Esports 24/07/2011

Evans trenca els cronòmetres i s'assegura el Tour

Albert Rabadan
EL VALUÓS PREMI DE L'HOME DE PEDRA Es va quedar a un pas els anys 2007 i 2008, però Evans per fi té premi a la seva insistència. Emocionat, va recordar a tots els que van confiar en ell, com el seu preparador Aldo Sassi, mort el desembre passat.

La contrarellotge final que en dues ocasions havia apartat Cadel Evans del somni de guanyar el Tour de França, aquest cop se li ha girat al seu favor. Els seus nervis habituals, cada cop més continguts, aquesta vegada estaven sobre l'esquena d'un Andy Schleck que ja havia lluït el mallot groc l'any passat, però que mai l'havia hagut de defensar en un moment tan crucial com el d'ahir.

Tan sols cinquanta-set segons separaven el luxemburguès d'Evans. Els havia de defensar al llarg de més de 42 quilòmetres al voltant de Grenoble, un recorregut que sí que era conegut per l'australià, que ja l'havia fet en competició al passat critèrium de Dauphiné, on l'etapa era idèntica i va ser sisè. I no tan sols per a ell, perquè el guanyador d'ahir va ser el mateix que aquell dia: Tony Martin (HTC-Highroad). L'alemany, que haurà d'ajornar algun any més les seves aspiracions per fer una bona general, almenys va aconseguir un bon botí signant un gran temps -només va ser sis segons més lent que al Dauphiné, comptant que corria amb tres setmanes de competició a les cames-. Va deixar enrere d'entrada el gran especialista, Fa bian Cancellara, a qui fins i tot van avançar els corredors amb aspira cions a la general.

Evans no va trigar a fer notar la seva superioritat, fins al punt que en el primer terç de cursa ja superava virtualment el petit dels germans luxemburguesos. Les referències del GPS es van confirmar al seu punt de cronometratge intermedi, situat a dalt de la pujada de Saint-Martin d'Uriage, on un Evans cada cop més segur ja avantatjava el mallot groc en 1 minut i 41 segons. La pedalada del corredor del BMC, que tenia a la memòria aquells 2007 i 2008 que el van deixar en l'amarga segona posició que ja semblava eterna, era cada cop més segura i va estar a punt d'aconseguir la que hauria sigut la seva segona victòria després de la de Mûr-de-Bretagne, on va superar Contador.

Passeig final als Camps Elisis

La victòria virtual de l'australià es confirmarà demà, un cop s'hagi complert el tràmit de l'etapa final. Abans d'entrar al tradicional circuit dels Camps Elisis, on es disputarà el darrer esprint, es faran les fotografies de rigor de les celebracions sobre la bicicleta. A la del podi hi haurà els dos germans Schleck escoltant Evans, però no Alberto Contador. Serà el primer cop des del 2007 que el madrileny no pujarà al graó més alt del podi d'una gran volta en què participa, però es manté satisfet: "Estic content amb la meva temporada. Ningú sap el que he passat aquest any, però em quedo amb l'estima de la gent". Com la gent australiana que després d'anys despertant-se de matinada podran veure al Tour el seu campió.