REIAL MADRID
Esports 25/08/2011

Qui és Eladio Paramés, el portaveu del tècnic blanc?

Toni Padilla
3 min
Qui és Eladio Paramés,  el portaveu del tècnic blanc?

Eladio Paramés s'ha convertit en un dels noms propis de l'actualitat esportiva. El portaveu de José Mourinho ha demostrat amb la col·laboració del programa de televisió Punto pelota que mai va enviar un SMS en què deia a periodistes de Canal + que el tècnic portuguès meditava deixar el Madrid. Al final tot va ser un malentès. Els periodistes de Canal + no sabien que Paramés s'havia canviat de número de telèfon a Espanya, i el propietari del número antic, un noi basc, va pensar que li prenien el pèl i va contestar els missatges fent-se passar per Paramés. Un malentès grotesc que ha donat molt protagonisme al portaveu de Mourinho.

Eladio Paramés (Lisboa, 1942), va conèixer José Mourinho als camps de futbol ara fa més de 20 anys. Ell era periodista del diari esportiu A Bola , i Mourinho tenia una de les seves primeres feines dins del món del futbol, com a preparador físic de l'Estrela Amadora, a inicis de la dècada dels anys 90. Manuel Fernandes, l'actual tècnic del Vitoria de Setúbal, va confiar tant en Mourinho que poc després el va elevar a la condició de segon entrenador del club tricolor. I Paramés seguia les seves evolucions com a periodista.

Tots dos farien carrera. Uns anys més tard, Mourinho va marxar amb Bobby Robson a Barcelona, i Paramés va passar a cobrir la informació del Benfica per al seu diari. Uns anys més tard, els contactes fets van permetre al periodista passar a ser el cap de comunicació d'aquest club. Pamarés, de qui es recorda com va agredir un periodista de la RTP després que no li facilités la feina quan parlava el tècnic del Benfica Jupp Heynckes, mai va deixar d'estar en contacte amb Mourinho, i les dues famílies fins i tot passaven dies juntes durant les vacances.

El setembre de l'any 2000, Heynckes, que havia arribat al Benfica després de guanyar la Lliga de Campions amb el Madrid, va ser acomiadat del Benfica després d'una derrota en lliga precisament al camp de l'Estrela Amadora, el primer club que va donar una feina professional a Mourinho. Paramés va trucar a Mou, que era a Sitges, on tenia feina després de veure com el Barça feia fora Van Gaal, i li va dir que fes les maletes per tornar a Lisboa, ja que el Benfica li oferiria ser el tècnic del primer equip, tal com va passar. "Li vaig dir a Eladio que ja sabia que no volia ser més ajudant, que volia ser primer entrenador, i ell em va dir que així era", recordava Mourinho en una entrevista ara fa uns anys.

La defensa que va fer Paramés davant del Benfica perquè s'apostés per Mourinho va acabar de segellar l'amistat entre els dos, malgrat que la primera experiència de Mou com a entrenador d'un equip no va ser precisament bona i no va durar gaire al capdavant del Benfica. "Era un període complicat, amb eleccions i canvi de president", recorda Mourinho. Un canvi d'aires al club encarnado que va acabar amb el període de tots dos al club. Paramés s'apartaria del periodisme i el futbol. Mourinho, en canvi, no deixaria de fer-se famós.

Finalment, quan Mourinho va arribar al Chelsea va pensar en la necessitat de tenir una persona que li gestionés els afers de premsa i comunicació. I va pensar en Paramés, que des del 2005 li gestiona entrevistes, li porta contactes de publicitat i s'encarrega de fer de portaveu quan creuen que cal fer arribar a l'opinió pública una idea pròpia. Normalment en un segon pla, Pamarés és un dels homes de confiança de Mou, i, de fet, dorm a casa seva quan visita Madrid.

stats