CICLISME
Esports 27/02/2012

Flecha, un estrany mestre en les clàssiques belgues

Albert Rabadan
2 min
Flecha, un estrany mestre  en les clàssiques belgues

Està acostumat que tant des de la seva terra natal (l'Argentina) com des de la d'adopció (Catalunya) se'l vulguin fer seu. Una mena d'apàtrida. Així s'entén que Juan Antonio Flecha (Junín, Argentina, 1977) se senti còmode en la meravellosa anomalia que és trobar any rere any un català a Bèlgica lluitant amb els millors a les particulars curses clàssiques de les llambordes. Malgrat que, per tradició i característiques, les curses continuen reservades majoritàriament a les estrelles flamenques, que es converteixen en el centre d'atenció esportiu del país durant la primavera, Flecha ha aconseguit fer-s'hi un lloc a base de treball i passió.

La història, que va començar com l'aventura d'un romàntic que va decidir provar sort en equips estrangers per poder gaudir de les seves curses predilectes, ara s'ha convertit en la del respectat veterà que deixa empremta en els equips per on passa. "Amb ell s'agafen molts secrets de les clàssiques", explica Ian Stannard a l'ARA. Secrets que el seu company d'equip, un dels puntals de la incipient generació de britànics per disputar les clàssiques, valora especialment, i més recordant la significativa anècdota de com va perdre l'oportunitat de guanyar la París-Roubaix júnior del 2004. I és que les del nord són curses molt exigents i traïdores que se solen decidir per detalls de veterà, que s'agafen amb els anys. "Em vaig equivocar a l'hora d'entrar al velòdrom [riu]. Per sort va guanyar en Geraint [Thomas], que també està bé". Justament l'escocès és l'altre talent de l'Sky pel qual Flecha està entusiasmat i que a la passada Volta a Flandes ja va quedar per davant del català.

Aquest dissabte, Flecha s'ha convertit en el primer corredor amb quatre podis consecutius a la Het Nieuwsblad -la prova que dóna inici a la temporada belga- acabant tercer. Però a l'edició anterior, novament un alumne va superar el mestre. Sebastien Langeveld, de Rabobank -l'equip holandès en què Flecha va passar quatre anys abans de fitxar per Sky-, va evitar que el català repetís el triomf del 2010 batent-lo en un ajustat esprint. I tanta és l'ambició de Flecha per millorar, per apropar-se més a la victòria en algun dels dos monuments -Volta a Flandes i París-Roubaix- que tants cops ha tingut a tocar, que està treballant per millorar la seva explosivitat en situacions com aquesta. Això camí d'uns 35 anys que no li pesen gens amb aquest esperit d'aprenentatge.

stats