TENIS TAULA
Esports 15/07/2011

Descartat per al mundial universitari per ser estudiant

Nuria García
3 min
La pala, preparada El palista català Ferran Brugada no ha estat seleccionat per anar a l'Universiada,  però no perd l'esperança de poder tornar a competir algun dia amb la selecció espanyola com ja va fer en la seva etapa infantil i juvenil.

Barcelona.La vida, sovint, amaga paradoxes. I el jove palista català Ferran Brugada, del Club de Tenis Taula Falcons Sabadell, fa poc que n'ha descobert una. La selecció espanyola no l'ha convocat per l'Universiada -un torneig internacional on només poden competir estudiants universitaris i que se celebra aquest agost a Shenzhen, a la Xina- pel fet, precisament, de ser estudiant. "Per les convocatòries de la selecció absoluta entenc que la federació busqui gent professional que dedica el 100% del seu temps al tenis taula. Jo això ho entenc. Ara, que arribi un campionat universitari i em diguin que no em seleccionen perquè m'he decantat pels estudis, no ho entenc. A aquest tipus de torneigs només hi poden anar els universitaris. Qui hi anirà si no?", es pregunta Ferran Brugada, de 19 anys.

Per poder participar en el torneig universitari mundial s'han de complir alguns criteris, com ara tenir menys de 27 anys, ser estudiant d'universitat i, entre d'altres, haver participat en el Campionat d'Espanya Universitari. I ell, en aquesta competició, va ser tercer, per darrere de Pere Navarro i de Jesús Cantero (aquest últim té 28 anys i, per tant, no pot participar en el mundial). Ara, en la preconvocatòria, han seleccionat cinc palistes (fins i tot a alguns que han quedat darrere d'ell al campionat universitari espanyol), per preparar-se al CAR; a ell no.

El català va començar a jugar a tenis taula ara fa deu anys. S'hi va dedicar mentre els estudis el van deixar. Tot i això, va acabar el batxillerat amb un 9,5 i va aconseguir una de les notes més altes a la selectivitat, amb un 9,15. I ara fa dos anys va començar a estudiar medicina, carrera que s'està traient amb matrícules d'honor. Compaginar l'esport d'elit i la carrera no és tan fàcil i això va provocar que hagués de renunciar a dos tornejos amb la selecció per poder presentar-se a un examen important. "Em van convocar per dos Opens consecutius que s'allargaven una setmana. Jo vaig dir que no podia anar-hi perquè tenia un examen de l'avaluació continuada que no em podia saltar i perquè, a més, a la universitat encara no m'havien assignat els tutors. Ara potser seria complicat canviar la data d'un examen, però parlant-ho amb temps amb el tutor, podria arribar a canviar-la. Abans era impossible perquè no tenia amb qui parlar. Llavors vaig enviar un mail a la federació dient que no podia participar en aquells Opens, res més".

Les seves paraules van ser interpretades pels responsables de la federació com una renúncia a la selecció i, per això, des de llavors no l'han tornat a convocar. "Ells ho van entendre de la manera que van voler, perquè evidentment et mous bastant per interessos. A partir d'aquí, creu i ratlla", diu Brugada.

L'explicació, a la ràdio

"Per terceres persones em vaig assabentar que la federació havia decidit no convocar-me perquè, segons ells, jo havia renunciat a la selecció espanyola pels estudis. Fins i tot he arribat a sentir que diuen que vaig enviar una carta de renúncia. Quan em vaig assabentar d'això, em vaig emprenyar i vaig intentar parlar amb ells", explica Brugada. No ho ha aconseguit. L'única explicació que ha escoltat de la federació és l'entrevista que COM Ràdio va fer al seleccionador espanyol, Steen Kyst. "És una decisió de fa dos anys, no ho sé exactament perquè jo no hi era, ni a la selecció ni a Espanya, en aquell moment. Ell va renunciar a la selecció pels estudis. Ha apostat pels estudis i aquesta decisió l'obliga a sacrificar altres coses. En Ferran ha decidit sacrificar el tenis taula i jo respecto la seva decisió, que crec que és molt bona", va dir Kyst.

Tot i aquest embolic, Ferran Brugada no perd l'esperança de, qui sap, poder participar en aquesta o en d'altres Universiades (se celebra una cada dos anys). "És un campionat que em fa il·lusió. Seguiria emprenyat amb la gent que m'ha fet això, però i tant que hi aniria", diu el palista, que reconeix que li fa ràbia no anar a la selecció: "Vaig estar durant tota la meva etapa infantil i juvenil amb la selecció espanyola. He anat a quatre campionats d'Europa, m'he quedat sense vacances quatre estius per entrenar. I ara m'apunto a una carrera i em diuen que no". Doncs això, paradoxes de la vida.

stats