Esports 24/07/2017

El Barça fa lobi a Washington

Fa mesos que el club mou fils per establir connexions al país nord-americà a nivell polític

Rut Vilar
3 min
El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, a Nova York.

Nova YorkDecidit a expandir la seva marca i a fer negocis als Estats Units, el Barça fa uns mesos que mou fils per establir connexions al país a nivell polític. El que se’n diu fer lobi, tot i que, de moment, amb necessitats a petita escala.

Per això, amb motiu de la visita de l’equip blaugrana a Washington, directius i executius del club celebren un còctel amb membres del Congressional Soccer Caucus, un grup de senadors i congressistes demòcrates i republicans, amants del futbol, que a través d’aquest cercle miren de fomentar la legislació, les activitats i els actes que promouen aquest esport i tractar els problemes que afecten la comunitat futbolística.

El Barcelona hi ha connectat a través de la Fundació de la Federació de Futbol dels Estats Units (US Soccer Foundation), que fa just un parell de mesos va celebrar un dels seus actes institucionals a les oficines del club blaugrana a Nova York.

L’objectiu culer com a lobista és aconseguir cert grau d’influència davant l’administració pública per promoure decisions favorables als seus interessos.

Per als fans de House of cards -disculpin la llicència els que no han vist la sèrie-, Gerard Guiu, director de relacions públiques i institucionals a Nova York, seria una mena de Remy Danton, en versió lleugera i legal, del club blaugrana. Un relacions públiques ben connectat amb els legisladors. “El futbol continua sent reconegut com una oportunitat econòmica creixent per als Estats Units”, assenyala el congressista republicà Darin LaHood, copresident del caucus, sobre el sentit de la seva existència. En aquesta línia, cal recordar que la Federació i el govern federal busquen activament organitzar la Copa del Món del 2026 amb una candidatura conjunta amb el Canadà i Mèxic.

“Tenim tot el suport del president Donald Trump”, subratlla Sunil Gulati, màxim mandatari de la Federació de Futbol dels Estats Units. Amb la trobada a Washington, el Barça pretén, sobretot, estrènyer llaços amb els que manen, tenir portes on poder picar quan hagi de gestionar determinades qüestions, que als Estats Units són especialment complicades. A escala burocràtica, per exemple, expedir visats per als treballadors -com el mateix director de la seva oficina a Manhattan, Arno Trabesinger- i col·laboradors expatriats del club -com els entrenadors de les FCB Escola- no ha resultat fàcil. El club també ha tingut problemes perquè algun dels seus alevins d’origen africà pogués viatjar recentment a un torneig internacional organitzat a Nova Jersey.

El clàssic del Capitoli

El clàssic del Capitoli I l’any passat, per Nadal, abans de participar en el mateix torneig a Miami, un altre aleví -d’11 anys- d’origen africà, Mamadou, va haver de passar un exhaustiu i inexplicable interrogatori en la seva arribada a l’aeroport nord-americà.

Aquest caucus del futbol va començar a funcionar el 2003 i per celebrar-ne la creació es va organitzar a Washington un partit entre representants demòcrates i congressistes republicans. El van batejar com el “el clàssic del Capitoli”.

El duel va acabar 6-6 i la Federació va reforçar els dos equips amb exjugadors de la selecció de les barres i les estrelles, com Cobi Jones, John O’Brien, John Harkes, Jurgen Sommer i Claudio Reyna. Al maig d’aquest any se’n va disputar la cinquena edició, amb victòria demòcrata per 5-3.

Diuen que al Capitoli hi ha caucus per a tot. En total, se’n compten més de 700. El caucus del bourbon, el del salmó salvatge, el del vi, el de l’arròs, el de la dislèxia, el de la bicicleta, el del ciment...

stats