Defensa i variants tàctiques per començar amb triomf la Champions (23-28)

El Barça Lassa supera a domicili el Wisla Plock en el seu debut continental

Gonzalo Romero
Valero Rivera a la pista del Wisla Plock

BarcelonaEl Barça Lassa d'handbol s'ha estrenat a la Lliga de Campions amb una gran victòria a la pista del Wisla Plock (23-28), un dels escenaris peculiarment complicats d'aquesta superedició del torneig. A set dies de rebre el Kiel al Palau i amb un gran Flensburg esperant-se a un horitzó excessivament immediat, el conjunt blaugrana ha d'intentar, com ha fet aquesta tarda, assegurar punts a força de treball, disciplina de joc i encert.

I tot, com sempre, comença i acaba a la defensa. Xavi Pascual ho ha dit una infinitat de vegades durant aquesta pretemporada, banc de proves del seu nou projecte, que durant el tram inicial del partit ha patit un parcial de 3-0 que ha dut la signatura de Rodrigo Corrales, el porter que havia d'ocupar la posició de suplent de Gonzalo Pérez de Vargas.

Ha estat el preu d'abusar dels dos per dos amb el pivot, una aposta guanyadora amb Raúl Entrerríos a la pista, i dels xuts exteriors davant una defensa 6:0 ben cosida. Amb els canvis de posició dels primeres línies, els polonesos han trencat l'equilibri del seu sistema per pressionar als 10 o 11 metres, molt a sobre de Wael Jallouz o Kiril Lazarov, els canoners, espesos des de lluny. En el moment en què han encarat porteria, l'equip rival s'ha obert, i s'ha fet més dèbil, més tou (3-2).

Canvis i nova dinàmica

Els culers s'han contagiat d'aquesta falta de contundència, i han llastrat la reacció ofensiva i mantingut el marge de gols (8-5, min 17). Xavi Pascual, demostrant que l'aposta estival del club va de debò, ha apostat per Lasse Andersson, Dika Mem i Thimotey N'Guessan, la seva cavalleria més jove, les perles de futur que han de començar a liderar el present barceloní. Tot i les seves habituals pèrdues de pilotes, l'internacional absolut francès ha rendit a bon nivell.

Les seves característiques físiques i tàctiques, d'efectiu té més un contra un que xut, han introduït noves alternatives per mirar de trobar el camí fàcil cap als dominis de Corrales, que tot i apagar-se amb el pas dels minuts, ha estat ben ajudat per la seva defensa, hàbil, que ha portat el Barça a l'amenaça de passiu.

Moment de risc i d'errors, molts, amb accions precipitades i llançaments ben coberts. Als extrems, Víctor Tomàs i Valero Rivera, que ha donat descans a un Aitor Ariño titular, han vist com el joc s'ha concentrat, sense excepció, a la zona central de l'àrea. És la grandesa d'aquest equip, que és capaç de marginar dos dels millors especialistes des de la cantonada del món i no morir, tot al contrari.

Amb 11-7, el blaugranes han premut l'accelerador, sempre des de darrere, i després de situar-se a un gol dels polonesos abans d'arribar al descans (12-11), han capgirat el marcador als primers sospirs de segon temps. El domini de Dmitri Zhitnikov (4 gols) ha començat a cedir davant el canell de Valero, ara sí protagonista (7 gols), i l'empenta de Jallouz, habituat a fer la seva feina i la de Filip Jícha, novament sense minuts. El Wisla Plock no ha sabut gestionar el canvi de rols i ha embogit (23-28), sense un pla d'emergència que no ha arribat mai.