NOVA ETAPA AL BARÇA
Esports 29/05/2012

Comença l'era Tito

Tancada l'etapa de Pep Guardiola amb la Copa del Rei, el barcelonisme ja només pensa en Tito Vilanova. L'afició li té confiança com a tècnic però és prudent després de quatre anys d'èxits irrepetibles.

Martí Molina Natalia Arroyo
3 min
TRASPÀS DE PODERS A LA BANQUETA
 El partit benèfic de futbol sala que diumenge va tenir lloc al Palau Sant Jordi va ser l'últim  acte amb Pep Guardiola al club. A partir d'ara Tito Vilanova serà el responsable de les decisions  que es prenguin relacionades amb el primer equip del Barça.

BARCELONA.Pep Guardiola ja és història i ara el present (i futur) del Barça passa per Tito Vilanova, un tècnic a qui els culers tenen plena confiança després que hagi participat activament en els èxits dels últims quatre anys al costat del de Santpedor, però que genera certs dubtes per la falta d'experiència que té al capdavant d'un equip de l'exigència del blaugrana.

¿Tindrà prou caràcter per dominar els egos del vestidor? ¿Sabrà motivar l'equip perquè no deixi de ser competitiu? ¿Serà contundent i valent per respondre a Mourinho, tant al terreny de joc com a les sales de premsa? ¿Podrà conviure bé amb la pressió d'un palmarès que ha malacostumat el Camp Nou des del 2008? Aquestes són algunes de les preguntes que sobrevolen el barcelonisme des de fa dies.

Amb l'aval de Guardiola

La celebració de Copa de dissabte a l'estadi pot servir de termòmetre per captar l'estat general entre els aficionats del Barça. "L'arribada de Tito, en un primer moment, em va semblar improvisada, com si no haguessin tingut ningú més -comenta Àngel García, un fidel aficionat que va assistir a la festa del Camp Nou acompanyat dels seus dos fills-. Però ara crec que li hem de donar una oportunitat, perquè ha treballat amb Guardiola i és qui millor ens pot assegurar que no es trencarà el ritme que ja té l'equip. Funcionarà".

Que Tito Vilanova hagi sigut la mà dreta de Pep Guardiola durant aquests quatre anys és el millor aval per al de Bellcaire d'Empordà. "Ha sigut company seu des del primer moment i no veig motius perquè la cosa hagi de canviar gaire ara o vagi malament", analitza Patrícia Abadal, que confessa que la tranquil·litza saber que "Guardiola es fia d'ell".

La majoria de culers creuen que la clau també serà que no s'alteri el model de joc de l'equip, "la tàctica" -com ho defineix la Patrícia-, un aspecte en què Tito, reconegut responsable de l'estratègia de l'equip en l'era Guardiola i un estudiós del rival, s'ha guanyat el respecte. "Com a segon entrenador ha demostrat que sap fer molt bé la seva feina", li reconeix Laia Ribera. "No el coneixem en aquest nou rol, però penso que pot fer un bon treball i construir un equip igual que ho ha fet Guardiola", afirma, optimista, el jove Lucas Tornero.

Que Tito en sap prou de futbol per acceptar el repte de donar continuïtat al projecte de Guardiola està assumit. Però els barcelonistes pateixen perquè, a més, Vilanova sigui un bon gestor de grup. "Té poca experiència, però tots els entrenadors han hagut de començar així algun cop", destaca Julio Barbero, que recorda els dubtes que generava la figura de Guardiola el 2008. L'experiència va sortir bé aleshores i s'espera que pugui tornar a anar bé. "Amb Guardiola també dubtàvem si seria capaç de liderar el grup i ha demostrat de sobres que tenia collons per fer-ho", assegura la Laia.

"Hem de tenir paciència"

En la mateixa línia, el Julio, a més, reclama "una mica de paciència" després d'"uns anys gloriosos" que han acostumat "massa bé" els seguidors del Barça. "Ara no podem ser injustos ni cruels, però ja se sap que en aquest club o es guanya o tot és dolent". "És l'opció que tenim i hem de donar-li suport", diu l'Àngel.

És necessari no jutjar la capacitat de Vilanova abans d'hora. ¿L'afició en serà capaç? "Els culers hem madurat, crec que si no es guanya no passarà res", apunta Tornero. Nadia van Leeuwen no ho té tan clar: "Ara tot està tranquil però, a mesura que passin els mesos, si les coses no surten la gent perdrà la paciència".

Espanta el Madrid de Mou

Sembla que, d'entrada, el Camp Nou deixarà treballar Tito amb certa calma, però ja n'hi ha que pateixen per si l'equip podrà seguir el ritme d'un Madrid que "està molt fort", diu el Julio. "Ja veurem com va", acaba.

stats