Esports 19/08/2013

Essència recuperada, missatge enviat

Un Barça precís i agressiu goleja 7 a 0 el Llevant amb dos gols de Messi i Neymar sortint de suplent

Albert Llimós
4 min

Gerardo Tata Martino volia enviar un missatge, i va trobar el millor carter. L'equip, l'equip afamat i precís, agressiu i excels, que es va convertir en llegenda el 2009. Després d'una pretemporada atípica, el Barça va oferir la seva millor versió i va golejar 7 a 0 el Llevant. Els blaugranes van recuperar l'essència perduda. No hi va haver cap novetat, cap fórmula desconeguda, simplement es va executar de manera immillorable el que aquest equip sap fer com ningú.

Precisió per dins, profunditat per fora. Velocitat mental, celeritat en l'execució. Amplitud de camp, intercanvi de posicions. Però, sobretot, els jugadors van mossegar, el rival s'ofegava a prop de la seva pròpia àrea una vegada i una altra. En només 45 minuts, un Barça voraç i contundent golejava 6 a 0 el rival. I ho va fer amb un onze titular sense cap cara nova respecte a la temporada passada. El missatge que va deixar la golejada al Llevant va ser clar, l'equip s'havia oblidat en l'últim any i mig d'executar un manual que es coneixia de memòria.

El tècnic argentí, secundat a la banqueta per Elvio Paolorrosso i Jorge Pautasso -la composició de l' staff queda clara amb aquesta imatge-, va demostrar des d'un bon principi que farà ús de les rotacions, un principi bàsic del seu decàleg innegociable. En l'estrena oficial, la teòrica banda esquerra titular va descansar pensant en la Supercopa de dimecres contra l'Atlètic de Madrid. Ni Neymar, ni Iniesta, ni Alba. Cap dels tres va formar d'inici en la presentació oficial de l'equip en la competició espanyola. A Martino no li va tremolar la veu a l'hora d'asseure l'estrella brasilera, l'home que ha costat 57 milions d'euros, a la banqueta. Neymar va haver d'esperar 63 minuts per sumar-se a la festa col·lectiva.

Gol coral

L'absència de Neymar va convertir el Barça en un equip molt agressiu en les dues puntes d'atac. Pedro i Alexis atacaven insistentment la defensa del Llevant amb diagonals i desmarcatges a l'esquena dels laterals. A més, el canari i el xilè no es van cansar de castigar la sortida de pilota rival, asfixiant el Llevant amb la seva perseverança. Precisament, Alexis va ser l'encarregat d'obrir el marcador. Al minut 3 de partit, el xilè culminava un treball d'orfebreria pel passadís central, allà on s'acumulen més futbolistes, allà on el Barça teixeix associacions prohibides. Xavi deixava Cesc sol davant de Keylor Navas amb una passada de primeres, i el maresmenc, generós i omnipresent, cedia el gol a Alexis per arrencar la Lliga.

Uns minuts més tard, una altra vegada Cesc trobava l'espai entre els centrals i els dos pivots defensius -Joaquín Caparrós els va canviar tots dos al descans-, i Pedro i Messi s'associaven per marcar el segon gol, el primer del de Rosario. Immutable des de la banda, dret tot el partit, Martino observava el treball asfixiant dels seus jugadors. Un treball continu i eficaç, ja que Alves feia el tercer després que Messi recuperés la pilota en la pressió. Una vegada i una altra es repetia el mateix guió, el Barça ajuntava línies i agrupava els seus futbolistes a prop de la porteria de Keylor Navas. Martino no vol que els seus jugadors donin treva al rival, i en el primer partit de Lliga els seus jugadors van aprovar amb nota altíssima.

Dos minuts més tard, al 26, Pedro se sumava a la festa gràcies a una assistència a l'espai de Messi. Assistent i executor van coordinar la passada i el desmarcatge per firmar el quart gol de la tarda. Joaquín Caparrós desistia des de la banda, incapaç de trobar la recepta per aturar la voràgine blaugrana. L'equip granota arribava tard en totes les jugades, no tapava els espais centrals i permetia que els jugadors del Barça s'associessin amb comoditat. Des de la banda, un Camp Nou farcit de samarretes quadribarrades gaudia amb l'exhibició constant del joc combinatiu i coral dels deixebles del tècnic argentí.

Un penal absurd de Pedro López a Adriano permetia a Messi certificar el seu doblet en l'acte inaugural al Camp Nou, mentre Xavi arrodonia la primera meitat gràcies a una nova intervenció decisiva de Cesc arribant des de segona línia. El Barça tancava 45 minuts immaculats amb sis gols, però sobretot amb la sensació que l'equip és compacte i insistent, insaciable en l'esforç i la recuperació.

Accelerador

L'adrenalina del primer temps va anestesiar mínimament els jugadors del Barça. Al segon període, l'equip barcelonista va continuar amb la mateixa voluntat, tot i que inconscientment va deixar de prémer l'accelerador. El conjunt blaugrana va seguir bolcat a la porteria del Llevant, però l'eficàcia inicial -sis gols en sis xuts entre els tres primers pals- es va diluir. L'únic gol va arribar gràcies a un error del central Héctor Rodas, que va cedir la pilota a Cesc, i Pedro va segellar el 7 a 0 definitiu.

Tot i les múltiples oportunitats, el marcador no es va moure. El bloc, però, va mantenir les virtuts exhibides i va demostrar que l'equip vol seguir marcant l'hegemonia del futbol espanyol. El segon període va servir també per comprovar la gestió del grup que farà el tècnic de Rosario. Intocable per a Guardiola i Vilanova, Messi va descansar 20 minuts en l'estrena de la Lliga. Una altra vegada el missatge arriba nítid i clar, aquest cop cap al mateix vestidor.

Tot i comptar amb un Neymar testimonial, Martino va arrencar la seva era amb un 7 a 0 contra el Llevant, una golejada que el situa com el millor tècnic debutant a la banqueta blaugrana. El Barça ha llançat el missatge que el tècnic reclamava.