COPA DEL REI ACB
Esports 17/02/2012

El Barça comença amb lliçó defensiva

àlex Gozalbo
3 min

BARCELONAEuropa té molts equips de bàsquet, però no n'hi ha cap que defensi millor que el Barça Regal de Xavi Pascual. El tècnic ha construït un estil fidel a unes poques normes que acaba dominant, per a desesperació dels rivals. Ahir li va tocar el rebre al Lucentum Alacant, un conjunt que va patir per anotar cadascuna de les 24 cistelles en joc que va sumar al Palau Sant Jordi. Al final l'equip blaugrana es va classificar per disputar les semifinals de la Copa del Rei per quart any consecutiu, els mateixos que fa que l'entrenador de Gavà és a la banqueta.

El millor de la defensa del Barça Regal és la seva efectivitat. El rival mai és conscient d'estar fent res diferent del que acostuma a fer, però els seus percentatges de tir van baixant. Pèrdues de pilota i problemes per controlar el rebot són els següents símptomes que apareixen en uns conjunts que passen a celebrar cada punt com si es tractés d'un gol.

L'exhibició defensiva d'ahir té inconvenients, com les tres faltes amb què els àrbitres van penalitzar el Barça Regal en els 45 primers segons del segon període, però va servir per fer fora de la pista del Palau Sant Jordi un Lucentum Alacant gens acostumat a colpejar-se contra una paret. Les claus de la defensa blaugrana tenen a veure amb la capacitat física i atlètica de la plantilla, però també amb una sèrie d'arranjaments tàctics, gairebé imperceptibles per a l'espectador, que l'equip posa en pràctica en cada partit. El Barça Regal no tracta d'evitar tot el que fa el rival sinó el que pitjor pot assimilar. No li amaga el menjar, però sí la sal i l'oli.

En una situació normal, competir contra aquest Barça Regal ja és un problema per al Lucentum Alacant. Ahir, a més, el conjunt que entrena Txus Vidorreta va sortir a la pista amb problemes importants. El tècnic no va poder comptar amb Rafa Freire i Álex Urtasun, i va haver de jugar amb una versió molt desmillorada de Kaloyan Ivanov, a qui la grip va mantenir al llit fins hores abans del partit. És normal, doncs, que el conjunt alacantí marxés al descans amb tan sols 25 punts, una misèria.

L'entrenador basc del conjunt alacantí va optar per intentar repetir la gesta de la Copa del Rei de l'any 2008, quan va eliminar el Barça a quarts de final amb el Bilbao. Va farcir el partit de trampes tàctiques per tractar de dissenyar un escenari poc reconeixible per al rival. Aquesta vegada, però, Xavi Pascual va llegir la situació millor que el seu predecessor en el càrrec, Dusko Ivanovic.

L'aparició de Xavi Rabaseda també és digna d'estudi. Després d'una primera part de la temporada discreta, l'aler es va destapar diumenge a Badalona. Ahir va tornar a exhibir una confiança desconeguda fins ara en un segon quart en què el Barça Regal va doblegar el rival en el marcador (24-12) per començar a sentenciar el partit de quarts de final. La seva metamorfosi tan sols admet una comparació, i és amb Jeremy Lin, el jugador d'origen taiwanès que ha sacsejat la NBA amb els seus últims partits amb els New York Knicks.

El joc del Barça Regal té jugadors claus i la importància que han de tenir anirà creixent en aquesta Copa del Rei, però la seva gran virtut és que defensivament no hi ha grans diferències. Aquest aspecte, almenys a l'espera de reptes de més dificultat, permet a Xavi Pascual fer rotacions i distribuir minuts sense que la solvència de l'equip grinyoli.

El Barça Regal, que es va sentir com a casa en un Palau Sant Jordi que va presentar l'ambient de les grans nits de bàsquet, va situar la diferència amb el seu rival en els 30 punts i, aquí ja definitivament, el partit va morir.

L'últim quart va servir per a poques coses. Per demostrar que el Barça Regal, tot i els problemes ofensius que ha tingut en els últims mesos, és un dels pocs conjunts capaços de mantenir la concentració durant els 40 minuts. Per començar a pensar situacions tàctiques útils per a les semifinals, on ja espera el Caja Laboral. I per reservar Joan Carles Navarro, un jugador a qui l'entrenador li ha de dosificar els minuts per minimitzar l'evident risc de recaiguda de la seva fasciïtis plantar.

El Madrid entra en escena

La Copa del Rei de Barcelona continua avui amb la disputa dels dos últims partits de quarts de final. L'Unicaja jugarà contra el Banca Cívica (19 h, Esport 3 i Teledeporte), mentre que el Reial Madrid tindrà com a rival el Mad-Croc Fuenlabrada (21.30 h, Teledeporte).

El conjunt que entrena Pablo Laso entra en escena per intentar guanyar un títol que no obté des de fa 19 anys, quan va aixecar la Copa a la Corunya. El Reial Madrid, però, té una dada a favor seu: el conjunt blanc ha guanyat les dues edicions de la Copa del Rei que s'han organitzat a Barcelona.

stats