LA LLIGA
Esports 28/11/2011

Conjura per atrapar el Madrid

Tots els missatges que surten del vestidor del Barça després de l'1-0 a Getafe van en una mateixa direcció: tenim un nou repte. El fet d'estar sis punts per sota del Madrid és una situació inèdita que servirà d'estímul.

Albert Solé
4 min
Conjura per atrapar el Madrid

BARCELONA.De raons perquè l'aficionat blaugrana sigui pessimista quan es veu sis punts per sota del Madrid n'hi ha tantes com raons per creure més que mai que si algun equip és capaç de capgirar aquesta situació aquest és el Barça de Pep Guardiola. El "confieu en nosaltres" que va dir Gerard Piqué a la sala de premsa del Coliseo Alfonso Pérez de Getafe és el missatge més clar cap a l'aficionat blaugrana, que potser ha passat un mal cap de setmana. Tot i això, una gran part de la massa culer no perd la fe en l'equip de Guardiola malgrat la derrota, i dissabte a la nit van convertir l'etiqueta #animsbarça en trending topic mundial.

Dani Alves, un dels jugadors que parla més clar del vestidor del Barça, ho va deixar molt clar ahir: "Aquest equip no abaixa els braços, queda molt i tenim un repte apassionant al davant". I és que a aquest equip que ja ho ha guanyat tot -literalment- li va molt bé marcar-se reptes i fites, i com diu Alves, la de guanyar-li la quarta Lliga al Madrid, i aquest cop remuntant 6 punts de diferència a l'equip de Mourinho, "és apassionant".

Una situació inèdita

El Barça del Guardiola entrenador mai havia estat més de dos punts per sota del Madrid a la classificació, i un cop l'atrapava i es posava líder ja no abandonava aquesta posició fins al final. La temporada 2008-09 el Barça va començar malament -Numància i Racing- i es va posar dos punts per sota el Madrid de Schuster i Juande, però a la jornada 6 els blaugranes ja van atrapar els blancs, tot i encara no ser líders, i mai més van ser superats. La segona temporada (09/10), la dels 99 punts, el Barça i el Madrid de Pellegrini van mantenir el pols fins al final, però el Madrid només va estar per sobre durant sis jornades, amb els mateixos punts i per goal average general. I el curs passat (10/11), contra el primer Madrid de Mourinho, els blancs només van poder estar un punt per sobre el Barça durant la primera part del campionat fins que va arribar el clàssic al Camp Nou, i el 5-0 va posar les coses al seu lloc. Per aquest motiu, els sis punts actuals a favor dels blancs són una situació inèdita per a Guardiola, i que el tècnic ja ha utilitzat per esperonar els seus jugadors, tal com es va veure ahir a través de les declaracions del lateral brasiler. Altres vegades el vestidor blaugrana ha trobat motivacions extres amb les paraules provocadores de Mourinho, i ara, amb aquests sis punts, l'eufòria també es va disparar a la capital d'Espanya. "A molts els agradaria que s'entregués ja la copa de la Lliga i estan tirant coets, però queda molt encara", deia ahir Dani Alves llançant algun missatge.

El canvi el Guardiola jugador sí que sap què és estar sis punts per sota el Madrid i acabar guanyant la Lliga. Va ser la temporada 1991-92 quan, amb Johan Cruyff d'entrenador, i un Guardiola imberbe de 21 anys, el Dream Teamli va eixugar sis punts al Madrid en una última jornada d'infart. Va ser l'any del primer miracle de Tenerife -el Barça havia de guanyar al Camp Nou i esperar que el Madrid no puntués a les Canàries- on els blancs es van deixar remuntar un 0-2 favorable de forma incomprensible (3-2 final).

Les xifres que ho expliquen

És obvi que si el Reial Madrid és líder amb sis punts d'avantatge sobre el Barça és perquè està jugant bé, i com deia Piqué: "El Madrid està fent les coses millor i nosaltres hem de capgirar la situació". I què l'està fent millor? Per començar, Mourinho ha sumat 34 punts, la millor puntuació a aquestes altures de temporada de l'era Guardiola, aconseguits l'any passat. I el Pepteam suma menys punts que mai: 28 des del 2008. I on s'han escapat aquests punts? Principalment fora de casa. Al Camp Nou les xifres són espectaculars (30 gols a favor i cap en contra), i només han cedit l'empat contra Javi Varas (Sevilla). Però lluny de casa, dels sis partits disputats, tres empats i una derrota, que suposen perdre 9 punts vitals. Les raons que poden explicar aquesta mala dada són difuses, ja que l'any passat, sense anar més lluny, el Barça va arribar al mes de gener amb un ple de victòries foranes. Però una dada destacada són els gols de Messi. L'argentí suma més gols que mai en quatre mesos de competició (25), però a la Lliga, només n'ha marcat un fora de casa -a San Mamés i en l'últim minut-. Sense els gols de Messi tot costa més.

Iniesta torna a l'equip

La notícia positiva del dia d'ahir va ser el retorn d'Andrés Iniesta als entrenaments. El manxec i Cesc, que a Granada no va jugar per precaució per unes petites molèsties, van fer la sessió amb normalitat amb els companys, i segurament entraran a la convocatòria de demà contra el Rayo Vallecano. El d'Arenys no ha arribat a estar de baixa, però Iniesta segurament rebrà l'alta mèdica entre avui i demà. Així, a la infermeria blaugrana ja només hi queda l'holandès Ibrahim Afellay, que va ser operat i encara li queden alguns mesos per tornar a jugar.

stats