Apunts blaugranes
Esports 23/07/2011

El Barça debuta a Split

Marcel Sanromà
2 min
El Barça debuta a Split

BarcelonaLa llarga pretemporada del Barça arrenca avui a la ciutat croata d'Split, on els blaugranes s'enfrontaran al Hajduk. Després posaran rumb a la gira americana, tot i que abans passaran per Munic. Guardiola ha deixat a casa Puyol, Piqué, Xavi i Pedro, que faran recuperació, i s'endú la resta d'efectius de la plantilla més tots els jugadors de camp disponibles del Barça B d'Eusebio.

El conjunt croat compleix cent anys aquest 2011. Al febrer, per celebrar-ho, els ciutadans d'Split van vestir la ciutat amb els colors del club i un espectacle de focs d'artifici va il·luminar el mar de Dalmàcia per donar el tret d'inici a les festes, que també inclouen el partit amb el Barça.

La temporada passada, el tècnic del Hajduk era Goran Vucevic, jugador del Barça entre el 1992 i el 1996, però no va tenir la sort que volia. Ara ha agafat les regnes de l'equip Krassimir Balakov, company de Stòitxkov a la gran selecció de Bulgària als anys noranta. El Barça i el Hajduk només s'han enfrontat un cop: al Gamper del 1993, encara amb quatre equips. El Barça els va guanyar 4-0. D'altra banda, la segona equipació dels croats és blaugrana.

El Hajduk Split el van fundar uns estudiants croats en un pub de Praga el 1911. Hajduk és el nom que rebien els bandolers balcànics i de l'Europa de l'est que van combatre des de la clandestinitat l'Imperi Otomà els segles XVIII i XIX. Lladres per als otomans, herois per al poble. A la Segona Guerra Mundial, Hitler va annexionar Split a Itàlia, però la resistència del Hajduk a jugar a calcio els va permetre rebre després el favor del dictador Tito, i van ser un dels pocs clubs iugoslaus que no van desaparèixer amb l'accés dels comunistes al poder.

El conjunt croat va acabar la Lliga segon, per darrere del seu gran rival, el Dinamo de Zagreb, i jugarà l'Europa League. Està classificat per a la tercera ronda, la mateixa que ha de jugar l'Atlètic de Madrid, i aprofitarà l'amistós amb el Barça per preparar el partit que, cinc dies després, l'enfrontarà a l'Stoke City anglès.

stats