CAMÍ, CAMÍ
Esports 30/01/2016

Son Real i la prehistòria: un tresor públic

Les misterioses torres d’enfilació li atorguen un aire faraònic afegit

Vicenç Sastre
3 min
Son Real i la prehistòria: un tresor públic

Santa MargalidaLa possessió de Son Real, propietat del Govern balear des de l’any 2002, ocupa actualment més de 400ha, enclavades al bell mig de la badia d’Alcúdia i formant part de l’ANEI de litoral Son Real-Son Serra. Unes dècades enrere abastava prop de 1.900 q. Avui, és un tresor, remembrança de la Mallorca perduda.

Entram a Son Real des del km 17,7 de la carretera d’Alcúdia a Artà. La propietat es troba documentada ja en el s. XIV amb el nom de Rafal Rubert. En el s. XV pertanyia a Reial Mòger, qui va imprimir el seu nom com a denominació de la finca. D’entre les edificacions destaca el conjunt de Can Morei , Can Poloni i Cas Amos, entorn de la clastra empedrada. Del costat nord s’alça Cas Senyors, del s. XIX i d’aspecte auster. A la dreta de la carrera, veim la senzilla capella i contraforts d’una estructura defensiva. En els corrals del darrere apareixen, secretament guardades, les romanalles d’un extint i extens poblat talaiòtic i una sínia antiga. El museu documenta àmpliament aspectes de la possessió i la seva història.

Camí de l’illot dels Porros

Entram a la garriga i uns 400 m enllà ens desviam a mà esquerra per l’itinerari 4. Avançam uns 500 m i seguim un camí a mà dreta, fins que afinam, prop del camí, un vèrtex geodèsic que marca, amb 49 m, el punt més elevat de la finca -la Talaieta- pròxim a un observatori. Al costat del vèrtex resta la Pedra Foradada, un esvaït monument-fita.

Retornats a l’itinerari 4, i prop de la mar, ens desviam per l’itinerari 3, cap a un replà panoràmic amb una plataforma d’observació que ens ofereix vistes del litoral, des de Pollença fins a la serra d’Artà i Menorca. Al costat, veim una tomba dolmènica, de prop de 4.000 anys d’antigor. En el graó que forma la duna fòssil, podem visitar-hi una cova pretalaiòtica.

Territori sagrat

Feim enrere i, pel camí marcat, ens aproximam al cementeri dels Fenicis. Constitueix un monument únic i espectacular, singuralitzat, a més a més, pel paisatge que ens envolta. Després d’algunes campanyes d’excavació, sabem ara que és una vasta necròpoli talaiòtica, envoltada de llegendes i especulacions sobre el seu origen. Alberga més d’un centenar de tombes construïdes des del s. VII aC a l’època romana. Les més grans i antigues prenen forma de talaiots de planta circular, quadrada, rectangular o de ferradura, i al seu interior mostren uns cocons on es dipositaven els cossos, tombats de costat i lligats, amb les seves pertinences més valuoses.

Si passejam per la vorera arribarem davant l’illot dels Porros , una illeta que conserva construccions prehistòriques, talment santuaris funeraris. A la punta del Patró es va descobrir i estudiar un edifici complex amb una columna en forma de tauleta, com a Menorca. Les misterioses torres d’enfilació, emprades en el segle passat per a maniobres militars de submarins, atorguen a Son Real un aire faraònic afegit.

Sense deixar de mirar enrere, ens endinsam del bell nou en la pineda, per tornar cap a Son Real, resseguint l’itinerari 2. En conjunt, una passejada pel passat que es pot fer en un matí. Arribats a les Cases, podem afegir-hi al nostre àlbum la visita al conjunt pretalaiòtic del Figueral, consevat a 300 m a l’est de la possessió. Pocs llocs com aquest ens permeten retrobar passat i natura d’una manera tan essencial.

stats