COPA DEL REI
Esports 29/01/2013

Entossudits a ser el millor

Martí Molina
4 min

BARCELONAQue Cristiano aconsegueix el Pitxitxi amb 40 gols? Messi el supera la temporada següent anotant-ne 50. ¿Que Messi bat el registre històric de Gerd Müller com a màxim golejador en un any natural? Cristiano es promet fer-ho aquest 2013 i ja suma més gols que ningú (deu, un més que l'argentí). ¿Que Cristiano fa un hat trick contra el Getafe? Doncs Messi fa un pòquer a l'Osasuna. Cristiano fa això, Messi fa allò. I viceversa. És el joc del gat i la rata.

La rivalitat entre tots dos jugadors, accentuada d'ençà que el portuguès va firmar el 2009 pel Reial Madrid, ha fet que totes dues estrelles augmentin exponencialment els seus registres i es consagrin com els dos màxims golejadors de la Lliga i també de totes les competicions europees. L'afany per ser l'un millor que l'altre ens ha fet créixer, i és difícil saber quin és el límit, ja que temporada rere temporada continuen superant-se. Estan en el moment més dolç de la seva carrera futbolística (Messi amb 25 anys, Ronaldo amb 27), volen jugar sempre i contra tothom, i per si això fos poc, en els últims anys les lesions musculars els respecten.

El davanter argentí va debutar amb el primer equip del Barça -en partit oficial- la temporada 2004-2005, i va marcar dos gols en nou partits. L'any següent en van ser vuit, després disset, i va baixar a setze el curs 2007-2008, l'única temporada en què els números van davallar. Des de llavors que no han fet més que pujar, sobretot d'ençà que Cristiano va incorporar-se al conjunt blanc. El seu duel va passar a ser jornada rere jornada.

Ronaldo, que va debutar dos anys abans que Messi a l'Sporting Club de Portugal (2002-2003), es va estrenar amb tres dianes. L'any següent feia el salt a la Premier anglesa, a les files del Manchester United, i començava a sumar gols, cada any més. Tan sols la seva última temporada en terres angleses va ser menys eficaç (26 gols en els 53 partits que va jugar, només un cada dos). Igual que l'argentí, una petita taca en un expedient impecable. Doncs un cop Cristiano va incorporar-se a la casa blanca, les estadístiques també han anat en augment.

Ell mateix deia diumenge que el seu objectiu era "superar" els registres de la temporada anterior, quan va aconseguir 60 gols (46 a la Lliga, 10 a la Champions, tres a la Copa i un a la Supercopa d'Espanya). De moment, a l'equador del curs ja en suma 33 (20 dels quals a la Lliga, sis a la Copa d'Europa, tres a la Copa del Rei i un parell a la Supercopa). "El moment de forma de Cristiano es valora en els seus gols i el seu rendiment", explicava Karanka, segon entrenador del Reial Madrid.

La Pilota d'Or

Els que coneixen bé el davanter portuguès saben que té ficat entre cella i cella aconseguir una nova Pilota d'Or, el guardó que reconeix el millor futbolista de l'any. Un premi que ja va guanyar el 2008, quan jugava al Manchester United, però que se li resisteix d'ençà que va fer el canvi d'aires a Madrid. Des del 2009 fins ara, Messi n'ha sumat quatre de consecutives. Un fet que ha accentuat encara més que l'un i l'altre es tinguin en compte partit rere partit. Cristiano no pararà fins que tingui la seva segona pilota i desbanqui el blaugrana com a rei del futbol. "Vull ser millor que l'any passat", assegurava el portuguès després d'endossar-li tres gols al Getafe, i pensant en el clàssic de Copa al Bernabéu, el primer cara a cara d'aquest 2013 entre ell i la seva bèstia negra futbolística.

A l'altra banda de la balança hi ha Leo Messi, assenyalat per molts com el millor de tots els temps, i avalat pels reconeixements individuals. L'argentí se sent còmode a l'Olimp del futbol i no en vol marxar de cap de les maneres. Un últim exemple -a banda dels gols que no es cansa d'anotar- és el gest que va tenir tot just acabar el partit del Camp Nou contra els navarresos. El 10 blaugrana es va acostar a l'àrbitre i li va reclamar la pilota del partit, com a premi per haver marcat tres o més gols. I ja és la vint-i-dosena.

"No crec que Messi necessiti Cristiano per motivar-se. Ell és així", explicava Jordi Roura, segon entrenador del Barça, que va reconèixer que ja s'havia quedat sense elogis per parlar de l'estrella de l'equip. "Un cop vaig dir que, una vegada convius amb Messi i el veus treballar, ho trobes tot normal. Després, si t'ho mires amb distància, et poses les mans al cap del que aconsegueix. Només desitjo que continuï fent el que li agrada i que puguem gaudir molts anys d'un jugador tan excepcional", afegia. "Tot el que aconsegueix és pel seu caràcter competitiu. No juga pels rècords, sinó per ajudar a fer que l'equip guanyi", explicava Tito Vilanova, primer entrenador del Barça, aquesta temporada.

Un gol cada 58 minuts

El hat trick de Ronaldo contra el Getafe i el pòquer de Messi contra l'Osasuna han fet que la lluita entre tots dos torni a treure espurnes. El seu duel particular ha apartat, ni que sigui per uns moments, el debat a les porteries, sobretot a la del Reial Madrid -perquè Pinto sempre és el titular a la Copa, independentment de quin sigui el rival-. José Mourinho, tècnic blanc, haurà de decidir si manté Antonio Adán o fa jugar Diego López, acabat de fitxar del Sevilla.

En qualsevol dels casos, els porters se les hauran contra dos futbolistes que tenen una punteria d'allò més afinada. Tant, que Leo Messi té, aquesta temporada, una mitjana d'un gol cada 58 minuts, la més baixa d'ençà que es va convertir en jugador professional. Els 43 gols anotats en 31 partits (2.493 minuts, comptant els canvis) fan que tingui una efectivitat golejadora força superior al seu rival merengue , que n'ha marcat 33 en 2.433 minuts (un cada 74). De fet, Messi ha rebaixat aquesta mitjana any rere any, d'ençà que va debutar al Barça -sense comptar la primera temporada.

Cristiano Ronaldo presumeix d'haver aconseguit marcar 100 gols al Bernabéu amb la samarreta blanca, i en només 87 partits, mentre que Leo Messi, consagrat com el màxim golejador blaugrana de tots els temps, ja suma 202 gols a la Lliga i és el primer que aconsegueix marcar en onze jornades de manera consecutiva.

L'un i l'altre superen les estadístiques amb tanta facilitat que gairebé és més fàcil trobar registres que ja han batut que no pas rècords pendents d'assolir. Demà, a la Copa, hi haurà un nou episodi.

stats