LA LLUITA PEL PITXITXI
Esports 16/04/2012

Duel titànic

Albert Solé
3 min

Messi i Cristiano arribaran al Barça-Madrid d'aquest dissabte amb 41 gols marcats cadascun en les 33 jornades disputades fins ara. Una autèntica barbaritat a la qual no es pot aplicar el tòpic "són registres d'una altra època", ja que en cap altra època s'havien marcat tants gols a la Lliga espanyola en una mateixa temporada, i encara queden cinc partits per disputar. Messi i Cristiano estan escrivint una pàgina nova en els llibres d'història del futbol, i cada any se superen. La temporada passada Cristiano va batre el rècord dels 38 gols d'Hugo Sánchez als anys vuitanta amb el Reial Madrid, i ara ell i l'argentí ja han esmicolat aquest registre, i no se sap on el deixaran. Els beneficiaris d'aquesta pugna són el Barça i el Madrid (que veuen com els seus cracs marquen en la majoria de partits) i la Lliga espanyola.

Però la voracitat golejadora d'aquests dos colossos del futbol actual va més enllà de la Lliga. Messi ja ha empatat el rècord golejador històric de la Copa d'Europa, que es mantenia des dels anys seixanta amb 14 gols, i té com a mínim dos partits de semifinals per superar-lo. En total l'argentí ha marcat 63 gols en les sis competicions que ha disputat aquest any, i té a l'abast superar l'enèsim rècord. Després d'atrapar César com a màxim golejador del Barça i Altafini com a màxim golejador de la Copa d'Europa en un any, ara pot superar els 67 gols de l'alemany Gerd Müller (Bayern) en totes les competicions de la temporada 1972-1973. En aquest apartat Cristiano està lluny de Messi la temporada actual, amb només 53 gols entre Lliga, Copa, Supercopa d'Espanya i Champions.

Es miren de cua d'ull

"Cristiano i Messi es retroalimenten, són dos jugadors que mengen a banda i és una sort que en puguem gaudir", va dir Pep Guardiola divendres passat preguntat per aquesta orgia golejadora. Aquest concepte de retroalimentar-se implica que l'un està pendent de l'altre, i que si un fa dos gols un dia, l'altre també els vol fer. Però quan els preguntes per aquest fet, tots dos es posen a xiular i miren cap a una altra banda, com va fer Messi a principis d'any en una entrevista a la revista Time : "No crec que la meva rivalitat amb ell em faci millor. Mai no m'he comparat amb cap altre jugador. La meva mentalitat és aconseguir més cada any, créixer tant individualment com amb el meu equip, i si Cristiano no fos aquí faria realment el mateix". És difícil que els dos jugadors admetin que competeixen per ser el millor, guanyar la Pilota d'Or i ser el que fa més gols, potser només ho faran quan es retirin i escriguin les seves memòries. L'exdavanter del Barça i l'Espanyol i analista de TV3 Àngel Pichi Alonso assegura que Messi i Cristiano estan molt pendents del que fa l'altre: "Ells diuen que no, però quan un marca motiva l'altre a fer-ho també, i això els ajuda a millorar els seus registres golejadors".

I no són davanters clàssics

Un dels fets més sorprenents d'aquestes xifres golejadores estratosfèriques és que ni Cristiano Ronaldo ni Leo Messi són davanters centres en el sentit clàssic del terme. "Ells han evolucionat de la mà del futbol. Abans els golejadors eren homes d'àrea, i ara Cristiano i Messi són difícils d'ubicar al camp i tenen maneres de jugar diferents d'Hugo Sánchez i Gerd Müller, per posar dos exemples", comenta Pichi Alonso, que s'atreveix a definir-los. "Cristiano és tot potència amb un xut espectacular i una bona rematada de cap, tot i que no és excessivament hàbil ni gaire combinatiu". "I Messi és únic. Ha evolucionat molt des dels seus inicis, i ha passat de l'individualisme, que no ha perdut del tot, a ser un gran jugador col·lectiu gràcies al fet que s'ha trobat dos socis com Xavi i Iniesta. No és tan bon rematador ni xuta tan bé com Cristiano, però el seu canvi de ritme és letal". La pregunta que no s'atreveix a respondre Pichi Alonso és per què estan fent tants gols. "No en tinc ni idea. Jo recordo en la meva època [els anys 80] Pitxitxis amb menys de 20 gols en una temporada! No sabria dir si a partir d'ara sortiran altres bèsties com ells, o tardarem temps a tornar-ho a veure".

Segurament aquests 41 gols que han fet a la Lliga cadascun no s'explicarien sense aquesta sana competència. Messi va ser Pitxitxi de la Lliga el 2010 (34) i Ronaldo el 2011 (40). El portuguès va guanyar la Pilota d'Or el 2008, i Messi les del 2009, 2010 i 2011 -coincidint sempre amb el títol honorífic de màxim golejador de la Champions-, i sens dubte aquesta temporada tornaran a rivalitzar per la Pilota del 2012. ¿Fins on arribarà aquesta rivalitat?

stats