09/03/2013

El Dépor com a bàlsam i preparació

4 min
MÀXIMA ATENCIÓ 
 Roura donant instruccions a Tello durant l'entrenament d'ahir. El tècnic assegura que veu l'equip "motivat" i concentrat en el partit del Dépor.

BarcelonaLa depressió futbolística que tres mals resultats contra el Reial Madrid i el Milan han provocat en l'entorn barcelonista se supera amb reflexió i competició. La primera part ja s'ha fet durant una setmana sense partits i la segona s'haurà d'afrontar aquest vespre al Camp Nou, amb la visita del Deportivo de la Corunya (20 h, GolT / Canal+ Liga). L'avantatge a la Lliga (d'onze punts sobre l'Atlètic de Madrid i de tretze sobre el Madrid) fa pensar que el Barça prioritzarà esforços i reservarà forces dels seus homes més importants de cara al partit de tornada contra el Milan de dimarts. Però Jordi Roura recordava ahir en roda de premsa que "és molt important mantenir l'avantatge a la Lliga, per no donar esperances als perseguidors, per recuperar confiança i per no donar ales als que pensen que una altra ensopegada blaugrana podria fer més profunda la ferida i menys àmplia la diferència sobre el segon i tercer classificats".

I és que el Barça no només necessita afrontar el partit contra el Milan amb les cames fresques, sinó que reclama tenir la ment clara. Un bon partit contra el Deportivo és clau per arribar al duel de Champions amb optimisme, amb aquella inèrcia guanyadora que empenyia l'equip i el feia jugar pràcticament de memòria. "Hem d'estar tranquils i tornar a trobar el nostre joc", demanava Roura, que relativitzava les dures crítiques que ha rebut la plantilla després de quinze dies negres. "Ja sabem que al Barça es tendeix a l'eufòria quan es guanyen un parell de partits i al drama quan s'encadenen mals resultats", va resumir.

La plantilla, en paraules de l'ajudant de Tito Vilanova, se sent amb forces per remuntar el vol i ja sembla que hagi oblidat la tristesa posterior a les tres derrotes dels últims dies. "Aquests jugadors són molt competitius. Molt. Si no ho fossin, no haurien aconseguit el que han aconseguit. Hem tingut una setmana llarga, ens hem entrenat bé i amb una intensitat molt alta. Els jugadors van estar tristos un parell de dies, però ara estan amb moltes ganes i animats. Veig la gent motivadíssima", va descriure.

Que dimecres l'equip desconnectés de la rutina d'entrenaments amb un dinar forma part de la dinàmica habitual de la plantilla, però pot haver ajudat a "distreure" l'equip i a "fer una mica més de pinya".

Xavi s'entrena i Bartra és baixa

Durant aquests dies en què, des de fora, s'han intentat radiografiar les últimes ensopegades del Barça i la seva preocupant falta de recursos durant el joc, molts analistes han coincidit a reclamar la necessitat de recuperar la rialla, l'alegria ofensiva. Cal abandonar la rigidesa que ha bloquejat l'equip en els tres partits més importants de la temporada i tornar a recuperar el joc fluid, la mobilitat constant, l'ambició posicional. I una peça determinant per fer-ho és Xavi Hernández. El migcampista, baixa per un trencament muscular al bíceps femoral, va exercitar-se ahir al mateix ritme que els seus companys i podria estar recuperat per jugar dimarts a la Lliga de Campions. Fins i tot podria seure a la banqueta contra el Dépor. "Hem d'acabar de valorar el seu estat en les pròximes hores", deia Roura, que decidirà avui si el convoca o no.

Amb qui no podrà comptar el tècnic és amb Marc Bartra, que pateix un esquinç de grau 1 al lligament lateral intern del genoll esquerre. Els serveis mèdics del club van determinar que el temps que s'estarà de baixa el central del planter vorejarà els 7 o 10 dies.

La baixa és significativa, perquè limita les opcions de fer rotacions del cos tècnic. En la seva compareixença, Roura no va aclarir si pensa donar molts minuts de descans als habituals titulars, perquè insistia en la necessitat de guanyar i puntuar. L'única absència assegurada serà la de Valdés, sancionat. Pinto estarà sota pals i el seu lloc a la banqueta l'ocuparà el porter del filial, Jordi Masip, que ja va participar en l'entrenament i que debutarà en una convocatòria amb el primer equip.

Dos precedents amb rotacions

Llegit entre línies, però, Roura va deixar clar que ha de parlar amb Tito Vilanova sobre "les alineacions" d'avui i de dimarts. El rival, l'estat físic del jugador, el partit anterior i el posterior o l'estat d'ànim d'un futbolista són variables que condicionen un onze. Amb el Milan a l'horitzó i la necessitat de golejar-lo, una de les variables guanya molt de pes en la decisió de qui jugarà avui.

Fa dues temporades, per exemple, el Barça va fer descansar cinc futbolistes per remuntar contra l'Arsenal un incòmode 2-1 de l'anada dels vuitens de Champions. Abidal, Iniesta, Adriano, Busquets i Villa no van jugar d'inici contra el Saragossa aprofitant que els de Guardiola tenien una renda de set punts sobre el Reial Madrid en Lliga i van ser titulars en el triomf 3-1 contra els gunners al Camp Nou.

Aquell dia va funcionar el que no havia funcionat una temporada abans, la 2009-2010, quan l'equip va reservar sis futbolistes per a la remuntada contra l'Inter que no es va acabar de completar. Alves, Piqué, Milito, Busquets, Messi i Pedro no van ser titulars contra el Xerez (que, com el Deportivo, visitava Barcelona com a cuer), però sí que van ser-ho en Champions.

Abans d'un partit en què "hi ha molt en joc", com el del Milan, alguns futbolistes necessiten minuts per activar les cames i trobar sensacions. I d'altres, desconnexió total. Entre Roura i Tito hauran de trobar l'equilibri contra el Dépor.

stats