TENIS
Esports 13/09/2011

Djokovic fa passar a millor vida la bipolaritat Nadal-Federer

Oriol March
2 min
Roger Federer entrant a la pista de Flushing Meadows abans de ser derrotat per Djokovic, que el segueix a la foto.

Abans que comencés l'any 2011, el balanç dels enfrontaments entre Rafa Nadal i Novak Djokovic es decantava a favor del balear per 16 a 7. Quan encara falten tres mesos per tancar la temporada, el serbi ha reduït a tan sols 4 victòries -a falta de la final de l'Open dels EUA, que encara no havia conclòs al tancar aquesta edició- la diferència amb l'exnúmero 1 del món.

Aquestes dades exemplifiquen el canvi de règim de l'ATP. Nadal ha hagut d'aguantar amb estoïcitat la irrupció del serbi com a nou vagó davanter del tennis mundial. I és que Djokovic li ha guanyat la partida en les cinc finals en què s'han trobat aquest any: Indian Wells, Miami, Madrid, Roma i Wimbledon. Especialment significatives van ser les seves derrotes a les capitals d'Espanya i d'Itàlia, perquè es van produir sobre la superfície en què millor desplega el seu joc, la terra batuda.

La mossegada de Djokovic també es va gestar sobre la gespa de Wimbledon, que va tenir efecte doble: número 1 per al serbi, i petit descens als inferns per al balear, que va sumar uns problemes físics a la desorientació de joc exhibida en la gira americana prèvia a l'Open dels EUA. Va perdre a la primera ronda del Masters 1000 de Canadà contra Ivan Dodig, i a quarts de final de Cincinnati contra Mardy Fish. Mentrestant, Djokovic seguia amb la seva ratxa triomfal i només una lesió a la final de Cincinatti, contra Murray, li va impedir fer doblet.

Tot plegat ja s'ho ha mirat des d'una certa distància Roger Federer, fins fa relativament poc rei Mides del circuit, que aquest any no ha aconseguit la victòria en cap dels quatre Grand Slam. És la primera vegada des del 2003 que es produeix aquesta circumstància, cosa que reforça el canvi de paradigma que ha patit el circuit aquesta temporada. Aquest 2011 Federer ha arribat a les semifinals de l'Open d'Austràlia, a la final de Roland Garros, als quarts de final de Wimbledon i a les semifinals a Nova York. Unes estadístiques que signaria qualsevol jugador, però petites per a un Federer que ja camina cap a una retirada tranquil·la i daurada.

stats