Esports 05/01/2013

Barça i Espanyol preparen un partit travat

El Barça fa un entrenament obert al Miniestadi davant 13.855 espectadors i treballa la possessió. L'Espanyol s'exercita lleument i Verdú avisa en roda de premsa que la clau serà "no deixar pensar" el Barça.

N.a.
3 min
Andrés Iniesta intenta xutar davant la pressió de Víctor Sánchez i Héctor Moreno en l'últim derbi al Camp Nou, que va servir, a més, de comiat a Pep Guardiola.

BARCELONAEl derbi de demà al Camp Nou serà, a priori, un dels més desigualats dels últims anys. Al Barça, sòlid líder, i a l'Espanyol, en zona de descens, els separen 34 punts i 17 posicions. Amb 57 gols a favor, el Barça és l'equip més efectiu en atac, mentre que l'Espanyol és un dels menys prolífics, amb només 19. Però ni al vestidor blaugrana admeten cap relaxació, ni al blanc-i-blau renuncien a sorprendre. Si hi ha un partit de futbol especialment imprevisible, és el derbi. Però tots dos tècnics ja fa dies que imaginen un escenari concret: un duel intens i travat.

Bany de masses al Miniestadi

Ahir el Barça va fer el tradicional entrenament nadalenc de portes obertes al Miniestadi davant 13.855 espectadors que van gaudir dels habituals rondos i jocs de possessió dels blaugranes. La sessió no la va dirigir Tito Vilanova, que va quedar-se treballant a les oficines del Camp Nou, on va rebre la visita del president Sandro Rosell. El tècnic de Bellcaire d'Empordà va deixar en mans de Jordi Roura la gestió del grup. De fet, serà l'ajudant de Vilanova qui compareixerà avui davant els mitjans de comunicació després de l'entrenament que l'equip farà al matí. Serà justament avui a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí quan es decidirà si Adriano Correia, que va rebre l'alta mèdica dijous, podrà anar convocat. El lateral brasiler va rebre un cop al turmell dret durant un dels exercicis d'ahir i va haver d'abandonar l'entrenament abans d'hora. En principi, la seva retirada va ser per precaució i res fa pensar que sigui baixa per rebre l'Espanyol.

Qui sí que sembla que està descartat és Cristian Álvarez, a qui se li està complicant un problema muscular als isquiotibials. El porter periquito fa setmanes que no s'exercita al mateix ritme que els companys i, si les seves molèsties continuen en les pròximes hores, tornarà a quedar fora de la convocatòria i enviarà a la porteria un altre cop Kiko Casilla, titular contra el Madrid i el Dépor. Javier Aguirre, però, va rebre ahir la bona notícia de la recuperació de Raúl Rodríguez, que està evolucionant favorablement d'una gastroenteritits que dijous li va impedir entrenar-se amb l'equip, i ahir ja va completar una part de la sessió amb el grup. L'Espanyol farà avui un últim entrenament a porta tancada a Sant Adrià.

"Interrompre el seu joc"

Durant tota la setmana, els jugadors de l'Espanyol estan recordant, com ja van fer en la prèvia del duel contra el Reial Madrid al Santiago Bernabéu, que no és impossible guanyar al Camp Nou. Tant és la ratxa impecable del Barça en aquest inici de Lliga. Ahir va recordar-ho Joan Verdú, que, a més, va aportar algunes pistes de com jugarà l'equip. "Haurem de ser molt consistents durant els 90 minuts, treballar molt bé en defensa i aprofitar les nostres armes. Si mantenim un nivell alt durant tot el partit, en podrem treure alguna cosa positiva. Anem a mort. Hem d'intentar que no estiguin còmodes, no deixar pensar el Barça quan tingui la pilota i interrompre la seva possessió".

Aquesta afirmació de Verdú destapa les intencions de l'Espanyol, l'equip que més faltes fa de Primera Divisió, amb 294 (17,3 per partit) i el que més targetes grogues veu (75, un total de 4,4 per partit). Però un dels seus futbolistes més intensos, Wakaso (11 grogues i 33 faltes), no jugarà perquè ja està concentrat amb Ghana per jugar la Copa d'Àfrica. Sí que hi seran Víctor Sánchez (8 grogues i 37 faltes) i Forlín (7 grogues i 31 faltes), peces claus del mig del camp enganxifós que està construint Javier Aguirre.

La fórmula desconeguda

Javier Mascherano, després de l'entrenament, va afirmar a Barça TV que s'espera un partit difícil perquè veu l'Espanyol d'Aguirre "molt millorat" i perillós per la necessitat de punts que té. Però, a diferència de les bones estadístiques que acompanyaven Aguirre en la prèvia del Madrid, al tècnic mexicà no l'avalen tant les seves xifres contra el Barça. De 15 enfrontaments, només n'ha guanyat dos, un quan dirigia l'Osasuna i l'altre amb l'Atlètic de Madrid, i n'ha empatat quatre, tres al Camp Nou. La resta, nou derrotes. L'última visita en què va aconseguir puntuar va ser el 2006 amb un 1-1 amb els matalassers.

I és que hi ha molt pocs equips i molt pocs entrenadors que tinguin la fórmula per derrotar el Barça més enllà d'un partit puntual. Aquesta temporada, de fet, les dues derrotes oficials que han patit els homes de Tito Vilanova s'han construït amb patrons de joc diferents en tots dos casos. La proposta del Celtic a la Champions va ser diferent de la que va plantejar el Reial Madrid en la tornada de la Supercopa d'Espanya, encara que tots dos van endur-se un triomf per 2-1. Els escocesos van tirar d'encert en l'estratègia i d'un joc llarg sobre Samaras (funció que podria fer Stuani) per despullar el Barça. El Madrid va aprofitar errades puntuals i va resistir amb faltes el domini d'un Barça en inferioritat. Aguirre conjugarà tots dos plans per buscar el mateix èxit.

stats