COMENÇA LA LLIGA 2011/2012
Esports 28/08/2011

Barça, Madrid i la resta de mortals

Després de la vaga convocada pels futolistes, ha tornat la Lliga, la competició de la regularitat. El Barça i el Madrid es repartiran un altre cop el protagonisme d'aquesta campanya, amb el permís de la resta de clubs.

Nuria García
3 min
Barça, Madrid i la resta de mortals

Barcelona.Ha estat un estiu que s'ha fet llarg, però ara torna el futbol. Torna la Lliga. Això sí, amb una setmana de demora pels problemes entre els clubs i els futbolistes que van provocar una aturada que va fer que no es disputés la primera jornada de Lliga. De fet, ara per ara encara es busca data per jugar-la. Aquesta nova edició de la Lliga arrenca amb poques sorpreses, si més no, a primera vista. Barça i Reial Madrid, que van obrir oficialment la temporada amb dos partits vibrants amb la Supercopa d'Espanya en joc -el trofgeu va acabar a les vitrines blaugranes-, tornaran a ser els grans protagonistes d'aquesta temporada. I és que sembla que el bipartidisme que s'aplica en l'àmbit polític des de ja fa uns anys també s'ha traslladat al món del futbol, amb dos equips per sobre de la resta, als quals ningú -de moment- pot fer ombra. Sembla que estan en una altra dimensió. Barça contra Reial Madrid. Pep Guardiola contra José Mourinho. Leo Messi contra Cristiano Ronaldo. Víctor Valdés contra Iker Casillas. I així un llarg etcètera de parelles que donen de si els clàssics, els partits més esperats per als aficionats, marcats en el calendari des de fa temps.

Des de fa tres temporades, el Barça és el gran dominador de la competició de la regularitat. Els blaugranes amb Pep Guardiola al capdavant no han deixat escapar cap Lliga i intentaran mantenir la seva hegemonia, conscients que el seu etern rival, el Reial Madrid, s'ha reforçat i parteix amb la intenció de complicar una mica més la vida als catalans per tal d'evitar que aixequin la que seria la quarta Lliga consecutiva.

El repte dels de Guardiola no és cap altre que mantenir-se allà on són. No és una empresa fàcil, però en els últims anys ja ho han aconseguit. Els blaugranes són l'equip a batre, el que meravella tot el món amb el seu estil de joc. I com que quan les coses funcionen la dita popular diu que més val no canviar-les, Guardiola només ha fet uns petits retocs en la plantilla aquest estiu. Bojan, Jeffren i Milito han marxat per deixar pas a dos reforços de luxe, tots dos peticions expresses del tècnic de Santpedor: Alexis Sánchez i Cesc Fàbregas. El primer, desconegut per a bona part de l'afició, ha impressionat en la pretemporada i ha deixat detalls del seu bon joc. El segon, per altra banda, feia tres anys que el club lluitava per fer-lo tornar d'Anglaterra, era el desig de tota la parròquia blaugrana -entrenador i president inclosos.

Un equip reforçat i ferit

Però aquesta temporada, al davant, els blaugranes tindran un Reial Madrid ferit. L'hegemonia del Barça només ha fet incrementar les ganes de revenja dels blancs, que des que van començar el projecte de José Mourinho només han aixecat un títol: la Copa del Rei. Tot i la bona actuació que han tingut en les últimes temporades, els blancs sempre s'han quedat un pas enrere del Barça, que no ha donat opció en el torneig de la regularitat.

Afrontant el seu segon any en el club madrileny, José Mourinho s'ha construït un bloc encara més a la seva mida, prescindint de jugadors que no eren del seu perfil i fent fitxatges que responen a la seva filosofia: Nuri Sahin, Coentrão, Altintop, José Callejón i Varane. A més, el tècnic portuguès avisa: "Els segons anys en els meus equips solen ser els més bons, però no vol dir que això passi. De moment estem millor, però ja veurem els resultats". Així doncs, si l'objectiu del Barça és mantenir-se, el del Reial Madrid és frenar l'hegemonia blaugrana i aconseguir, de retruc, la seva 32a Lliga en l'any en què, un altre cop, també aspirarà a aconseguir la desitjada desena Lliga de Campions, per la qual el madridisme sospira des de ja fa nou anys.

La lluita per Europa

Aquest bipartidisme que impera en els últims anys en la Lliga espanyola s'allargarà amb el permís de la resta d'equips. El Màlaga i l'Athletic Club, que aquest estiu s'han reforçat bé i tenen ganes de fer un salt qualitatiu, juntament amb el València, el Vila-real, el Sevilla i l'Atlètic de Madrid, a priori seran els equips que intentaran posar fi a aquesta hegemonia del Barça i del Reial Madrid. I entre aquests, l'Espanyol, que si fa una campanya com la passada i manté la bona dinàmica podria tornar a lluitar per aquell somni que es diu Europa i que va tenir a tocar durant bona part de la temporada passada, tot i que finalment es va esvair. Sense Osvaldo -ha marxat al Roma de Luis Enrique- i amb una plantilla molt jove -amb molts jugadors del planter- i una mica massa curta, Mauricio Pochettino tindrà molta feina a fer, però el tècnic argentí ha demostrat que se n'ha sortit de més complicades.

stats