COPA DEL REI
Esports 17/01/2013

El Barça no és invencible i paga els errors

Albert Solé
PUYOL TORNA A VEURE PORTERIA El capità del Barça, Carles Puyol, va aconseguir de cap en el minut 29 el gol que llavors era el de la remuntada  per al Barça. Tot i això, el Màlaga va aconseguir empatar el partit a les acaballes i l'eliminatòria s'haurà  de decidir dijous que ve a les 22 hores a la Rosaleda.

BARCELONASi el Barça vol jugar les semifinals amb el Madrid -previsiblement i amb permís del València- haurà de guanyar a la Rosaleda. Tito Vilanova ja va dir que el partit d'ahir no tindria res a veure amb el de la Lliga, i així va ser. Thiago va regalar el 0-1 en una errada infantil, una llosa massa gran -sumada als errors d'Alexis a porteria buida-, tot i la reacció immediata, que va minar els ànims. El 2-2, en l'últim minut, de Camacho va ser un clatellot per tornar el Barça a la realitat. No tot són flors i violes, i el Màlaga és un bon equip.

Només repetien tres jugadors dels que van fer un dels millors partits de la temporada, tres dies abans a Màlaga, però quins tres: Messi, Iniesta i Mascherano. Les sensacions eren molt semblants a l'inici, domini total i generació de perill constant. Thiago Alcántara estava sent el millor. Cada cop nota que té més galons i sap que és el quart migcampista de l'equip darrere de Xavi, Iniesta i Cesc. Però si és el quart no és només perquè els que té davant són superbs, sinó per errades com la que li va costar el primer gol al Barça. Al minut 25 Pinto li va passar una pilota al balcó de l'àrea, però Thiago es va adormir i Iturra li va pispar la pilota. Gol i 0-1. Conscient de l'errada, i que un regal així en Copa és pecat mortal, l'hispanobrasiler es va posar les mans al cap.

L'equip protegeix Thiago

Quan es diu que la força del Barça és l'equip, ho és per coses com les d'ahir, quan tots els jugadors van prémer l'accelerador per capgirar ràpid el marcador i minimitzar la importància de l'errada del seu company. Tres minuts més tard Messi va agafar la pilota al mig del camp i tot sol va marxar de tots els defenses que va trobar fins a superar Kameni. Golàs. I un minut més tard va ser Puyol, el capità, qui va rematar de cap un córner picat pel mateix Thiago. I 2-1 en un tres i no res.

El cas d'Alexis, però, mereix un capítol a part. Tot i els dos gols contra el Còrdova, l'ansietat del xilè és més que evident. Ahir a la primera part va fallar dos gols cantats quasi a porteria buida i va malbaratar dues jugades col·lectives excel·lents. El Camp Nou, que fa una setmana el va ignorar bastant, ahir el va aplaudir força després de la primera errada, i va corejar el seu nom després de la segona. Ara bé, quan va ser substituït als 70 minuts per Cesc, divisió d'opinions entre xiulets i aplaudiments.

La represa va tenir poc a veure amb la primera part. El ritme del partit va baixar força. La pilota ja no circulava amb la velocitat habitual, i això el Barça ho nota. Només el desequilibri individual de dos superdotats com Messi i Iniesta generava perill. I la raó, en gran part, van ser per la falta de confiança de Thiago. Després de l'errada del 0-1 va deixar d'arriscar, i quan un té por d'equivocar-se deixa de ser el futbolista que marca diferències. Xavi va substituir Thiago als 75 minuts, que va deixar el camp amb el cap cot. Poc abans Cesc havia entrat per Alexis.

Tito Vilanova es va adonar que el motor de l'equip no funcionava i va posar les peces habituals: Xavi, Iniesta i Cesc. Abans, però, l'expulsió justa de Monreal, i Pinto va salvar l'equip de mals majors amb una gran aturada d'un xut de Seba. Però amb 15 minuts els tres mosqueters no van poder greixar prou la màquina i no van tenir temps de crear el joc suficient per generar ocasions de gol. I tampoc s'ha d'oblidar que el Màlaga, tot i que diumenge passat quedés empetitit, és un dels grans equips d'aquesta temporada i va saber defensar-se molt bé. I no només defensar-se. Quan ja tothom al Camp Nou pensava que el 2-1 era un resultat dolent, però assumible, Duda va penjar una falta al segon pal i Camacho -l'home que va regalar el gol a Messi diumenge- va marcar el 2-2 que va deixar tothom glaçat (89').

El Barça està obligat a guanyar dijous que ve a la Rosaleda (22 h) si vol passar a les semifinals de Copa, però un equip que ho ha guanyat tot fins ara lluny del Camp Nou té tota la credibilitat.