HANDBOL
Esports 18/02/2013

Enric Masip: "Si jo no hi sóc, d'altres sortiran més a la premsa"

Després de 23 anys al club, l'exsecretari tècnic de la secció d'handbol del FC Barcelona encara s'està fent a la idea del que és viure fora del Barça

Albert Solé
4 min

Enric Masip (1-9-1969, Barcelona) encara s'està fent a la idea del que és viure fora del Barça, després de 23 anys vinculat al club. S'ha promès a ell mateix que no malparlarà de la directiva, en especial d'un directiu de qui no diu el nom cap vegada, però se li escapa alguna paraula enverinada. El millor és llegir-lo entre línies.

De tot el que ha passat, què és el que t'ha sabut més greu?

Vull parlar sense rancor, tot i que de vegades no és fàcil quan l'actuació no ha sigut correcta. Un pot estar d'acord amb una cosa o no, però les formes són les que marquen les persones. Les explicacions que han donat sonen a excusa. Quan et diuen "o firmes això o res", no tens cap altre remei que fer-ho si no vols arribar a judici. El Barça sempre s'ha distingit per ser més que un club, per les formes, perquè hem cuidat les nostres icones i els nostres valors, i crec que s'ha de tenir més tacte per tractar aquestes qüestions, i no deixar-ho en un paper i un "gràcies per tot".

El Barça ha venut el teu acomiadament com un tema d'estalvi econòmic. ¿Tenies un contracte molt elevat i blindat?

No, el meu contracte, signat el 2009, era de cinc anys perquè sempre he tingut contractes llargs, també com a jugador. Ara, aquests dies s'han publicat mentides, com que jo cobrava més que el jugador que més cobrava, i això no és veritat. Jo vaig ser l'únic a qui no van voler allargar els anys de contracte a canvi de rebaixar el sou, i alhora em deien que el meu càrrec no era necessari. Tinc la consciència tranquil·la.

Has parlat amb Sandro Rosell?

Hi he parlat quan ens hem creuat pel club, hola i adéu i poca cosa més. El coneixia molt d'abans que fos president, perquè em va fitxar per a Nike, segons em va dir, pel que jo representava per a l'esport i per a Catalunya. No hi he tingut cap problema, però no hi he tingut tracte.

¿Algú t'ha explicat per què t'han penjat l'etiqueta de laportista?

Jo tinc la meva opinió, però no la vull expressar perquè faria mal al Barça; jo deixo que la gent es formi la seva opinió amb els fets. Jo sí que he dit que no hi ha motiu perquè m'adjudiquin un - isme perquè la gent sap la relació pròxima que he tingut amb tots els presidents; amb Núñez, amb Gaspart i amb Laporta. Jo això ho he fet sempre, i no ho confonguem amb algú que canvia de camisa. Jo dormo molt més tranquil sent així, sense tenir cap etiqueta de ningú.

¿Has reflexionat sobre què pots haver fet malament perquè Eduard Coll no confiés en tu?

Potser el fet de sortir a la premsa... La gent que no té notorietat perquè no ha fet res en el món de l'handbol vol tenir-ne. Aquest podria ser un motiu, si jo no hi sóc, d'altres sortiran més. Ara, què he fet malament? Moltes coses, els humans ens equivoquem molt; però una cosa és cometre un error a l'hora de decidir un fitxatge i una altra cometre un error d'actuació, i això no. Jo sempre he mirat pel club, i he actuat amb el màxim respecte tot i que no n'hagin tingut amb mi, i la gent que em coneix sap que he tingut molta paciència. Igual que em va passar com a jugador, que per respecte vaig haver de callar molt. Al final és un tema de jerarquia.

Si la situació era com expliques, ¿hauries aguantat així fins al 2014 si no t'haguessin acomiadat?

Per què no? No era una relació complicada, és que no hi havia relació. Esclar que em veia arribant fins al 2014, perquè no passava res pitjor que el que va passar el primer any, que sí que m'afectava en el dia a dia de la meva feina. Amb aquella persona [Eduard Coll] no hi tenia cap contacte i, per tant, no hi podia tenir cap conflicte. Una altra cosa és que no li caigués bé o que li molestés que fos allà. Això ja no ho sé, se li ha de preguntar al personatge.

N'hi ha que diuen que fer de secretari tècnic del Barça d'handbol és el més fàcil del món perquè tens diners i pots fitxar els millors.

Puc estar d'acord que el secretari tècnic no sigui clau, però és important. Si fas que l'entrenador prengui totes les decisions, qui li dirà a ell que s'ha equivocat? ¿El directiu que fa tres anys no sabia si una pilota d'handbol es xutava amb el peu o amb la mà? Aquestes decisions les ha de prendre una persona que ha de tenir imatge, ha de tenir criteri, saber d'handbol i ser honrat. Ens podem trobar gent que sàpiga molt d'handbol però que no sigui honrada, i en tenim exemples clars en el món de l'handbol; no fa falta dir noms.

De la teva etapa al Barça, ¿el pitjor ha sigut l'enfrontament públic amb Valero Rivera?

No vull parlar d'ell. Fa poc li van preguntar a ell sobre mi i va dir que no volia parlar-ne, doncs jo tampoc ho faré.

stats