TENIS
Esports 16/11/2012

De Boston a Praga en 100 edicions de la Copa Davis

Toni Padilla
2 min
Radek Stepanek i David Ferrer obriran la final d'avui a l'O2 Arena de Praga.

BARCELONAL'estudiant de la Universitat de Harvard Dwight F. Davis dedicava més hores al tenis que no pas als llibres. Finalista d'un Open dels Estats Units, Davis tenia prou talent per viatjar a Londres i participar a Wimbledon, on va adonar-se del poder que tenien els duels entre els tenistes britànics i els nord-americans. El 1899, doncs, va reunir-se amb altres jugadors i va proposar a la Federació dels Estats Units crear un torneig anual entre les millors raquetes dels dos estats. Fill d'una bona família del sud dels Estats Units, va comprar un trofeu a la joiera més antiga del país, Shreve, Crump & Low, de Boston, per 1.000 dòlars. Havia nascut la Copa Davis, que a partir de l'any 1945 va adoptar el nom del seu creador. Aquest torneig comença avui la seva final número 100, entre la República Txeca i Espanya a Praga.

La primera edició es va jugar al Longwood Cricket Club de Boston sota el nom International Lawn Tennis Challenge amb triomf local. Davis va ser llavors el capità local d'un torneig que va ser un èxit. Així, el 1905 es va ampliar per permetre la participació de Bèlgica, Àustria, França i Australàsia, l'equip que va participar unit fins que el 1914 Austràlia i Nova Zelanda van decidir fer cadascú la seva. Els australians, de fet, esdevindrien els grans rivals dels nord-americans, amb 28 victòries dels aussies i 32 dels nord-americans. Del 1937 al 1973, de fet, tots els títols els van guanyar aquests equips, ara a l'ombra de noves potències com Espanya, que ha guanyat quatre de les últimes vuit edicions.

Els espanyols defensen el títol sense Rafa Nadal contra uns txecs que només van guanyar el 1980, quan encara eren txecoslovacs i un jove Ivan Lendl va presentar-se al pavelló amb l'uniforme de l'exèrcit. David Ferrer i Radek Stepanek, un i dos dels seus respectius equips, obriran la final a partir de les 16.00 hores. Àlex Corretja, l'entrenador de l'equip espanyol, ha decidit mantenir Nicolás Almagro com a número dos per davant de Feliciano López i serà Almagro qui jugarà el segon partit, contra Berdych, que ha guanyat 8 dels 11 precedents. El sorteig, de fet, va resultar favorable als interessos espanyols, perquè Ferrer, el jugador més en forma del moment, amb només una derrota en tres setmanes -davant Federer al Masters-, tindrà l'oportunitat d'obrir la final contra el número dos txec, el veterà Radek Stepanek. Demà serà l'hora dels dobles, amb els campions del Masters, Marc López i Marcel Granollers, contra Ivo Minar i Lukas Rosol, i diumenge, si cal, es viuran els duels Almagro-Stepanek i Fererr-Berdych per decidir la final número 100 d'un torneig que porta el nom d'un home, Davis, que va arribar a ser el secretari de guerra dels Estats Units.

stats