CICLISME - TOUR DE FRANÇA
Esports 30/06/2013

Arrenca un Tour amb guió preestablert

Kittel és el primer líder d'una edició que es preveu dominada, novament, per Sky

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaNo sempre es compleixen els guions. La primera etapa del Tour de França, disputada ahir amb un recorregut de 213 quilòmetres entre Porto-Vecchio i Bastia, a l'illa de Còrsega, amb un sol port de quarta categoria situat en el primer terç de l'etapa, tenia escrit el nom de Mark Cavendish des d'abans de començar. Però el britànic, el millor esprintador de la seva generació i candidat a ser-ho de la història (només té 28 anys i ja és el quart ciclista amb més triomfs parcials al Tour, superat per Merckx, Hinault i Leducq), no va poder disputar l'arribada. Va guanyar Marcel Kittel.

Caos en l'arribada

El caos es va apoderar del pilot en els últims quilòmetres. Els ciclistes ja estaven a poc més de 10 quilòmetres de la línia de meta quan el bus de l'equip Orica-GreenEdge va quedar encallat en topar per dalt amb l'estructura de la meta. No només es va espatllar el sistema electrònic que permet fer les classificacions automàtiques, sinó que es va plantejar la possibilitat de disputar l'esprint final a 3 quilòmetres de meta.

Finalment es va poder retirar el vehicle a temps, però no tots els participants van poder arribar amb el grup capdavanter. Els nervis van provocar més d'una caiguda massiva, que van afectar tant els favorits per disputar la general com els velocistes més destacats (a més del mateix Cavendish, va caure l'últim guanyador del mallot verd, Peter Sagan, i el campió alemany André Greipel va patir problemes mecànics). Al final es va deixar tots els participants amb el mateix temps, i els afectats, com ara Alberto Contador, només hauran de preocupar-se de les conseqüències físiques dels accidents i no del possible temps perdut.

El favorit sobreviu tranquil

Joaquim Purito Rodríguez va sortir il·lès i va entrar a meta a prop del seu company d'equip i gregari Alberto Losada. El tercer català de la prova, Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), va ser un dels cinc protagonistes de l'escapada del dia.

Qui també va superar el primer dia sense cap ensurt va ser Chris Froome, el favorit unànime per endur-se el triomf final. El ciclista de Sky porta l'aval d'una temporada gairebé impecable, a més del record de l'edició anterior, en què ell va ser segon darrere del seu company Bradley Wiggins i el seu equip va marcar el ritme de la cursa com va voler.

Aquesta temporada tampoc sembla que hagin tingut cap esquerda i han ofert una sensació d'infal·libilitat que rebaixa la resta de favorits a la categoria d'aspirants. Enguany Wiggins no hi és i Michael Rogers, soci destacat l'any passat, ha canviat de bàndol per donar suport ara a Alberto Contador al Saxo-Tinkoff. L'ajudant ideal del favorit serà el tasmanià Richie Porte, que ha protagonitzat un gran salt de qualitat. Porte i Froome tenen una gran relació i s'entrenen junts a Mònaco. Aquest és el guió marcat pels homes que dirigeix Dave Brailsford i el que tots els rivals intentaran trencar.

La primera setmana deixarà una dura lluita per endur-se les etapes entre els homes ràpids i una crono per equips que ordenarà la general abans d'arribar a la muntanya.

stats