LLIGA
Esports 21/09/2011

Emery i Guardiola també juguen

Aquest vespre a Mestalla es jugarà un dels partits més interessants del campionat. Els blaugranes no revelen quin serà el sistema de joc que faran servir i els xes apel·len a la ratxa golejadora de Soldado.

Natalia Arroyo
3 min

Barcelona.Un València-Barça és, ara per ara, un dels partits més apassionants d'aquesta Lliga. Tant és si arriba tot just a la quarta (cinquena) jornada de Lliga com si ho fa amb la temporada més avançada, perquè valencianistes i culers sempre ofereixen un gran espectacle quan s'enfronten. Avui la motivació és extra perquè el València té la doble missió de conservar el liderat provisional i de demostrar que els de Guardiola són humans i el Barça, sense Piqué, encara lesionat, té el repte de donar continuïtat a la sensació de poder que va oferir contra l'Osasuna.

L'interès del partit creix quan es mira a la banqueta. La vocació ofensiva dels tècnics Unai Emery i Pep Guardiola empeny els seus equips a plantejaments atrevits i ambiciosos, i la passió amb què tots dos viuen els partits des de la banda impregna els jugadors d'un esperit lluitador i intens.

Mestalla, un estadi amic

"Intueixo que serà un partit maco", avisava el de Santpedor en roda de premsa. "Caldrà fer un partit molt complet per derrotar el Barça, el millor equip del món", deia el guipuscoà. Els antecedents de les últimes temporades confirmen aquesta percepció i converteixen aquesta rivalitat entre xes i blaugranes en enfrontaments vibrants. Són partits de resultats igualats, amb pocs gols però molta emoció. Els 76 partits que s'han jugat a Mestalla, un estadi on el Barça ha obtingut més punts que cap altre equip de Primera, deixen un balanç de 30 victòries per als culers, 29 derrotes i 15 empats. La mitjana de gols supera per poc els tres per partit, tot i que en les últimes temporades la xifra s'ha reduït a menys de dos.

Elogis a la sala de premsa

Encara que el Barça hagi aconseguit un bon resultat en les últimes quatre visites a Mestalla, Guardiola no se'n refia i avisa dels problemes que els equips d'Emery han causat al seu Barça des que ell n'és l'entrenador. "El València és un equip que fa moltes coses bé, tenen jugadors de molta qualitat, són molt profunds, bons en el joc aeri i molt perillosos en l'estratègia", detallava un Guardiola que s'ha desfet en elogis al seu company, avui rival. "Emery és un gran entrenador. Ja tenia bona opinió d'ell quan era a l'Almeria. Tots els seus equips estan molt treballats. És molt visceral, una persona fantàstica". El d'Hondarribia tampoc va perdre l'ocasió de lloar les virtuts del blaugrana, i ho va fer amb simpatia: "L'únic defecte de Guardiola és que no és valencianista". Per ell, derrotar el Barça és possible si el seu equip aconsegueix trobar-li "els defectes, que també en té".

Apassionats i estudiosos del futbol, tant Emery com Guardiola són d'aquella classe d'entrenadors que calculen al mil·límetre tots i cadascun dels detalls d'un partit i d'un equip. Si Guardiola baixa al soterrani del Camp Nou per meditar sobre el rival i el plantejament tàctic -o invent, com diu el mateix Guardiola- que farà servir el Barça, Emery prepara les seves sessions amb vídeos, sistemes informàtics d'última generació i anàlisis detallades d'automatismes i jugades d'estratègia, un dels punts forts dels locals, juntament amb la ratxa golejadora de Soldado, l'home més perillós del València i pitxixi de la Lliga juntament amb Leo Messi.

Metòdics i motivadors

Més enllà de la seva obsessió amb la pissarra, són dos tècnics que es mouen per factors emocionals i psicològics sobre els seus futbolistes. Aquesta capacitat de guiar-se per les sensacions els fa connectar amb uns jugadors més que amb uns altres i fan que els partits es puguin resoldre des de la roda de premsa prèvia al partit i des del vestidor. Emery i Guardiola també juguen, a través de les seves paraules, del seu discurs. La compareixença del basc ahir al migdia semblava una xerrada motivadora: "La clau per guanyar és tenir fe en la victòria, creure-hi. Nosaltres creiem que podem fer-ho", afirmava, segur, com si ja estigués esperonant els seus per sortir a la gespa de Mestalla.

Guardiola es reservava les sensacions, no tant per saber si l'equip estarà endollat o no -n'està convençut-, com per resoldre el secret més ben guardat del Barça d'enguany: repetirà el 3-4-3 a Mestalla? "No ho sé, veurem què sento", va dir.

stats