14/01/2013

El Barça se supera amb la primera volta somiada

4 min
UN MOMENT CLAU  Messi marcant el 0-1 després d'aprofitar una errada de Camacho i d'haver deixat per terra Willy Caballero amb un cop de maluc.

MÀLAGA (ENVIAT ESPECIAL)La primera meitat de l'obra d'aquest Barça de Vilanova és un regal per als ulls. Guanyant el 96,4% dels punts en joc, l'equip blaugrana ha establert un nou rècord de millor primera volta de la història de la Lliga, i ha superat el rècord aconseguit precisament pel Barça de Josep Guardiola el 2011. Convertit en un projecte de fonaments sòlids, l'equip blaugrana acaba lluitant contra si mateix, escrivint un relat que va més enllà dels noms propis.

Aixecar aquesta obra, però, no ha estat fàcil. En un primer moment es recordarà la xifra de punts (55 de 57), però llavors caldrà repassar l'hemeroteca per recordar que molts dies va caldre picar pedra, com ahir a Màlaga. El partit del rècord, el partit que tanca la primera volta, va ser ben incòmode, d'aquells en què cal posar la cama, mantenir el cap fred i un xic de sort. A diferència d'altres, va ser un partit amb un relat escrit per dues firmes diferents, ja que el Màlaga va ser un contrincant magnífic. Però el combat cos a cos va acabar quan Messi va desplegar la seva màgia sobre la gespa de la Rosaleda. Com altres cops, el Barça va acabar golejant. Però no va ser una tasca fàcil.

El Màlaga va intentar aixecar un projecte ambiciós amb diners del golf Pèrsic i el projecte no va acabar de rutllar per culpa dels forats econòmics, però a l'hora d'escollir el tècnic els dirigents andalusos la van ben encertar. Pellegrini, lapidat mediàticament quan era al Madrid, parla un llenguatge futbolístic pur i centra el seu discurs en la pilota. Sobre la gespa el Màlaga és pura ambició i ahir va voler discutir la pilota al Barça per tota la gespa, amb pressió, ordre, agressivitat i atacs calculats. Per al Barça va ser una prova de foc, un repte màxim que deixa clar que l'eliminatòria de Copa serà ben complicada. El primer dels tres duels en deu dies entre el Barça i el Màlaga es va ennuegar de sortida a un líder que als 20 minuts encara no havia xutat a porta. Vilanova va apostar pel mateix equip que va golejar a Moscou, és a dir, amb Mascherano jugant al lloc de Puyol com a principal novetat, amb Pedro i Iniesta al costat de Messi en atac. Però l'estudiós Pellegrini va saber posar les seves peces a la gespa per tallar la circulació blaugrana i provocar moltes pèrdues de pilota. El Màlaga s'animava amb atacs que morien als peus de Piqué i Mascherano, però se sentia fort en poder tocar pilota, en poder trepitjar terreny de joc blaugrana.

Una errada clau

El Barça va aguantar l'envestida local i de mica en mica es va anar reconeixent, encara que costava molt arribar a la porteria de Caballero. Messi, primer perdut, va començar a buscar la pilota, i amb el suport d'Iniesta a poc a poc va anar tenyint de blaugrana el matx. Darrere seu, Busquets va decidir tancar amb pany i forrellat el mig del camp i es va fer fosc per als Isco, Eliseu i companyia. Ara, va haver de ser una greu errada de Camacho la que obriria el camí al líder. El defensa va enviar la pilota al porter i es va poder llegir el pànic als seus ulls en veure que Messi li encertava la intenció. La cintura del millor jugador del món va fer la resta. Dos cops de maluc, com si ballés tango, i Caballero era a terra, derrotat. Un gol per aportar llum a un partit amb núvols fins llavors. La reacció d'animal ferit del Màlaga tampoc va acabar amb esgarrapades a la pell del Barça.

Convertit en un equip competitiu com pocs i necessitat d'adrenalina per tirar endavant al mateix ritme, el Barça de Tito Vilanova va trobar en el Màlaga un rival ideal per jugar un molt bon partit, amb un adversari encaparrat a no ensenyar la bandera blanca. El partit del rècord mereixia tenir relat propi, i es va convertir en un argument contra els que treuen mèrits a un equip que acaba els partits cansats i amb cops als turmells. Molts cops el Barça converteix el rival en una joguina, però molts cops el partit és una història sense final previsible. I ahir el Màlaga va vendre cara la seva pell.

La lluita per la pilota, de fet, va ser aferrissada, especialment des que el Barça va fer el 0-2, tot just començar el segon temps, amb una assistència fantàstica de Messi a Cesc, que no va fallar. El Màlaga va intentar trencar el partit fent-lo embogir, convertint-lo en un text dadaista, sense normes, que els permetés tornar a la vida. Però el Barça hi va contraposar els seus arguments i va guanyar el pols. Iniesta va donar la cara amb controls de pilota impossibles, Busquets va impartir càtedra amb un partit colossal i cada cop que Messi atacava l'afició resava a la patrona local, la verge de Santa María de la Victoria. Res a fer. Messi va acabar repartint la segona assistència de la nit per a Thiago, que havia entrat per Cesc, i el líder va mantenir la seva marxa imparable cap a la Lliga amb la satisfacció d'haver unit un cop més moments de màgia amb una constància envejable. El gol de falta final de Buonanotte va ser només una anècdota.

stats