BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 12/06/2013

El Barça empetiteix el Madrid amb una remuntada èpica

L'equip blaugrana recupera 14 punts de desavantatge i empata la final a un triomf

àlex Gozalbo
3 min
EL CAPITÀ MAI FALLA EN ELS PARTITS GRANS 
 Joan Carles Navarro, escorta del Barça Regal, supera Rudy Fernández en un partit en què va anotar 19 punts i va liderar la victòria blaugrana a la pista del Reial Madrid.

Com si un guionista exagerat estigués escrivint la seva història, el Barça Regal acumula contratemps cada vegada més inversemblants per fer més grans les seves gestes. L'equip blaugrana es va veure obligat a remuntar un desavantatge de 14 punts a la pista del Reial Madrid, on no va poder utilitzar Erazem Lorbek a la segona meitat per culpa d'un cop a la cara. El conjunt català va exhibir, una vegada més, el seu caràcter de campió i va empetitir un rival blanc que ahir va malbaratar una oportunitat històrica per sentenciar una final de la Lliga Endesa que ara es trasllada al Palau Blaugrana. Endur-se el títol per tercer any consecutiu no serà senzill, però el grup que dirigeix Xavi Pascual es va guanyar l'admiració i el respecte del món del bàsquet.

El partit es va resoldre per un tir de Sergio Rodríguez fallat en l'última possessió del Reial Madrid, però la part important de la història es va escriure minuts abans, quan el Barça Regal va remuntar una distància que semblava insalvable. Ho va fer amb una barreja de mètode (la defensa zonal de Xavi Pascual se li va tornar a entravessar a Pablo Laso) i heroïcitat (Loukas Mavrokefalidis va completar una recta final inesperada). Joan Carles Navarro (19 punts) i Brad Oleson (14 punts i dos tirs lliures decisius a 7,7 segons del final) van capgirar un marcador que ni el més optimista dels culers veia possible de guanyar a onze minuts del final, quan la renda local era de 14 punts.

"Guanyarem o perdrem, però ho farem jugant a bàsquet", va cridar Xavi Pascual durant un temps mort. La situació semblava perduda, però el tècnic la va saber reconduir tornant a l'essència que ha fet gran aquest equip blaugrana: bona defensa i perfecta lectura dels espais en atac. El Barça Regal va anotar 26 punts en un últim quart en què el Reial Madrid va tornar a evidenciar la seva inferioritat mental. Té més bon equip, però això no li serveix per aniquilar un rival incòmode com pocs.

L'inici no va ser senzill. L'equip blaugrana va trigar quatre minuts a estrenar-se contra el Reial Madrid i va rebre, sense anestèsia, un 8-0 de sortida. El conjunt blanc, que va sobrepressionar les línies de passada, va dificultar l'anotació visitant, però també va tenir problemes per sumar punts amb continuïtat. Els dos finalistes tan sols van anotar 7 dels seus primers 32 llançaments i van arribar al final del primer quart amb un minúscul marcador de 10-11.

Amb un Ante Tomic intranscendent, el Barça Regal es va anar allunyant del seu rival i va arribar al descans amb un desavantatge de 10 punts (36-26). Moltes badades de concentració, una defensa massa tova i poques solucions per combatre un rival amb més coses a demostrar sobre la pista.

El Barça Regal, que va arribar a perdre per 13 punts de diferència, va augmentar la seva ambició ofensiva i va intentar apoderar-se del ritme amb una defensa zonal. El desconcert va envair el Reial Madrid, que es va quedar col·lapsat i va rebre un parcial de 0-11 que va ajustar el marcador. Un temps mort de Pablo Laso va servir per reconstruir l'atac de l'equip local, que va saber atacar el rebot ofensiu i va aconseguir una renda de 14 punts (53-39). Sense Erazem Lorbek, que va rebre un cop a la cara, Xavi Pascual es va veure obligat a apostar per Marko Todorovic, que encara no havia debutat a la final de la Lliga Endesa.

La situació no convidava a l'optimisme, però l'equip blaugrana no es va rendir i va protagonitzar una espectacular remuntada que el va conduir a arribar a un final de cara o creu. Com diumenge, però amb els àrbitres en un segon pla. El Barça Regal es va posar per davant gràcies a dos tirs lliures de Brad Oleson a 7,7 segons del final. Sergio Rodríguez, en canvi, va fallar l'últim atac de l'equip blanc.

El tercer partit de la gran final de la Lliga Endesa es jugarà divendres (22 hores, TV3 i La 1) al Palau Blaugrana.

stats