Esports 26/05/2012

El Barça suma 26 títols i es consolida com a rei de Copes

El triomf blaugrana a la final situa el club amb 26 títols, davant dels 23 de l'Athletic Club i els 18 del Madrid. Els culers van guanyar la primera Copa el 1910 i van superar els bascos al capdavant del rànquing el 1998.

Martí Molina
2 min
Piqué supera l'entrada d'un jugador de l'Athletic  en una acció del matx d'ahir.

BARCELONA.La victòria del Barça contra l'Athletic Club ha consolidat els blaugranes com a rei de Copes. I és que amb la d'ahir ja sumen 26 títols en aquest torneig. El conjunt basc, que és el segon, en té 23. I el tercer equip en aquest rànquing és el Reial Madrid, que ha aconseguit el triomf 18 vegades.

La Copa es va crear oficialment el 1903, tot i que un any abans ja es va disputar la Copa de la Coronació, en honor al rei Alfons XIII -aquell 1902 el campió va ser el Bizkaya, una fusió de l'Athletic Club i el Bilbao FC-. La competició va passar a tenir diferents noms al llarg de la història espanyola: Copa del President de la República (1932-36), Copa del Generalísimo (1939-76) i una altra vegada Copa del Rei amb l'arribada de la democràcia i fins a l'actualitat.

Durant la primera dècada de la competició, l'Athletic Club i el Reial Madrid eren els equips amb més victòries: quatre per cap. El Barça, en canvi, no aconseguiria el primer triomf fins a l'any 1910, quan va imposar-se al desaparegut Club Español de Madrid. I no seria fins als anys 20 que els culers començarien a nodrir, notablement, el palmarès en la competició del KO. Aquella dècada van aconseguir cinc Copes. Posteriorment, anirien alternant victòries, durant la dictadura franquista i amb l'arribada de la democràcia. El Barça havia fet un salt de qualitat a la competició, encara que els lleons continuaven encapçalant el rànquing.

Però la ratxa victoriosa de l'Athletic Club es va tallar en sec a partir del 1984. Aquell any, en una final disputada precisament contra el Barça, els bascos van endur-se el títol (1-0) en un partit que va passar a la història per la baralla multitudinària que es va originar sobre la gespa, quan l'àrbitre va xiular el final, entre jugadors dels dos equips.

A partir d'aquell any, els culers van continuar engrandint el palmarès de victòries i a la final del 1998, en què va superar el Mallorca a la tanda de penals, ja va passar a ser el club amb més títols (24). Per acabar, el 2009 i ahir -superant en tots dos casos l'Athletic Club- va consolidar la seva condició de rei de Copes.

26 títols en 35 finals

Més enllà d'encapçalar aquest palmarès honorífic, el Barça també és l'equip que té més bona ratxa a les finals -entre els tres més guardonats-. I és que els blaugranes han aconseguit el triomf 26 vegades de les 35 finals que han disputat. L'Athletic Club, per la seva banda, ha jugat aquest últim partit 36 vegades i ha alçat la copa 23 cops.

Curiosament, cap dels dos equips és el que ha disputat més finals. Ho és el Reial Madrid, amb 37 participacions. Però els blancs només han guanyat 18 títols: una Copa de cada dues finals, aproximadament.

stats