EL NOU TÈCNIC
Esports 29/04/2012

Bellcaire d'Empordà, l'altre Santpedor

Elisabet Escriche
3 min
Bellcaire d'Empordà, l'altre Santpedor

Xut amb la cama dreta contra la paret de casa, xut amb la cama esquerra, i així un cop rere un altre des de primera hora del dia fins que es feia fosc. Aquesta és la imatge que els ve a la memòria als veïns de Bellcaire d'Empordà, poble on va néixer Tito Vilanova, quan se'ls pregunta com recorden de petit el futur primer entrenador del Barça.

"Sempre portava una pilota i la feia anar amb els dos peus", coincideixen a dir tots. La passió pel futbol i pels colors blaugranes ja li corria per la sang d'ençà que va néixer. El seu avi i el seu pare, coneguts com els de can Talla, ja eren uns grans seguidors tant del Barça com d'aquest esport, tot i que mai el van practicar.

L'avi, que treballava en una fleca, sempre s'encarregava de tallar branques de pi petites que feia servir per coure el pa. La gent del poble va començar a dir-li Talla , un sobrenom que els veïns encara mantenen per parlar de la família Vilanova.

Els pares viuen a cavall de Bellcaire, on tenen la casa, i l'Escala, on fa anys treballaven en un supermercat i actualment tenen un dels dos cellers que regenten. L'altre és a l'Estartit. De fet, tant Tito com el seu germà Josep, que és químic, tenen un pis a l'Escala, on acostumen a passar uns dies a l'estiu.

Bellcaire d'Empordà no arriba als 700 habitants. És el típic poble d'interior baixempordanès. Petit, tranquil, gairebé tot són cases, s'hi utilitza força la bicicleta com a mitjà de transport i tots els veïns es coneixen. De fet, de seguida detecten els forasters , que reben amb curiositat i amabilitat.

L'orgull d'un poble

Qui més qui menys coneix el Tito o la seva família. "Era més aviat tímid i no li agradava sobresortir", explica un dels veïns, Josep Maruny, mentre es pren una cervesa al bar situat al mig del poble, on de tant en tant el pare de Tito Vilanova va a fer el tallat.

Tot i que aparentment sembla que els veïns no donen importància al fet que un dels seus sigui la temporada que ve el primer entrenador del Barça, quan es comença a parlar de Tito no poden dissimular sentir-se'n orgullosos. "La seva feina en l'era Guardiola ha sigut exemplar; si té sort, ho farà bé", assegura Jaume Guàrdia mentre no pot reprimir emocionar-se.

Hi ha dues persones, però, que el coneixen especialment bé: Jaume Hugas, que va ser el seu professor durant dos anys i coordinador dels equips base del Club de Futbol de Bellcaire, i Joan Font, el seu primer entrenador. Tito va jugar a l'equip del seu poble durant uns tres anys al mig del camp. "Com a jugador era generós", assegura Hugas. La seva dona recorda que quan la família de Tito va obrir el supermercat de l'Escala, ell va insistir molt perquè no es perdessin la inauguració. "Tant si com no volia que hi anéssim. El dia abans vam passar per casa seva perquè veiés que li fèiem costat", explica.

Primera visita al Camp Nou

La primera visita de Tito a La Masia la va fer durant la seva època de jugador de l'equip local de Bellcaire. "Vam anar amb tres autobusos tots els equips del poble cap a les instal·lacions del Barça, ens hi vam passar tot el dia i vam poder entrar a La Masia", explica el seu primer entrenador. "Qui s'hauria imaginat que pocs anys després s'acabaria convertint en la casa de Tito Vilanova i que ara ell en seria l'entrenador", afegeix.

Font el recorda com un "bon vailet i obedient". Només li va haver de cridar l'atenció en una ocasió, però el motiu era justificat. En un torneig que disputaven contra el Palafrugell li va demanar que estigués a sobre del millor jugador de l'equip contrari. Després que se li escapés en un parell d'ocasions va decidir canviar-lo. Quan al final del partit li va demanar explicacions, Tito va confessar: "La meva mare em va prometre que si marcava em compraria l'equipació del Barça".

Sense poder amagar l'orgull d'haver estat el primer entrenador de Tito Vilanova, Font assegura que als 8 anys ja era el millor jugador del Bellcaire. De fet, quan nomé en tenia 11 ja va fitxar pel futbol base de la Unió Esportiva Figueres i, després, pel Barça, on va entrar a formar part de La Masia.

Però no només destacava com a jugador, de ben petit també va deixar clar que tenia fusta d'entrenador. Un dels seus companys d'equip, Pere Puig, recorda que sovint enregistrava els partits del Mundial de futbol per després mirar-los i analitzar-los un cop rere l'altre amb més calma.

Els veïns del seu poble natal reconeixen que el nou repte que afronta Tito Vilanova és "molt complicat", perquè Josep Guardiola ha deixat el llistó molt alt durant aquests quatre anys. Tot i així, també tenen molt clar que no hi ha ningú que conegui millor que ell les interioritats de la casa blaugrana. "Està preparat", deixen clar amb el cap ben alt.

stats