BÀSQUET: EUROLLIGA
Esports 06/05/2011

"Encara som un equip referent"

Peça clau L'exjugador ha estat bàsic en la construcció d'aquest Regal Barça que diumenge cedirà el títol de campió d'Europa al Palau Sant Jordi Planificació El nou equip blaugrana ja s'està dissenyant als despatxos del club

àlex Gozalbo
3 min
Joan Creus atén a l'ARA al lloc on passa més hores al llarg de la setmana, al Palau Blaugrana

Com a jugador, entrenador, director esportiu o comentarista de televisió i ràdio sempre te n'has sortit. Quina és la clau de l'èxit?

Al final el que compta és la il·lusió. De petit tries un esport que t'agrada i des d'aquell moment ja el portes a dins. En el meu cas va ser el bàsquet i, independentment de l'etapa en què he estat, tot el que he fet m'ha agradat i això es nota. Si sents i vius les coses te les agafes amb més seriositat. A més, conèixer el món en què et mous és important.

He escoltat sovint una llegenda teva que diu que, quan et feies la bossa per anar a entrenar, posaves les vambes, l'equipatge, la tovallola... i la il·lusió. És certa?

Sí, sí. L'època de jugador és molt dura des del punt de vista físic i sempre has de buscar el moment d'aturar-te i pensar una mica en si tornes a tenir ganes d'entrenar, t'has de convèncer que allò t'agrada i et ve de gust.

Han canviat les coses? Són els joves d'ara diferents?

En totes les èpoques i en tots els esports sempre hi ha jugadors que tenen més ganes i jugadors que en tenen menys. Aquella gent que diu que en el passat era diferent, menteix. Fins i tot et diria que el bàsquet d'ara és millor que el de fa deu anys. Tots els àmbits, com la tàctica i la preparació física, evolucionen i això fa que els jugadors d'ara estiguin més preparats. Vols un altre exemple?

Sí, esclar.

Hi ha sensacions que et queden, però que en la realitat no són veritat. Se sol dir que els jugadors d'abans tiraven millor que els d'ara. No analitzarem els tirs durant el partit perquè les defenses han canviat, però si ens centrem en els tirs lliures, l'únic llançament que no varia, veurem que els percentatges d'ara són molt superiors. L'efectivitat d'especialistes com Sasha Djordjevic o Xavi Fernández -exjugadors del primer equip de bàsquet- és més baixa que la dels jugadors d'ara.

Per què el Regal Barça no juga la final four que comença avui?

Hi ha molts factors. Vam tenir la mala sort de trobar-nos un equip com el de Zeljko Obradovic, que va saber com havia de jugar amb nosaltres. Quan vam jugar de tu a tu al Panathinaikòs, vam ser superiors. El nostre rival ho va entendre ràpid i va optar per una altra via. En la sèrie de quarts de final vam viure el que li passa sovint al Barça de futbol. Ells van trobar una disposició tàctica que els va anar realment bé per parar el nostre joc i estil.

Què més?

El Panathinaikòs va fallar a la primera fase ja que era un equip per acabar primer. Van badar i ens el vam trobar a quarts de final en el que es podria definir com una final anticipada. Nosaltres vam tenir una molt bona trajectòria, però ens vam trobar amb un rival que ens va crear molts problemes.

Han après els rivals a competir amb el Regal Barça?

Sí, hem tingut entrebancs que hem anat superant, però és cert que, com a campió d'Europa, encara som un equip referent i tothom ha volgut trobar els nostres punts febles. L'any passat ja ens hi vam trobar, però potser més cap al final de temporada. Enguany ho hem viscut des del primer partit i això és un desgast que et demana un sobreesforç físic, mental i tàctic. Guanyar la Copa del Rei, per exemple, no és fàcil perquè tothom es prepara per superar-te.

Com veus la final four ?

Veig dos factors claus. El primer és que serà molt igualada perquè són dos partits puntuals que són com dues finals i pot passar de tot. El segon és que, des del punt de vista de potencial, veig el Panathinaikòs i el Montepaschi Siena per sobre del Reial Madrid i el Maccabi de Tel Aviv.

Si la guanya el Reial Madrid, què sentiràs?

Nosaltres fa molts anys que som al món del bàsquet i hem anat a moltes final four en què no competíem. Seguirem els partits amb atenció i la guanyi qui la guanyi, segur que qui ho fa s'ho ha merescut. No sentiré res especial perquè no juguem nosaltres.

Has dit en els últims dies que l'equip ja està recuperat de la decepció d'haver-se quedat fora de la final four , com arriba al play-off de la Lliga ACB?

Estem intentant recuperar unes sensacions que més aviat són mentals, encara que és cert que hem tingut certa irregularitat. A poc a poc juguem més minuts de qualitat, anem allargant el temps. Estem en el camí d'afrontar la recta final en un bon nivell per intentar aconseguir l'objectiu de guanyar l'ACB.

stats