17/01/2013

El Bayern: una tria cantada

2 min

Demano perdó a Pitu Abril. Dilluns, quan em van dir que La porteria de BTV havia donat la primícia mundial del fitxatge de Pep Guardiola com a entrenador del Bayern, no m'ho vaig creure. Especialment perquè, a la gala FIFA, després que Guardiola digués que l'any que ve tornaria a fer d'entrenador, un periodista alemany -que ara sabem que sabia de què parlava- li va preguntar específicament i directa si l'equip que entrenaria l'any que ve seria el Bayern de Munic. Guardiola, sense posar-se vermell, va respondre: "El Bayern té Jupp Heynckes com a entrenador, seria una falta de respecte per part meva parlar amb qualsevol equip que tingui un entrenador en aquests moments". Automàticament el vaig descartar per al club bavarès perquè, a més a més, sabíem que Guardiola s'havia quedat amb el cuquet de jugar en el futbol anglès, com ell mateix explicava en unes declaracions per a la federació anglesa difoses ahir. (Sobre l'oportunitat o la casualitat d'emetre ahir aquestes paraules del Pep se'n poden escriure tres tesis doctorals.)

Tan sols deu dies després de l'anunci del seu retorn sense dir on, el geni del suspens -que fa tres anys que fa anar de corcoll opinadors, profetes i aficionats al futbol que sempre intenten endevinar oracles que siguin pistes sobre el seu futur- ha desvelat que se'n va a la banqueta de l'Allianz Arena.

Ni successor de patums (Ferguson, Wenger), ni engalipat pels nous rics del futbol (russos del Chelsea i àrabs del City), Guardiola ha triat gent de futbol: Rummenigge, Hoeness, Beckenbauer... És un projecte atractiu, ric i que ha de tornar a ser guanyador. Encara que el Bayern hagi guanyat deu de les últimes vint lligues, en els dos últims anys el Borussia Dortmund li ha pres l'hegemonia que Guardiola mirarà de recuperar.

Quan em vaig refer de la sorpresa, vaig pensar que havia estat un badoc. Tenia la resposta al davant dels ulls i no la veia. A casa hi tinc penjada una fotografia del Pep -encara capità del Barça- jugant a bàsquet amb la samarreta del Bayern. Concretament, la que es va intercanviar amb Mehmet Scholl després d'un partit europeu. Mira que tenia samarretes d'equips al seu armari, i el Pep, el vespre que vam anar a llançar uns triples a INEFC, va triar posar-se la del Bayern. Un dia, el marc d'aquesta foto va caure i es va trencar. Era l'abril del 2009, pocs dies abans d'un Barça-Bayern de quarts de final de Champions. Vaig escriure un SMS a l'entrenador del Barça dient-li que era un senyal. "Premonitori", va respondre concisament. Vam guanyar per 4 a 0. Em fa il·lusió la seva tria. Torna a ser desconcertant, original. Com ell. Li desitjo molta sort al Bayern i a la Bundesliga. I que a la Champions continuï sent la bèstia negra dels de sempre.

stats