LA LLIGA
Esports 11/02/2012

Objectiu del Barça a Pamplona: posar pressió al Madrid

Albert Solé
3 min
CONTRA RELLOTGE Guardiola intentarà restar-li set punts a Mourinho en 17 jornades. Serà una cursa frenètica en què cada detall serà important.

Aquesta jornada, de manera quasi excepcional, el Barça jugarà abans que el Madrid i, per tant, podrà posar pressió al Madrid, que jugarà demà, en cas de victòria a Pamplona. Els homes de Guardiola saben que ja no poden fallar més a la Lliga i el Reyno de Navarra és un dels camps complicats que encara ha de visitar -els navarresos només han perdut un partit com a local en Lliga- i, si avui guanyen, el Madrid sortirà demà al Santiago Bernabéu contra el sorprenent Llevant (21.30 h) només quatre punts per sobre el Barça.

Per al partit d'aquesta tarda al camp de l'Osasuna la gran novetat és el retorn de Pedro Rodríguez a la convocatòria, que es va fer una forta contractura muscular en l'entrenament previ al partit al camp del Vila-real -s'ha perdut quatre partits-, però ahir va rebre l'alta i ja ha pogut viatjar amb l'equip. Si Pedro és la cara de l'equip, la creu és Sergio Busquets, a qui encara no se li ha curat prou la ferida que es va fer contra la Reial Societat. Els 15 punts de sutura que li van haver de posar per la trepitjada a l'alçada del genoll d'un rival encara no ha cicatritzat prou i Guardiola no es vol arriscar i és dubte per viatjar a Leverkusen. Busquets és l'únic jugador lesionat del Barça a banda dels tres de llarga durada, Villa, Afellay i Fontàs, que es va lesionar el genoll precisament fa un mes a Pamplona a la Copa.

"En diferents moments de la temporada vivim situacions límit, com en les eliminatòries de Copa, i a la Lliga el més normal és que arribin a les últimes jornades, però ara s'han anticipat perquè ens hem deixat alguns empats, així que intentarem conviure-hi", deia ahir Guardiola a la sala de premsa. I l'única manera per al Barça de conviure amb set punts menys ara és guanyar tots els partits de Lliga, conscient que si juga abans que el Madrid i guanya, posarà pressió al seu rival, cosa que ha passat poques vegades i en les pròximes cinc jornades només dos cops. Es tracta d'un efecte psicològic, que si un partit es complica pot jugar en contra de l'equip que juga després. El Barça el 2012 s'ha deixat els dos punts contra l'Espanyol (1-1) i els dos contra el Vila-real (0-0), jugant després que el Madrid hagués guanyat.

Hi ha mà negra amb els horaris?

Amb els horaris confirmats de les cinc jornades vinents ja es pot dir que, des de l'inici de l'any -que el Madrid va començar amb 3 punts més-, el Barça haurà jugat només tres dels deu primers partits de Lliga abans que el Madrid -fins ara només un de quatre-. ¿Això significa que hi ha alguna mà negra que col·loca els horaris dels partits estratègicament? No. TV3, La Sexta, Canal Plus i Mediapro es reuneixen periòdicament -no sempre físicament- per escollir quins partits dóna cadascú. TV3 -dissabte a les 22 h- i Canal Plus -diumenge a les 21.30 h- tenen dret preferent a l'hora de triar quin partit donen cada jornada, però amb diferents limitacions. Televisió de Catalunya només en pot triar vuit del Barça -i ja n'ha gastat set- i vuit del Madrid en tot l'any, i Canal Plus onze de l'un i onze de l'altre, i no poden repetir el de la primera volta amb el de la segona. Un cop ells trien, GolT situa la resta d'horaris. El segon condicionant són les competicions europees. Quan el Barça o el Madrid tenen partit de Champions dimarts o dimecres, sempre juguen el partit anterior de Lliga en dissabte, i si tenen una setmana sense partit europeu, com el Barça la setmana del 20 de febrer, juguen diumenge. Però aquí cal afegir-hi els equips que juguen la Lliga Europa -Atlètic de Madrid, Athletic de Bilbao i València-, que juguen sempre dijous i, per tant, el partit de Lliga posterior ha de ser sempre diumenge. Amb totes aquestes condicions, fer una graella d'una jornada de Lliga no és fàcil, i hi ha poc marge, o nul, per a mans negres, segons explica Josep Maria Puig, cap de futbol de TV3. Puig comenta també que ara mateix ja tenen previstos els horaris aproximats de totes les jornades de Lliga fins a la 38a, però que no els poden fer públics perquè estan subjectes a canvis. A mesura que els equips de la Lliga vagin quedant eliminats de les competicions europees, aquests condicionats desapareixen, i si el Madrid amplia l'avantatge a la Lliga, l'interès per les últimes jornades baixarà i TV3 i Canal Plus canviarien les peticions que ja han fet ja.

stats