RETORN ALS ENTRENAMENTS
Esports 29/12/2011

Comença el pla d'assalt al gener

Tots els blaugranes, excepte Alves i Messi, tornaran avui a la feina en una sessió que començarà a les 19 h a Sant Joan Despí. Fins ara, Guardiola sempre ha començat l'any amb un bon balanç de resultats.

Natalia Arroyo
3 min
Comença el pla d'assalt al gener

BARCELONAEl Barça començarà a cremar els torrons aquesta tarda a partir de les 19 hores a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí. A la primera sessió després de les vacances de Nadal, Guardiola ha convocat tots els jugadors disponibles excepte Dani Alves, que s'incorporarà el 31, i Leo Messi, que també té permís per allargar la seva estada a l'Argentina fins al 2 de gener.

Més enllà de la primera sessió, el cos tècnic encara no ha confirmat el pla de treball que seguirà per preparar l'intens mes de gener que li espera, però tot apunta que farà una planificació similar a la d'altres anys, tot i que el primer partit (contra l'Osasuna el dia 4 a les 22 h) serà dos dies més tard que en altres temporades. Així, el més probable és que la plantilla tanqui l'any amb quatre sessions d'entrenament: la d'avui a la tarda, doble sessió al matí i a la tarda divendres 30 i una darrera el matí del 31. El primer cop que els jugadors es veuran les cares ja el 2012 serà el mateix dia 1, amb una sessió que començarà entre les 18 i les 19 h.

Aquest és el pla de treball que ha seguit Guardiola en les tres temporades anteriors i, fins ara, li ha donat molt bons resultats perquè els blaugranes sempre han començat l'any fent números similars o, fins i tot, millors que en el balanç general de la temporada. El mes de gener, doncs, no és un mal mes per al Barça, que excepte en la temporada 2009/10 en què va caure eliminat als vuitens de final de la Copa del Rei contra el Sevilla ha resolt favorablement els primers compromisos de l'any.

De 24 partits disputats al gener, Guardiola acumula un total de dinou victòries, tres empats i només dues derrotes. Totes dues es van produir contra equips andalusos, la que va suposar l'eliminació de l'equip en Copa a mans del Sevilla l'any 2010, i una altra també en el torneig del KO davant el Betis (3-1) el 2011. En aquell cas, però, la classificació ja s'havia resolt a l'anada amb un 5-0 al Camp Nou.

Curiosament, dos dels tres empats també van produir-se en enfrontaments de Copa. L'any 2009 els blaugranes van empatar a zero contra l'Espanyol, que s'estrenava amb Pochettino a la banqueta, i l'any passat es va sumar un valuós empat a un a San Mamés, amb gol d'Abidal, per certificar el pas a quarts de final. En Lliga, l'equip només ha deixat escapar dos punts dels 42 possibles i va ser després d'un 1-1 contra el Vila-real a casa un dia en què Messi no hi va participar perquè encara estava de vacances.

El balanç de gols en aquest primer mes també és molt positiu, amb una mitjana de 2,8 gols a favor per partit i de 0,71 gols encaixats. Això està per sobre de la mitjana general de l'equip, que en els tres anys de Pep Guardiola marca 2,4 gols i n'encaixa 0,73. El millor any de tots tres va ser l'últim, que es va saldar amb sis golejades en nou partits (dos 3-0, un 4-1, un 0-4 i dos 5-0).

La Copa carrega el calendari

El calendari de partits d'aquest mes de gener estarà més o menys carregat en funció de les eliminatòries que el Barça superi a la Copa. Els blaugranes hauran de disputar segur quatre partits en quinze dies: l'eliminatòria de vuitens de final contra l'Osasuna els dies 4 i 12, i els partits de la 18a jornada de Lliga contra l'Espanyol a Cornellà-El Prat el diumenge 8, i de la 19a amb el Betis a casa el diumenge 15. Si el Barça supera els navarresos, haurien d'afrontar una eliminatòria de quarts els dies 18 i 25 (que podria ser contra el Madrid) enmig de dos partits de Lliga contra el Màlaga (22) i el Vila-real (29).

El desgast del Mundial de Clubs

L'únic antecedent negatiu al mes de gener coincideix amb la temporada en què, al desembre, l'equip va haver de disputar el Mundial de Clubs. Aleshores no va ser al Japó sinó a Abu Dhabi i el retorn després d'alçar el trofeu de campions del món va ser dolent, amb un empat i una derrota. El motiu d'aquelles ensopegades, però, no va ser el desgast del Mundial de Clubs sinó les rotacions, que van sortir malament. Sense Messi, l'equip va estavellar-se a casa contra el Vila-real (1-1) i, ja amb Messi però amb un equip excessivament experimental, el Sevilla va endur-se un 1-2 del Camp Nou que després no es va poder remuntar. Aquell dia Guardiola va sortir amb homes no habituals com Txigrinski, Milito, Maxwell, Bojan i Thiago de titulars, i va donar la responsabilitat al mig centre a Márquez. Les correccions a la segona part, amb l'entrada d'Ibrahimovic, Busquets i Xavi, no van poder capgirar el marcador.

Només les greus lesions de Villa i Afellay compliquen les rotacions en atac, però enguany Guardiola té l'equip molt més rodat (incloent-hi els joves del filial) per poder afrontar el concentrat calendari de gener amb garanties.

stats