MOTOCICLISME
Esports 11/11/2012

Casey Stoner posa el punt final allà on tot va començar

Nuria García
Casey Stoner pujarà a la seva Honda per última vegada aquest migdia al Circuit Ricardo Tormo de Xest.

Aquest migdia Casey Stoner disputarà la seva última cursa de MotoGP al Circuit Ricardo Tormo. Un traçat en què curiosament Stoner va celebrar el seu primer triomf al Campionat del Món. Va ser el 2 de novembre del 2003, en la seva segona temporada completa al Mundial, quan un jovenet Stoner va aconseguir al Gran Premi de la Comunitat Valenciana el primer dels 45 triomfs que ha celebrat fins ara. L'australià, conegut per l'afició i pels pilots de casa perquè s'havia format al Campionat d'Espanya de Velocitat (CEV), va guanyar per davant de Steve Jenkner i del pilot local Héctor Barberá.

A partir de llavors Stoner va començar a escalar fins a arribar a la categoria reina, en què ha competit els últims set anys, ha aconseguit gran part dels èxits i ha celebrat dos títols mundials (el 2007 amb Ducati i el 2011 amb Honda). Després de guanyar fa quinze dies, a Austràlia, el Gran Premi de casa seva, davant la seva afició, Stoner vol acomiadar-se del Mundial amb una altra victòria per tancar el cercle, el seu cercle, i tornar a pujar a aquell graó del podi en què tot va començar. Per dir adéu com els campions. "Seria bonic aconseguir un altre bon resultat en la meva última cursa a MotoGP", deia Stoner, a qui en aquest cap de setmana tan especial acompanyen al box la seva dona i la seva filla.

Dues incògnites per decidir

Amb els tres títols de campions del món d'aquesta temporada repartits -Jorge Lorenzo a MotoGP, Marc Márquez a Moto2 i Sandro Cortese a Moto3-, la cursa d'aquest migdia al Circuit Ricardo Tormo de Xest (11 hores, Moto3; 12.20 hores, Moto2; 14 hores MotoGP, Telecinco) decidirà dues últimes coses. La primera, qui serà el campió de les debutants CRT. El català Aleix Espargaró és ara per ara el millor amb la seva ART. El de Granollers és líder amb 11 punts d'avantatge sobre el seu company d'equip, el francès Randy de Puniet.

També queda per decidir qui és el subcampió de Moto3. Amb Cortese ja coronat, el balear Lluís Salom i el català Maverick Viñales lluiten per ser segon. Abans de l'última cursa, Salom té 208 punts, nou més que el pilot de Roses, que no va córrer a Malàisia i a Austràlia va participar a la cursa però va caure i, per tant, tampoc va sumar cap punt. Salom arrencarà avui tercer, mentre que Maverick ho farà des de la cinquena posició. Per últim, a Moto2, Pol Espargaró arrencarà des de la primera posició, mentre que el ja campió, Marc Márquez, sancionat, haurà de sortir des de la cua de la graella.