EL PRIMER TÍTOL, BLAUGRANA
Esports 19/08/2011

Bona part del madridisme també fica el dit a l'ull a Mourinho

L'actitud bel·ligerant de José Mourinho tan sols pot ser sustentada per una cosa: títols. La derrota a la Supercopa ha fet que el madridisme digui prou i comenci a qüestionar els seus mètodes.

àlex Gozalbo
4 min
Sempre desafiant A José Mourinho, l'entrenador del Madrid, li encanta jugar  en els estadis en els quals genera poca simpatia.

Barcelona.L'entorn mediàtic del Reial Madrid s'ha cansat de José Mourinho i ja no li riu les gràcies. Bona part dels mitjans de comunicació que segueixen l'actualitat del conjunt blanc, que durant mesos han estat justificant els seus mètodes, han dit prou i no aproven l'actuació de l'entrenador portuguès al Camp Nou.

Són tres les accions del tècnic que no han agradat a Madrid. La primera té a veure amb les instruccions que José Mourinho va donar a Marcelo, ja en el temps afegit. L'entrenador va demanar al lateral que fes una entrada dura, i el jugador, després de perseguir Messi i Adriano, va aconseguir caçar Cesc.

La segona és la que ha donat la volta al món: l'agressió de José Mourinho a Tito Vilanova, a qui va ficar el dit a l'ull amb tota la malícia del món. Especialment dures són les crítiques de la premsa internacional, que en destaquen la seva covardia.

El tercer argument que a Madrid no justifica ningú és la seva roda de premsa, en què l'entrenador, lluny de disculpar-se, va escarnir el segon tècnic del Barça: "Sobre Pito Vilanova, o com es digui, no tinc res a comentar. No conec aquest home".

Tres dels periodistes que coneixen més bé el dia a dia del conjunt blanc, Tomàs Guasch, Carles Fité i Siro López, analitzen per a l'ARA l'estat actual en què es mou l'entorn mediàtic.

"És més difícil de defensar"

Tomàs Guasch és conegut per defensar les tesis madridistes al diari Marca i a la Cope. Ara, però, reconeix: "José Mourinho és cada vegada més difícil de defensar. Hi ha actuacions, com la del dit a l'ull, que desborden. El número del Camp Nou és espectacular. Hem de distingir dos Mourinhos, perquè com a entrenador té un currículum extraordinari, però després té l'altra cara, que li està perjudicant la primera".

A la capital agrada l'estil de joc d'aquest nou Reial Madrid, i això encara fa més mal. Segons Guasch: "El merder tapa la part esportiva. En el partit de dimecres, per exemple, el Madrid va plantar cara al considerat millor equip del món. El partit va arribar empatat al minut 80 i una genialitat de Messi va decidir. Tothom estaria d'acord que si hagués guanyat el Madrid no seria injust, perquè fins i tot va jugar millor que el Barça. Però, com en els toros, els partits s'han de matar, i no ho van fer i va acabar guanyant el Barça. Ell crispa l'ambient i d'altres, com Özil, Villa i Pinto -que ni són al camp en el moment de la falta de Marcelo- , encenen la polèmica, el segueixen. Crea un mal ambient que fa que jugadors, en principi pacífics, com Villa o Özil, entrin en una escena lamentable".

"Si el club li tolera això, a Mou, és perquè li va bé, però l'afició se'n comença a atipar. I segur que aviat tornarà a fer alguna altra collonada. El Madrid ho ha de parar, i, si el malalt es deixa, hi pot haver tractament possible que no impliqui que ell hagi de marxar", diu Guasch.

"Sense arguments"

Carles Fité, subdirector d'esports de Punto Radio, ho té clar: "A nivell de premsa, José Mourinho ha perdut suports. Hi havia molta gent que el defensava, però el que va passar dimecres ja ho troben indefensable, sobretot el fet que no es disculpés en la roda de premsa. Això els deixa sense arguments i és un punt de decepció perquè fins ara l'havien defensat sempre".

Canvis? "No crec que n'hi hagi, és massa aviat, la temporada encara ni ha començat. El que és evident és que això és un avís i que, si les coses van mal dades o si les tanganes es tornen a repetir en altres camps, tornarà a sortir el tema. Ara els resultats acompanyen, segurament es passarà pàgina. Pel que fa a l'afició, el que ha generat l'actuació de Mourinho és que la gent indecisa, la que no li donava suport incondicional però que era més silenciosa que l'altra, se'n separi més i també digui que fins aquí podíem arribar", resumeix Fité.

"El que va fer és indefensable"

Segons Siro López, ex-cap d'esports de Telemadrid i tertulià habitual de Punto Pelota (Intereconomía TV), la situació no ha fet un gir tan evident: "No crec que Mourinho hagi perdut suports amb el seu comportament de dimecres, els que li feien costat n'hi seguiran fent, i als que no els agradava, tindran més motius per criticar-lo. El que va fer, però, és indefensable".

"A mi ell m'agrada, tant per la manera de treballar com de dir les coses, però aquest cop no el puc defensar. Imatges com aquestes no són bones ni per a ell ni per al Reial Madrid, ni per al futbol en general. Aquest cop ha anat massa enllà", opina Siro López.

A Madrid no tenen cap dubte. "Vistes les imatges, queda clar que ell és l'únic culpable del que passa, però la veritat és que em costa d'entendre el que va passar. Ha perdut els papers. També Guardiola va topar amb Cristiano Ronaldo i no per això posarem en dubte la seva vàlua. El que em va agradar menys és que no es disculpés en la roda de premsa i ja en fred. Això és més inexplicable. En qualsevol cas, és una actitud recriminable", explica López.

stats