COPA DEL REI
Esports 29/02/2012

La Cartuja, l'estadi amb més opcions de ser la seu de la final

Divendres la seu de la Federació Espanyola (RFEF) viurà la reunió en què es decidirà on es juga la final de Copa. I la Cartuja de Sevilla guanya opcions per ser l'estadi que acollirà l'esdeveniment.

T.p.

BARCELONA.L'Athetic de Bilbao va camí de sortir-se amb la seva i aconseguir que la final de la Copa del Rei contra el Barça es jugui a l'estadi preferit per la directiva basca, el de la Cartuja de Sevilla. El Barça prefereix jugar a Mestalla per la facilitat del desplaçament des de Catalunya, però la seva posició no és tan ferma com la de l'Athletic. De fet, un cop descartat el Santiago Bernabéu, el Barça no té cap estadi preferit. Però l'Athletic sí. I aquest club està més ben connectat amb la RFEF que no pas el club blaugrana. Divendres, doncs, Sevilla podria veure com organitza una final de Copa per primer cop des del 2001, quan a la Cartuja hi van jugar el Saragossa i el Celta de Vigo. El president dels bascos, Josu Urrutia, sap que s'hi juga part del seu prestigi i no està descansant aquests dies.

L'estiu del 2011 Josu Urrutia va guanyar les eleccions a la presidència de l'Athletic Club de Bilbao després d'una llarga campanya electoral en què va superar Fernando García Macua, que va veure's apartat del càrrec que ocupava des del 2007. Urrutia, exjugador de l'Athletic Club, va utilitzar diversos mètodes per guanyar-se el vot dels aficionats del club de Bilbao, com anunciar que tenia lligat Marcelo Bielsa com a tècnic. Un dels altres punts forts de la seva campanya electoral va ser criticar García Macua per haver permès que la final de Copa del 2009 contra el Barça es jugués a Mestalla.

El que criticava Urrutia era que la final es jugués en un estadi amb capacitat per a 52.200 espectadors quan l'esdeveniment podia mobilitzar prou aficionats de l'Athletic per omplir un estadi més gran. Era la primera final de l'Athletic des del 1985 i la demanda d'entrades dels seus aficionats va ser superior a la dels blaugranes. Urrutia sap que després de criticar García Macua per permetre que la final es jugués a Mestalla, ell passaria a ser igualment criticat si l'escenari fos el mateix. Urrutia prioritzava els estadis més grans, de manera que va començar jugant la carta del Santiago Bernabéu - fent front comú amb el Barça- i fins i tot la del Camp Nou, rebutjada frontalment per la directiva de Sandro Rosell.

Amb aquestes dues portes tancades, l'Athletic ha preferit el tercer estadi amb més capacitat d'Espanya, la Cartuja, un recinte amb capacitat per a 60.000 persones construït per als Mundials d'atletisme del 1999. El Barça prefereix Mestalla o el Vicente Calderón, les dues altres opcions que hi haurà sobre la taula divendres, ja que faciliten el desplaçament des de Catalunya, però l'opció de Sevilla no deixa de guanyar pes, ja que a la pressió de l'Atheltic als despatxos de la Federació s'hi suma la del PP de Sevilla.

Juan Ignacio Zoido va aconseguir l'alcaldia de Sevilla el 2011 i una de les seves propostes electorals era començar a utilitzar millor aquest estadi, on es fan trobades d'atletisme i poca cosa més. Zoido, que s'ha reunit diversos cops amb el Betis i el Sevilla per estudiar que juguin partits amistosos o de Copa en aquest estadi de tant en tant, veuria amb bons ulls la final de Copa, de manera que l'Ajuntament sevillà també està movent fils per intentar portar l'esdeveniment a casa seva.

La proposta del Vicente Calderón no es descarta, ja que l'única condició era que la final es jugués el dia 25, perquè cinc dies abans hi ha previst un concert del grup Coldplay. Tots dos equips tenen por, però, que la gespa estigui malmesa per culpa d'aquest concert. La idea que la final es jugui el dia 20, en canvi, està descartada del tot, ja que un dia abans, el 19, hi ha la final de la Lliga de Campions i es dóna per fet que el Barça o el Madrid (o tots dos) hi arribaran. La final, doncs, serà el dia 25, cosa que tindrà una altra víctima col·lateral: la selecció espanyola, que té previst començar la concentració per a l'Eurocopa el dia 20. Un altre front d'un conflicte que s'hauria d'acabar aquest divendres.