LA SETMANA DEL PRIMER CLÀSSIC
Esports 09/04/2011

Calma abans de la tempesta

Josep Guardiola va deixar ben clar ahir que si li toca a ell ser qui calma els ànims, n'estarà orgullós. Falta una setmana per al primer clàssic i vol concentració màxima i, com altres cops, que es parli només de futbol.

Toni Padilla
4 min

BARCELONA.Falta una setmana per al primer Barça-Madrid del 2011, el del dissabte que ve al Santiago Bernabéu. Aquest pot ser el primer de quatre clàssics en només quatre setmanes, i el primer de set enfrontaments entre els dos grans rivals durant tot aquest any, ja que cal sumar-hi els dos de la Supercopa estatal de la temporada vinent -que es jugaran durant el mes d'agost- i un de la Lliga 2011/12.

Després dels bons resultats aconseguits pels blaugranes i els blancs en els partits d'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions, la possibilitat d'un doble duel europeu ha fet entrar la rivalitat en una nova dimensió: la de jugar cada setmana un duel que normalment es veu dos cops per temporada. Guardiola, metòdic i amic d'intentar tenir les coses com més controlades millor, sap perfectament que veure com els dos eterns rivals no paren de trobar-se cara a cara en pocs dies amb tant en joc és un terreny minat en què qualsevol sortida de to pot acabar fent molt de mal.

Els clàssics davant del Madrid no són partits normals, tal com va comentar el tècnic de Santpedor ahir, que va dir que ni tan sols imaginant el Barça visitant el Bernabéu amb 11 punts d'avantatge creu que seria un clàssic normal. "Sempre són especials", reflexionava un Guardiola que no vol que qualsevol paraula una mica fora de lloc esdevingui una arma que pugui ser utilitzada pel contrari.

Conscient que durant les últimes setmanes també des del seu club han sortit declaracions no gaire encertades, Pep Guardiola va imposar ahir, com ha fet altres cops, la llei del futbol: es parlarà molt de futbol i els jugadors faran les mínimes declaracions. Parlaran en les rodes de premsa -dimarts juguen a Donetsk i la UEFA obliga a parlar- i en la zona mixta posterior al partit contra els ucraïnesos. La resta de la setmana s'intentarà blindar al màxim el vestuari per evitar que qualsevol frase esdevingui una arma llancívola en mans de Mourinho, que, segons va publicar el diari Marca, ja tenia fins i tot pensat motivar els seus jugadors de cara a la final de Copa amb les declaracions de Sandro Rosell en què apostava per una victòria 5-0.

No donar motius a Mourinho

De fet, Guardiola sap de primera mà que la temporada passada Mourinho va motivar els jugadors de l'Inter de cara als dos duels de semifinals de la Lliga de Campions amb diferents declaracions fetes per membres del primer equip blaugrana. Qualsevol declaració en què es podia sobreentendre que el Barça se sentia favorit, millor equip o amb un estil de joc que deixava en evidència les limitacions d'aquell Inter que havia estat derrotat en la fase de grups, Mourinho la va transformar en un element per tocar l'orgull dels seus jugadors i motivar-los. Conscient de com en sap José Mourinho, de motivar els seus, Josep Guardiola no vol donar més motius als blancs per encarar les setmanes vinents, quan es decidirà la sort de tres títols. I per això, en els pròxims dies el departament de comunicació limitarà molt les entrevistes o aparicions públiques dels jugadors i Guardiola marcarà la línia a seguir, tal com ja va fer ahir en la roda de premsa prèvia al partit d'aquest vespre davant de l'Almeria.

El tècnic de Santpedor fins i tot va recordar que d'aquí a pocs dies 20.000 aficionats del Barça i 20.000 del Madrid es trobaran cara a cara a València, comentant amb subtilesa que seria millor calmar l'ambient. Just el dia en què des de Madrid s'aprofitava una campanya publicitària en la qual cinc jugadors del club ensenyen la mà -a Madrid s'ha interpretat com una broma referint-se al 5 a 0-, Guardiola va ser elegant com sempre i no va deixar gaire espai a l'entorn blanc perquè escalfés més l'ambient amb les seves paraules. "Si segons vosaltres jo sóc qui calma l'eufòria i l'ambient, ho accepto orgullós", va dir el tècnic blaugrana. En els últims dies, la porra de Rosell sobre la final de Copa o un comentari de dijous a la nit de Victor Valdés en un programa de televisió, en què el porter deia que no recordava si els triomfs del Madrid contra el Barça eren "en color o en blanc i negre", han servit per motivar el madridisme. I Guardiola no està disposat a donar més oportunitats a l'entorn blanc.

Mourinho de moment calla

Si Guardiola va apel·lar a la calma abans d'aquestes setmanes no aptes per a cardíacs, José Mourinho va fer com altres cops i ni tan sols va parlar. Ho farà avui després del partit del seu equip a San Mamés, però ahir va cedir l'honor al seu ajudant, Aitor Karanka, que va insistir en el discurs del portuguès sobre que el Madrid és sancionat si força targetes grogues, i altres clubs -el Barça-, no.

El tècnic portuguès ha centrat tots els seus esforços en la Copa, i especialment en la Lliga de Campions, la competició que té entre cella i cella. Ahir, doncs, no va voler ni parlar, en un gest simbòlic que evidencia que la Lliga ja és un afer secundari dins del seu cap. Ara mateix, el partit de dissabte no deixa de ser una partida d'escacs psicològica entre els dos tècnics per veure qui en surt guanyador i qui la sap utilitzar millor de cara a la final del Copa del Rei a Mestalla. Mourinho ahir va callar i mourà peça avui a Bilbao. Guardiola es va enrocar, prudent, per poder atacar allà on més li agrada: sobre la gespa.

stats