Esports 17/11/2012

Berdych manté amb vida la República Txeca

Toni Padilla
David Ferrer durant el primer partit de la fina1.

BARCELONA.L'edició número 100 de la Copa Davis es decidirà diumenge. David Ferrer i Tomas Berdych, els millors jugadors de la República Txeca i d'Espanya, no van fallar ahir durant la jornada inaugural i van deixar l'eliminatòria amb empat. El partit de dobles d'avui trencarà aquest empat en espera de la jornada definitiva de diumenge, una jornada en què els espanyols buscaran la seva sisena corona i els locals la primera des de la fi de Txecoslovàquia. David Ferrer i Tomas Berdych van superar els dos número 2, Radek Stepanek i Nicolás Almagro, i ara el Ferrer-Berdych de diumenge queda marcat al calendari com el partit en què es decidirà quin equip guanya el títol.

Un Ferrer espectacular

David Ferrer va guanyar el primer punt de la final per als espanyols en vèncer el veterà Radek Stepanek per 6-3, 6-4 i 6-4 davant de més de 8.000 persones. En dues hores i 58 minuts Ferrer va aconseguir derrotar el veterà jugador local, que va caure víctima també de les seves errades, ja que amb un pobríssim percentatge del 55% de primers serveis no va deixar de defensar pilotes de trencament del jugador de Xàbia.

Ferrer, que només ha perdut un partit durant les últimes cinc setmanes, va saber adaptar-se a la pista del Pavelló O2 Arena de Praga, una pista molt ràpida amb un bot mol baix que no ajuda gaire els jugadors espanyols, especialitzats en terra batuda. Ferrer va aprofitar els atacs esbojarrats del jugador local a la xarxa, cosa que va desmoralitzar un Stepanek inconstant. Al final Radek Stepanek va acabar perdent els papers, queixant-se de la pressió de les boles i amb un total de 46 errors no forçats.

Amb la feina feta per Ferrer, la pressió era per a l'heroi local Tomas Berdych, que quedava obligat a derrotar Nicolás Almagro si els txecs volien tenir opcions de ser campions. Fent-se fort gràcies al seu potent primer servei, Berdych no va fallar i es va endur el segon punt de la final en cinc sets (6-3, 3-6, 6-3, 6-7 i 6-3), patint de valent davant la resistència d'un Almalgro molt lluitador que va acabar amb més de 20 punts a favor de servei directe.

Almagro, la gran aposta del seleccionador Àlex Corretja, va començar nerviós, cedint un trencament de servei que va decidir el primer set. Era un partit de punts curts, amb cops forts des del fons de la pista. El segon set va ser similar, però amb el guió invertit: un sol trencament de servei va permetre a Almagro empatar un partit que Berdych va tornar a dominar al tercer set amb la mateixa fórmula: 6-3 amb un sol break . Al quart, Almagro va començar perdent per 3-0, però va remuntar i va forçar un tie break en què va escapar-se per 5-0 i va empatar el partit 2-2. Al cinquè set el cansament va fer acte de presència i els jugadors es van intercanviar tres trencaments de servei i un munt d'errades de les quals Berdych va sortir com a guanyador. Ara, l'heroi local va acabar molt cansat i caldrà veure si avui juga els dobles fent parella amb Stepanek contra la parella catalana Marcel Granollers-Marc López o si cedeix el lloc a Rosol i Minar.