LLIGA
Esports 18/09/2011

El Barça no perd la gana i es fa un altre tip de gols

Albert Solé
VILLA, ENCERTAT L'Osasuna és el club al qual David Villa ha marcat més gols a la Lliga. Ara ja n'hi ha fet 12, superant les 11 dianes a l'Athletic Club.

Potser el Barça no guanyarà res aquesta temporada, però els socis i aficionats culers poden estar segurs que s'ho passaran molt bé. Ahir els jugadors del Barça van voler donar la raó a Mendilibar, i van clavar 8 gols a un Osasuna sense saber ben bé si havia vingut a defensar o atacar. Després dels dos empats seguits, les crítiques i les declaracions enceses de Guardiola en defensa del seu equip i el model de joc, molts deurien pensar: l'Osasuna en pagarà els plats trencats. I així va ser. I això que no es va veure l'equip especialment enrabiat, simplement va fer el que sap fer amb la màxima intensitat i sense guardar-se res per al partit de dimecres a València. Resultat? 8 gols, 3 pilotes al pal i un cabàs d'ocasions clares.

I, casualitat o no, la reacció de l'equip va coincidir amb la posada en escena un altre cop del 3-4-3 que va clavar-ne cinc al Vila-real. Quan es va saber l'alineació no semblava que hagués de ser així, però després al camp es va veure clarament: Abidal, Puyol i Mascherano al darrere; un rombe al mig del camp amb Busquets, Thiago, Xavi i Cesc de mitja punta (o del que vulgui, perquè va jugar per tot arreu), i Villa, Messi i Alves al davant. Guardiola, volent o no, va enterrar definitivament els debats de Cesc i Thiago -poden jugar tots dos junts i fer-ho d'allò més bé- i un altre que s'havia obert contra el Vila-real: ¿pot jugar Alves en un 3-4-3? Doncs també, i molt bé.

El partit no va començar amb un ensurt semblant al del Milan, però per sort Damià Abella no és Pato. En el minut 1 Abidal es va deixar prendre la pilota en defensa però l'Osasuna no va saber convertir el regal en gol. I a partir d'aquí, el recital. Alves, fent d'extrem estàtic, va rebre una passada magnífica de Busquets i la va convertir de cap en una assistència a Messi que, estirant-se al segon pal -imitant lleugerant Cruyff en l'holandès volador-, va marcar el primer. Va ser una primera meitat excelsa, de les millors de l'era Guardiola, però sempre ponderant que al davant hi havia l'Osasuna. Els gols van arribar de totes les maneres, per l'extrem dret amb Alves com en el primer, per l'esquerra en la combinació entre Abidal i Villa en el tercer, en què l'asturià va driblar el porter en un pam de terreny i va marcar gairebé sense angle. El segon va arribar pel mig, en una paret entre Cesc i Messi que va acabar el d'A renys afusellant la porteria d'Andrés. I és que el Barça va ser una piconadora sense pietat. Amb 3-0 al marcador no es va aturar ni per agafar aire. Messi i Abidal van enviar dues pilotes al pal i al travesser i Cesc va perdonar un un contra un claríssim abans de sentenciar abans del descans. El quart se'l va fer Roversio en pròpia porteria en un contraatac de Villa, i Messi va marcar el cinquè just després d'un gest tècnic de Cesc magnífic dins de l'àrea fent la volta sobre si mateix. L'última vegada que el Barça de Guardiola havia arribat al descans amb un 5-0 a favor va ser a Almeria la temporada passada, en aquell 0-8 una setmana abans del 5-0 al Madrid, i ahir van repetir.

Cinc minuts després de la represa Messi va enviar una pilota al travesser que semblava un missatge per a l'Osasuna: "Això encara no s'ha acabat". I és que ahir l'argentí s'ho va passar d'allò més bé, d'aquells partits que es veu que disfruta jugant a futbol com quan era un nen. I Messi va veure la desmarcada de Xavi i li va posar la pilota al peu, i el de Terrassa, veient Andrés avançat, va superar-lo amb un globus perfecte. Amb el 6-0 Guardiola va preferir donar descans a Puyol per no forçar la màquina, encara que el de la Pobla de Segur hauria volgut continuar. La intensitat en la segona part va baixar un pèl, però no l'ambició. Els jugadors van continuar buscant la porteria de l'Osasuna amb convicció i van caure dos gols més, de Villa i de Messi, tots dos amb assistències de Cesc -un gol i tres assistències ahir-, que no sembla que hagi passat els últims vuit anys a Londres.