LLIGA DE CAMPIONS
Misc 12/09/2017

Catalunya i el Piemont, gairebé un segle cara a cara

El Barça i la Juve són els clubs més destacats de dues terres amb gran tradició

i
Toni Padilla
2 min
Catalunya i el Piemont, gairebé un segle cara a cara

BarcelonaMarcades pel fet de tenir frontera amb França, per una llarga tradició comercial i certa dèria per voler semblar i ser més moderns que altres, catalans i piemontesos es troben cara a cara de nou en un estadi de futbol amb un Barça-Juve convertit, últimament, en un clàssic del futbol europeu. La Juve, club vinculat a la família Agnelli -propietària de la FIAT-, és la punta de llança del futbol de Torí. I de passada del Piemont, una terra amb llarga tradició esportiva, com Catalunya.

“El Piemont és una terra que sempre vol ser capdavantera en tot. I per aquest motiu alguns se senten descontents amb l’estat italià, perquè consideren que hi aporten més del que torna. I és curiós, ja que el Piemont va ser clau en el naixement d’Itàlia; hi aporta la casa reial, els Savoia, ministres i la primera capital”, diu el periodista Mario Sconcerti, que considera clau entendre el caràcter piemontès per entendre la Juve. “A finals del XIX i principis del XX, el Piemont era una regió moderna que apostava per la indústria i les noves modes. Les grans famílies i el creixement industrial, que portava empresaris estrangers, van ser bàsics per convertir el Piemont en una regió clau”, afegeix. Si la Juve va tenir darrere els Agnelli, el Torí tenia el comte Cinzano, famós per la beguda del mateix nom. Del 1908 al 1936, 17 dels 25 títols jugats -la Primera Guerra Mundial va aturar el torneig uns anys- de la lliga d’Itàlia van ser guanyats per equips del Piemont. La Juve, el Torí, el Pro Vercelli i el Casale van guanyar el títol, i quan el 1929 es va crear la primera lliga italiana unificada -abans tenia grups regionals-, quatre equips eren piemontesos, una xifra que arribaria amb el temps a ser de sis, sumant-hi el Novara i l’Alessandria.

Els primers duels entre equips catalans i piemontesos van arribar als anys 20, quan el famós Pro Vercelli va visitar Barcelona, el 1922. Aquest club, que actualment juga a Segona, llavors venia de guanyar la setena lliga. Conegut com les casaques blanques, provenia d’una ciutat industrial, Vercelli, on havien arribat a veure com la selecció italiana jugava amb 10 futbolistes del seu club com a titulars. El Barça, però, va golejar per 5-0 i 3-1 en dos partits. El 1928, el Barça, que llavors organitzava amistosos amb els millors clubs europeus, va invitar el Torí. L’equip granata va golejar per 0-5 i 0-4 i va deixar tocat un Barça que poc després guanyaria la primera lliga espanyola. El Torí va tornar a Barcelona el 1947 per jugar contra una selecció catalana formada per jugadors del Barça, l’Espanyol i el Sabadell, i també el 1950, quan van perdre 3-1 amb el Barça.

Aquell Torí que va jugar a Barcelona el 1947 era el Grande Torino, considerat el millor equip que ha jugat mai a Itàlia, que va patir un final tràgic per la mort dels jugadors en un accident d’avió el 1949. Des de llavors, la Juve s’ha fet gran i cap equip li fa ombra, al Piemont. En els últims 30 anys només el Torí, que ha viscut descensos, i el Novara, un sol any, han jugat a Primera. Tal com ha fet el Barça, la Juve mana en una terra de llarga tradició. Un Piemont amb punts en comú amb Catalunya, també al terreny de joc.

stats