Esports 02/02/2013

Fred Vergnoux: "Jo estic preparant el Mundial, és la Mireia qui haurà de fer la mínima"

Crítiques "He tingut paraules dures cap a ella, però tots dos hem reflexionat i vull mirar endavant" Solució "L'únic que hem mirat és: la Mireia té un Mundial i vol estar amb mi, com ho fem?"

A.s.
3 min
Vergnoux a la piscina descoberta del CN Sabadell, on entrena cada dia.

Fred Vergnoux (Valença, França, 1973) és dels entrenadors amb més prestigi actualment, i la Federació Espanyola ha posat totes les seves estrelles a les seves mans. Després de patir una decepció amb la reacció de Mireia Belmonte quan va guanyar les dues medalles a Londres, han arreglat les seves diferències per adonar-se que junts són millors, tots dos. Des del 16 de gener la torna a entrenar per fer-la triomfar al Mundial de casa seva, a Barcelona.

M'han dit que abans que se solucionés el seu retorn al CNS, la Mireia i tu us vau reunir sols, cara a cara, i vau solucionar-ho tot.

Sí, va ser així. Vam estar parlant una mica més d'una hora, i vam parlar de tot. Ella em va mostrar la seva voluntat de tornar a entrenar-se amb mi, i jo també d'entrenar-la a ella. Hi havia la voluntat comuna, però després vam haver de portar això a la pràctica, i no ha sigut fàcil. Però ara tot està bé.

Al setembre, quan es va trencar la relació entre el CNS i la Mireia, tu vas fer unes declaracions molt dures cap a ella, com "l'èxit ha canviat la Mireia, les medalles se l'han menjat", o "el talent sense treball, i sobretot sense actitud, no és res".

No hem parlat gaire de tot el que va passar abans. Tots dos hem fet un procés de reflexió, i ara el que m'interessa és mirar endavant. Hi ha la voluntat per part de la Mireia i per part meva de treballar junts, i això és el més important. Jo he tingut paraules dures cap a ella, però són coses que penso.

Et penedeixes del que vas dir?

No, no me'n penedeixo, però no vull parlar d'això, seria anar enrere cinc mesos, i el que ha passat ja ha passat. Ella ha fet la seva reflexió, s'ha plantejat el seu futur, i ha provat d'entrenar-se a fora. Jo l'any passat ja li vaig proposar que després de Londres provés alguna cosa diferent. I tot aquest temps l'ha fet servir per fer tota aquesta reflexió, i això costa, fins al punt de decidir que volia tornar a entrenar-se amb mi.

Va intentar entrenar-se a l'estranger, però va aguantar només quatre dies.

Sí, va ser poc temps, però quan fas coses d'alt nivell, de seguida t'adones si t'agrada o no. Jo he anat a llocs on m'han proposat anar a treballar, i 10 minuts més tard ja estava a dalt de l'avió de tornada. Aquest procés de mirar altres coses és molt important per a un esportista, i hem de tenir respecte per això.

Tu volies que el retorn al CN Sabadell (CNS) fos complet i també tingués fitxa aquí.

He tingut molta responsabilitat en el procés de permetre que la Mireia tornés a entrenar-se a aquí, i al final ha sigut una decisió de l'esport. El president del CNS [Miquel Torres] ha sigut olímpic i sap què és això, i el que hem mirat de solucionar és l'interès de la Mireia esportista, no hem parlat de política. L'únic que hem mirat és: la Mireia té un Mundial d'aquí set mesos i ella vol entrenar-se amb mi, com ho fem? Res més que això.

¿És una bona solució que s'entreni amb tu i competeixi per l'UCAM Múrcia?

Sí, per què no. L'ideal és que competís també amb nosaltres, però és una solució a curt termini per preparar el Mundial, després no sé què passarà.

Ara que ja fa dues setmanes que entrenes la Mireia un altre cop, com la veus? Ha perdut molt de temps?

Sí que ha perdut temps en la part de preparació física, però no n'ha perdut tant en el nivell d'aigua general. El nivell específic, és a dir, nedar ràpid, això sí que costarà una mica. Però la seva base encara està bé.

¿Té temps per fer la mínima per estar al Mundial d'aquí dos mesos a l'Open d'Espanya?

Sssssí. Jo amb la Mireia estic preparant el Mundial a set mesos vista, i serà ella qui haurà de posar de la seva banda per aconseguir la marca, jo no prepararé l'Open, és impossible. Ella té la capacitat d'aconseguir-ho, i n'és plenament conscient. Anirà a l'Open, sent la primera competició de la temporada, i haurà de fer una marca de nivell mundial per ser a Barcelona.

A partir d'ara també formaràs part de l'equip tècnic de la Federació Espanyola de Natació, cosa que ja feies abans de manera oficiosa.

Sí, la meva vinculació se centrarà en l'equip absolut, però estem sempre en contacte amb tots els entrenadors. Ara hem dividit les responsabilitats que tenia l'anterior director tècnic, Luis Villanueva, en diferents persones.

¿Té a veure amb l'acord pel retorn de la Mireia a entrenar-se amb tu?

No, són dues coses diferents.

stats