PRETEMPORADA DEL BARÇA
Esports 05/08/2011

Aprendre a perdre

El quart projecte de Guardiola ha començat més irregular que cap altre. El dur correctiu d'ahir contra el Chivas (4-1) obliga la plantilla a madurar en la derrota, una situació que no ha viscut gaire fins ara.

Natalia Arroyo
3 min
Errors defensius Keita no perd de vista la pilota en el duel contra el Chivas. El Barça, tot i les baixes, conserva l'estil, però segueix naufragant en defensa.

Barcelona.El Barça de Guardiola s'ha acostumat a guanyar. És a dir, a no perdre. Ni tan sols a empatar. Tot i que el tècnic de Santpedor fa mesos que intenta que qualli el discurs per deixar clar que no són imbatibles -que mai ho han sigut-, ni els jugadors, ni els tècnics, ni els aficionats han viscut aquesta cara de la moneda que estan començant a conèixer en pretemporada.

El quart Barça de l'era Pep només ha guanyat un partit dels cinc que ha jugat, 2-0 contra el Bayern de Munic a la final de la Copa Audi. Completen els resultats de pretemporada dos empats i dues derrotes. L'última, contundent, contra el modest Chivas de Guadalajara per 4-1, ha fet despertar tothom del miratge de creure's intocables. Invencibles.

La veu que calma

Guardiola, en la seva línia de fer de tot el que passa una lliçó útil, va començar amb la teràpia a la roda de premsa posterior al partit demanant un canvi de mentalitat als seus jugadors. La situació no és greu, avisava en un to tranquil i serè, tot i que veu que hi ha poc temps per corregir alguns aspectes abans de l'inici de la Lliga i la disputa de les Supercopes contra el Madrid i el Porto. "Sé que aquest grup competirà bé", anunciava, deixant clar que, quan toqui saltar a la gespa del Bernabéu o de l'Estadi Lluís II de Mònaco, l'equip mossegarà com ho ha fet sempre.

És pretemporada. Beneït moment per ensopegar, devia pensar Guardiola a Miami. No són excuses, però Guardiola sap que el Barça que està fent la pretemporada als Estats Units no té res a veure amb l'equip que competirà en els partits oficials. No hi és Messi, ni Alves; Piqué i Xavi arrosseguen molèsties i estan lluny de la seva forma ideal; falta Puyol; s'està experimentant amb la posició de Busquets i Keita, i hi ha molts jugadors joves del filial.

Si el Barça no generés futbol, hagués perdut l'estil o jugués sense intenció, potser el cos tècnic blaugrana es preocuparia de debò. Però l'equip segueix amb la seva convicció de fer un pas endavant quan perd la pilota i un enrere quan la recupera. De pressionar ben amunt i de tenir paciència amb la pilota. Això no canvia. Canvien els actors i això roba fluïdesa i efectivitat al 75% de possessió que va tenir el Barça ahir a Miami contra el Chivas. Amb tanta pilota, Messi n'hauria tret alguna cosa. I si en algun dels letals contraatacs mexicans, són Piqué o Puyol els que tanquen la defensa en lloc d'Armando, Busquets o Jonathan dos Santos, la conseqüència no seria la mateixa. I és que el Barça ha encaixat en cinc amistosos els mateixos gols que en quinze jornades de Lliga de l'any passat: vuit.

Molt poques derrotes

L'era triomfadora de Guardiola ha acostumat el barcelonisme a unes ratxes espectaculars de victòria rere victòria. En tres anys, el Barça del Pep només ha perdut 18 partits. Un de cada deu, dels gairebé dos-cents que ha disputat. Entre els mesos de setembre i gener de l'any passat, de fet, el Barça va estar-se 28 partits sense conèixer la derrota en cap de les tres competicions: Lliga, Lliga de Campions i Copa del Rei.

És temps de preparació i cap derrota t'elimina de res. Afecta moralment, genera cert neguit. I t'ensenya. La pretemporada és l'època de carregar el bidó de benzina tàctica, física i psicològica per afrontar el llarg viatge que és la temporada. Les derrotes també l'omplen. Entre tanta victòria, aquesta lliçó també convenia. I ara és el moment.

stats