BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 19/06/2013

El Barça posa en dubte la credibilitat del Madrid

El gran favorit tremola contra un rival blaugrana al límit de les forces

àlex Gozalbo
4 min
SEMPRE DETERMINANT  Joan Carles Navarro intentant superar Sergio Rodríguez.

BarcelonaAmb la seva actuació, Joan Carles Navarro ha decidit molts partits, algun de manera inversemblant. Aquesta nit (22 hores, TV3 i La 1) intentarà una gesta encara més difícil, ja que saltarà a la pista amb una ruptura fibril·lar distal al bíceps femoral de la cama dreta. El capità del Barça Regal està disposat a tancar una temporada farcida de contratemps físics amb una última contribució contra un Reial Madrid que esperava haver sentenciat la final de la Lliga Endesa molt abans. La credibilitat del gran favorit, en dubte contra un rival blaugrana al límit de les seves forces físiques.

El capità del Barça Regal vol unir el seu nom al de Willis Reed, pivot dels Knicks que va jugar lesionat el setè i definitiu partit d'una final de la NBA contra els Lakers i va anotar les dues primeres cistelles del seu equip, que es va acabar proclamant campió. O al d'Isiah Thomas, que va conduir els Pistons a l'anell de campió anotant 25 punts tot i jugar coix per culpa d'un esquinç al turmell. Històries èpiques que els aficionats recorden i expliquen de generació en generació. Els exemples que apareixen a la memòria dels seguidors blaugranes tenen un final menys feliç, ja que l'esforç d'Audie Norris i de Nate Jawai no van tenir la recompensa de cap títol.

"Joan Carles Navarro té una petita ruptura, i això és limitant. Aprofitarem les nostres opcions perquè ens pugui ajudar. Si ho pot fer, ho farà amb evidents limitacions", avisa Xavi Pascual. L'entrenador del Barça Regal sap que faci el que faci al Palacio de los Deportes de la Comunidad de Madrid, el prestigi del seu equip en sortirà reforçat, ja que ningú esperava que arribés tan lluny. El tècnic, però, vol esborrar aquest pensament dels seus jugadors. "Pensar que hem fet més del que podíem fer ens faria dèbils", apunta amb ganes de lluitar pel seu tercer títol consecutiu de la Lliga Endesa.

El vestidor blaugrana és conscient de la importància de Joan Carles Navarro. "És un jugador molt important per a nosaltres i no juguem de la mateixa manera amb ell que sense, però hi ha altres jugadors que poden ocupar el seu lloc", assegura Ante Tomic.

Pablo Laso no se'n refia

El Barça Regal manté que la participació de Joan Carles Navarro no és segura, però el Reial Madrid no en té dubtes. "Navarro ha jugat tots els partits contra nosaltres i jugarà el cinquè partit, n'estic segur. Jo no puc respondre pel Barça, només puc respondre per mi. Crec que els jugadors fan un esforç extra per jugar l'últim partit de la temporada. Jo he sigut jugador i jo ho faria. Navarro és un jugador que té un gen molt especial, durant tota la temporada ha estat molt tocat, ha entrat i ha sortit de l'equip, però jo he preparat l'equip pensant que jugarà", va dir Pablo Laso.

A més, el tècnic del Reial Madrid creu que el Barça Regal és un equip capaç de suplir amb garanties una absència com la de Joan Carles Navarro. "Ells tenen una plantilla molt llarga, fan diverses convocatòries, hi han entrat Sarunas Jasikevicius o Álex Abrines, i al final sempre han tingut una plantilla molt competitiva. Jo espero el millor Barça, com sempre, per molt que es parli del tema de les baixes", adverteix Pablo Laso.

Felipe Reyes també té clar que Joan Carles Navarro jugarà. "Sí, esclar que ho farà. És un jugador que en els partits importants és decisiu. Esperem que no ho sigui gaire i que aconseguim aturar-lo. Estic segur que jugarà i nosaltres hem d'estar units perquè no ens faci mal", demana l'aler pivot del Reial Madrid, que en el quart partit de la final de la Lliga Endesa va ser molt ben defensat per Marko Todorovic. "Vam apostar per ell i ens va sortir molt bé. Ho va fer realment bé, va controlar el rebot i va intimidar. Es mereix un reconeixement, perquè va fer un partit extraordinari", recorda Xavi Pascual.

Desè enfrontament

El d'aquesta nit serà el desè partit de la temporada entre el Reial i el Barça Regal, que s'han vist les cares a la Supercopa Endesa, la Lliga Endesa, la Copa del Rei i l'Eurolliga. Tot i això, Xavi Pascual i Pablo Laso encara creuen que hi ha marge per arriscar i sorprendre tàcticament el rival.

Guanyar la Lliga Endesa a Madrid no serà fàcil, però el Barça Regal té precedents que conviden a l'optimisme. La temporada 1996-1997 un equip blaugrana entrenat per Aíto García Reneses va aconseguir el títol gràcies a una victòria al Palacio de los Deportes (69-82). Roberto Dueñas, amb 13 punts i 12 rebots, va ser escollit com el millor jugador (MVP) de la final.

La temporada 2000-2001 va tenir un precedent similar i un Barça liderat per Pau Gasol va endur-se el títol al pavelló Raimundo Saporta (84-96). Unes setmanes abans de marxar a la NBA, el català va sumar 22 punts i 10 rebots i va aconseguir un 37 de valoració.

Per intentar evitar una victòria blaugrana i pressionar Juan Carlos Arteaga, Antonio Conde i Benjamín Jiménez, el Reial Madrid fa dies que alimenta el debat arbitral. "Després de revisar les imatges del quart partit, entenc la frustració dels meus jugadors, però hem de pensar a guanyar. Hi ha alguns aspectes del joc en què s'han sentit perjudicats, com en la lluita pels rebots i les poques faltes que, per exemple, rep Rudy, tot i que és un jugador que penetra molt i rep molts contactes. A partir d'aquí vull dir que durant tota la temporada hem mantingut una línia clara en aquest sentit i que ningú s'ha queixat de res. Hem sigut modèlics i volem acabar així", diu Pablo Laso.

stats