LLIGA
Esports 15/10/2011

El Barça torna a escena

Natalia Arroyo
4 min
Comença la guerra Piqué salta entre els braços de Perea i Miranda, de l'Atlètic de Madrid. El Barça inicia avui el primer tram decisiu de la temporada.

Tretze dies sense veure jugar el Barça és un petit drama per als aficionats culers. Els partits de seleccions d'aquests dies, per més que tinguessin presència blaugrana, no han alleugerit l'angoixa futbolística d'uns seguidors que canviaran el buit de partits de les últimes dues setmanes per una petita sobredosi fins a mitjans de novembre, quan tindrà lloc la tercera i última aturada del calendari pels compromisos internacionals.

El Barça rep aquest vespre el Racing al Camp Nou (20.00 h, per GolT i Canal + Liga), en el primer dels vuits partits que els de Guardiola hauran de jugar en les pròximes tres setmanes. El tècnic deixava clar ahir que, tot i no haver pogut preparar el partit com voldria, creu que tots els jugadors "estaran preparats". El que més l'obsessiona és "estar fins per saber atacar la bona defensa que sempre tenen els equips d'Héctor Cúper", tècnic del Racing de Santander.

Intensiu al Camp Nou

La visita de l'equip càntabre obrirà una setmana de futbol al Camp Nou, on fa un mes i un dia que no hi ha activitat després de la golejada a l'Atlètic de Madrid el passat 14 de setembre. I és que el Barça hi jugarà tres partits en tot just set dies: dos de Lliga, el d'avui contra el Racing i el de dissabte vinent contra el Sevilla, i un de Champions contra el Viktoria Pilsen dimecres.

Superats aquests tres enfrontaments com a local, el Barça haurà de jugar cinc partits més, quatre com a visitant i un més al Camp Nou. Tot això ho farà en 26 dies, amb una mitjana d'un partit cada poc més de tres dies. Un autèntic intensiu que els blaugranes hauran de superar sense els lesionats Alexis Sánchez, que no arribarà a temps de jugar cap partit perquè encara li queden unes tres setmanes de treball de recuperació, Afellay, fora de combat per un període de sis mesos, i sense el 100% de Cesc Fàbregas, que s'espera que rebi l'alta mèdica a finals de mes. Qui ja està recuperat i segurament serà titular és Andrés Iniesta, que fa uns dies va rebre l'alta mèdica.

Tres competicions en joc

Cap títol es guanya al mes d'octubre però sí que es pot perdre. A partir d'avui, el Barça es jugarà quinze punts de Lliga que, si bé no seran decisius passi el que passi, sí que poden servir per fer rotacions més endavant sense haver de sentir la urgència de sumar resultats positius sí o sí. La visita del Sevilla i el desplaçament a Bilbao per jugar contra els deixebles de Bielsa a San Mamés són les cites -a priori- més exigents. Els enfrontaments contra el Racing, el Granada i el Mallorca no haurien de ser partits difícils per als de Guardiola.

Probablement els dos partits més importants d'aquest cicle són els duels de Lliga de Campions contra el combinat txec del Viktoria Pilsen, corresponents a la tercera i quarta jornada. No es tracta d'un rival complicat, però sí d'un partit perillós. D'aquells partits trampa, que fan una mica de mandra però que s'han de guanyar sí o sí. De fet, sumar sis punts és una obligació perquè deixaria el Barça gairebé classificat per a vuitens de final i li permetria, d'una banda, rebre el BATE Borissov amb certa tranquil·litat i, de l'altra, l'alliberaria d'haver d'anar a Milà a jugar-se la classificació contra Ibrahimovic i companyia.

I aquesta és la principal missió dels blaugranes en aquests mesos d'octubre i novembre: superar el tràmit tan bé com es pugui i estalviar-se el màxim d'estrès abans del veritable intensiu del mes de desembre. Serà aleshores quan el Barça visitarà el Bernabéu en la 16a jornada de Lliga, decidirà l'eliminatòria de setzens de final de Copa contra l'Hospitalet (tot i que intentarà enllestir-la el 9 de novembre en el partit d'anada) i disputarà un dels títols més llaminers de la temporada, el Mundialet de Clubs al Japó.

Llarga ratxa guanyadora

El Barça afronta aquest partit contra el Racing després de dues setmanes en què no s'ha pogut entrenar amb tota la plantilla. Com passa sempre, el virus FIFA sobrevola la prèvia del partit però, tot i que al Barça li costa canviar el xip després de les seleccions, el cert és que la segona aturada no acostuma a penalitzar en excés el rendiment dels blaugranes en l'era Guardiola.

L'any passat el retorn a la competició després dels partits de seleccions va ser excel·lent. El Barça va derrotar 2-1 el València i des de llavors va encadenar setze victòries seguides en Lliga. La ratxa la va tallar l'Sporting el 12 de febrer i ni tan sols ho va fer amb una derrota, sinó amb un empat a un. I en el global, el Barça va aconseguir dinou victòries i tres empats i va resistir sense perdre fins al 19 de gener, quan va caure a Sevilla 3-1 contra el Betis. Aquell partit, però, estava condicionat pel 5-0 de l'anada, que va relaxar els blaugranes al Benito Villamarín.

Fa dos anys, la ratxa va ser un pèl pitjor, però també força positiva. El Barça va empatar a zero contra el València i va perdre 1-2 a casa contra el Rubin Kazan a la Champions, però després ja va enfilar un camí victoriós en què va acumular catorze partits sense perdre en Lliga, fins que l'Atlètic de Madrid el va vèncer 2-1 el 14 de febrer, en la que va ser l'única derrota en Lliga d'aquell any.

En la temporada 2008/09 també va ser a partir de mitjans d'octubre quan l'equip va trobar un dels seus millors moments de forma. Després dels compromisos internacionals, el Barça va tornar per derrotar l'Athletic 0-1 a San Mamés i encadenar onze victòries i tres empats. La ratxa la va trencar el Xakhtar Donetsk el 9 de desembre, amb un inesperat 2-3 al Camp Nou. En Lliga, però, el Barça no es va deixar sorprendre fins disset partits després, quan l'Espanyol va derrotar-lo a casa 1-2 al febrer. Contra el Racing comença de nou la batalla i, a partir de les 20 h, no valen excuses de virus FIFA. Hi ha massa en joc.

stats