22/06/2013

Buscant el vuitè membre del club

3 min

BarcelonaEl Girona busca convertir-se en el vuitè equip català que arriba a la Primera Divisió. Fins ara, el club selecte d'equips que han arribat al cim el formen set entitats, i una, el Condal, va desaparèixer per donar pas al Barça B. De fet, aquesta és una història molt barcelonina, ja que el Barça ha jugat les 82 edicions de la Primera Divisió, l'Espanyol ho ha fet en 78 i el tercer equip a debutar a Primera va ser l'Europa. En aquests més de 80 anys d'història, 12 equips catalans més han arribat a Segona sense aconseguir fer el salt de categoria: Girona, Terrassa, Badalona, Sant Andreu, Figueres, Palamós, Hospitalet, Júpiter, Granollers, Mollerussa i el desaparegut Catalunya, un club que només va competir la temporada 1931/32 després de la fusió de l'Europa i el Gràcia. El dotzè equip, el Barça B, no pot pujar a Primera per qüestions de reglament.

Dos equips, el Barça i l'Europa, no saben que és pujar a Primera, ja que van ser escollits per formar part de la primera edició de la Lliga. L'equip escapulat va jugar-hi tres anys abans de baixar. El primer ascens a Primera d'un club català, doncs, va ser el del Sabadell del 1943. El primer d'un equip que no fos de Barcelona o comarques va ser el del Nàstic el 1947.

Centre d'Esports Sabadell

4 d'abril del 1943

L'equip arlequinat s'ha guanyat amb el pas dels anys ser considerat el tercer equip català per palmarès. El Sabadell ha jugat 14 anys a Primera i és l'equip català amb més temporades a Segona, amb un total de 41 anys. A més, el 1969 va acabar quart a Primera i es va classificar per a competicions europees. El seu primer ascens va arribar l'abril del 1943, quan a la vella Creu Alta el Gijón va ser golejat per 5-2 per l'equip entrenat per Joan Armet, que havia ocupat el lloc de Pepe Luis Zabala al final de la fase regular. L'equip arlequinat es va proclamar campió del play-off d'ascens final superant la Reial Societat, el Valladolid, el Ceuta, el Gijón i el Xerez. L'últim ascens del Sabadell va ser el del maig del 1986 contra l'Atlètic Madrileny, amb gols dels asturians Nacho i Villa.

Gimnàstic de Tarragona

14 d'abril del 1947

El primer ascens grana va arribar amb una golejada per 3-0 al Còrdova a l'estadi de l'avinguda Catalunya. L'equip va acabar en la segona posició entrenat per Pepe Nogués, un tècnic que el 1945 ja havia fet pujar l'equip a Segona. El Nàstic va mantenir-se tres anys a Primera i va aconseguir guanyar al camp del Madrid, una fita històrica. L'equip tarragoní va assolir el seu segon ascens el juny del 2006 en empatar 0-0 al camp del Xerez. L'equip de Luis César va aplegar milers de persones a la plaça de la Font, amb 800 valents acompanyant l'equip a Jerez de la Frontera. El Nàstic va acabar segon per darrere del Recreativo.

Unió Esportiva Lleida

26 de juny del 1950

L'equip lleidatà és un dels dos equips professionals que va pujar a Primera en el seu primer any a Segona. L'altre és el Valladolid. Entrenat per Emili Vidal, el Lleida va encadenar dos ascensos consecutius. Va acabar segon al grup nord de Segona i es va classificar per a un play-off final, i va assolir l'ascens el 26 de juny del 1950 en golejar per 4-1 el Múrcia. El Racing de Santander va obtenir el segon ascens en derrotar l'Alcoià. El 5 de juny del 1993, amb Mané de tècnic, el Lleida va obtenir el segon ascens de la seva història en golejar el Badajoz per 3-0 en un Camp d'Esports que seria remodelat acte seguit. Sigüenza (dos cops) i Xavi Gracia van fer els gols. La temporada 1993/94 l'equip lleidatà va baixar, però sempre recordarà que va derrotar el Barça i el Madrid.

Espanya Industrial

26 de juny del 1956

L'Espanya Industrial era el filial del Barça, però després de quedar-se a un pam de l'ascens se'n va desvincular formalment i el 1956 va poder pujar després de guanyar un play-off final. El 26 de juny va derrotar a les Corts el Betis per 3-2 davant 30.000 persones. Va durar un any a Primera amb joves com Olivella i Vergés. Posteriorment es va fusionar per donar pas al Barça B.

RCD Espanyol

24 de maig del 1963

L'Espanyol ha jugat a Primera totes les temporades excepte quatre. Ara, sempre que ha baixat, ha tardat un sol any a recuperar la categoria. El primer descens va ser el 1962. En l'any de l'estrena a Segona l'equip d'Heriberto Herrera va acabar segon per darrere del Pontevedra, i va jugar una promoció final contra el Mallorca. Els dos partits van acabar 2-1 i es va jugar un partit de desempat al Santiago Bernabéu que guanyaria l'equip blanc-i-blau amb un gol de cap d'Idígoras. L'últim ascens va ser el 23 d'abril del 1994, amb Camacho de tècnic, en golejar a Sarrià el Cadis per 4-0 amb dos gols de Lardín i dos més de Korneiev i Fonseca.

stats