COPA DEL REI
Esports 11/02/2013

Un gran Barça Regal aprèn a aixecar títols sense Navarro

El campió de la Copa tomba el València amb un treball coral

àlex Gozalbo
4 min
UNA NOVA COPA  Sada i Navarro, aixecant el títol de campions davant de la resta de jugadors. El Barça Regal ja ha guanyat 23 Copes del Rei.

Enviat especial a VitòriaEl Barça Regal va superar el València Bàsquet (85-69) i es va proclamar campió de la Copa del Rei a Vitòria. L'equip blaugrana, que iguala el palmarès del Reial Madrid amb 23 títols, va sobreviure al partit de Joan Carles Navarro, que va fallar els 8 tirs que va intentar i es va quedar sense anotar. Pete Mickeal, el jugador que mai falla als partits claus, va liderar un grup de jugadors que va tornar a exhibir un esperit competitiu superior al rival.

La victòria del Barça Regal va ser un triomf coral i fins a sis jugadors van sumar 10 o més punts en un dia en què Sarunas Jasikevicius es va quedar sense saltar a la pista. L'equip blaugrana no va enganyar ningú i va aixecar el títol mostrant les seves virtuts (caràcter competitiu, bona defensa i treball tàctic) i els seus defectes (un pobre 21% en triples i presència testimonial dels jugadors joves). L'únic argument indiscutible, però, és que des de la final de la Supercopa Endesa aquest grup no ha perdut cap partit important. Tots els duels subratllats del calendari han acabat bé.

La victòria, doncs, reforça un projecte que aquesta temporada ha rebut no poques crítiques, sobretot per una irregularitat extrema a la Lliga Endesa i per una gran dependència de Joan Carles Navarro, la seva gran estrella. A més, el triomf blaugrana augmenta els dubtes d'equips com el Reial Madrid, que ja desconfia del caràcter competitiu dels seus jugadors; el Caja Laboral, que s'ha debilitat amb el traspàs de Brad Oleson, i el València Basket, que demà té un partit clau per al seu futur més immediat.

Criticat sovint per la seva poca afició al bàsquet ofensiu, el Barça Regal va aconseguir el títol amb una mitjana de 92 punts anotats, la xifra més alta de les últimes fases finals d'un campionat que tindrà incidència en el que queda de temporada. El títol, el desè amb l'actual format, farà mal a Madrid, on no aconsegueixen traslladar la teòrica superioritat de la seva plantilla a la pista.

Acostumat a jugar finals de la Copa del Rei, n'ha disputat quatre de consecutives, el Barça Regal va començar el partit amb una millor concentració. L'equip blaugrana va desgastar l'adversari i als 3 minuts i mig Serhiy Lishchuk ja s'havia carregat amb tres faltes personals. Un triple de Víctor Sada, que va anotar 7 punts ben aviat, va atorgar una renda de vuit punts.

Veliminir Perasovic va demanar un temps mort, els seus jugadors es van treure la son de les orelles i van tancar el primer període amb un parcial de 3-12 que va capgirar el marcador. L'entrada de Vitor Faverani va millorar les prestacions d'un equip que es va mostrar encertat des de la línia de 6,75 metres. El València Basket va acumular tiradors al perímetre i va aconseguir agafar per sorpresa una de les defenses més sòlides del campionat, a la qual també li va costar fer la transició defensiva.

Sense un Joan Carles Navarro inspirat (l'escorta va fallar els sis tirs que va intentar a la primera meitat), el Barça Regal va arribar a perdre per cinc punts de diferència contra un València Basket endreçat i amb una bona defensa. Sense lluentor, però també sense errades, l'equip taronja va anar agafant el fil a una final que va arribar al descans amb un resultat obert (36-33).

Xavi Pascual es va apoderar del partit després del descans i va corregir la defensa inicial amb alguns matisos que se li van ennuegar al València Basket. Després de cada cistella, els jugadors del Barça Regal adreçaven la mirada a la banqueta, que marcava amb quin tipus de plantejament alterar el joc del rival. Gràcies al plantejament, el conjunt català va començar el tercer període amb un parcial de 7-0 i va aconseguir una renda d'onze punts. Una llosa definitiva per a un València Basket que no guanyava una Copa del Rei des de fa 15 anys, quan va aixecar el títol a Valladolid.

L'últim tram de la final va servir per ratificar algunes de les apostes del Barça Regal. Ante Tomic, el pivot que el Reial Madrid no va voler retenir, es va multiplicar a prop de cistella, i a Brad Oleson, l'últim a arribar, no li va tremolar el pols des del perímetre. També va lluir Nate Jawai, un pivot atípic que va fer molt (10 punts i 4 rebots) en poc temps (16 minuts).

Rècord històric i xiulada al rei

La Copa del Rei de Vitòria va reunir durant quatre dies 100.205 espectadors durant quatre dies i es va convertir en la fase final amb més públic de la història, i va superar el registre de Bilbao (97.276)

El rei Joan Carles va tornar a presenciar una final de la Copa del Rei i va ser rebut amb una forta xiulada al Fernando Buesa Arena de Vitòria. La versió de l'himne d'Espanya que es va posar tan sols va durar uns segons i gairebé no es va poder sentir al pavelló. Els aficionats van dedicar divertits càntics al monarca, recordant-li el seu parentesc amb Iñaki Urdangarin i la seva afició per caçar elefants.

José Ignacio Wert, ministre d'Educació, Cultura i Esport, també va seguir el partit entre el Barça Regal i el València Basket des de la llotja. Al descans va lliurar el trofeu de la Mini Copa i l'afició també el va escridassar de manera contundent. Els aficionats, animats per alguns seguidors de l'Asefa Estudiantes, van aixecar la veu en defensa de la sanitat pública i en contra de les retallades.

stats