COPA DEL REI: BARÇA-HOSPI
Esports 22/12/2011

Àngel Pedraza: el primer nen de La Masia

Albert Solé
2 min
El menjador de casa del Marc -a 100 metres de la Ciutat Esportiva Joan Gamper- està presidit per una foto del seu pare.

Per a molts culers Àngel Pedraza, mort a principis d'aquest any, és recordat per ser un dels jugadors que va fallar un dels cinc penals de la final de Sevilla de la Copa d'Europa contra l'Steaua el 1986. Però Pedraza (La Rinconada, Sevilla, 4 d'octubre del 1962) ha passat realment a la història del Barça per ser el primer nen de la primera fornada de La Masia -inaugurada com a residència de futbolistes el 1979- que va debutar en un partit oficial amb el primer equip. Pedraza encara era juvenil i Ladislau Kubala, llavors entrenador del primer equip (1980), el va fer jugar uns minuts en el partit d'anada de la Copa de la UEFA al camp de l'equip Sliema Wanderers de Malta. La seva incorporació al primer equip encara va tardar molts anys, des del 1985 fins al 1988.

Avui es podrà complir el que era un dels somins d'Àngel Pedraza: que el seu fill Marc jugués un partit de futbol al Camp Nou, encara que ho farà amb una altra samarreta, la de l'Hospitalet, l'últim equip que va entrenar abans que el càncer que creia superat el vencés el mes de gener passat.

El 1997, després d'un llarg període al Mallorca, Àngel Pedraza va tornar a Barcelona per entrenar el futbol base del Barça, i el seu fill Marc va començar a jugar a l'aleví blaugrana. Marc Pedraza va néixer el 1987, per tant és de la generació dels Cesc, Piqué i Messi. Era alt com un sant Pau per la seva edat, i tenia tanta projecció com els seus companys d'equip que ara dominen el futbol mundial.

Polèmic fitxatge per l'Espanyol

El 2001, però, el Barça va trencar un pacte no escrit de no agressió amb l'Espanyol i va fitxar de cop cinc promeses de l'aleví blanc-i-blau: els germans Bartra, Oriol Romeu, Àlex Sánchez i Isaac Cuenca. Allò va provocar les ires dels dirigents espanyolistes, que l'any següent, després que el Barça els pispés el porter Robert Enke quan ja el tenien tancat, van clamar venjança. La resposta va ser endur-se un dels jugadors que prometia més del cadet B, Marc Pedraza, i un entrenador amb futur, Àngel Pedraza. Però al final les coses no van sortir com s'esperaven. Dels 15 als 18 anys el Marc va viure un camí de roses que conduïa directe a Primera per la porta gran.

Però el 2005 tot es va esguerrar. Al seu pare el van cessar quan entrenava l'Espanyol B, i a ell li van tancar les portes del primer equip quan ja li havien posat el caramel a la boca. L'Àngel va passar pel Benidorm, pel Vila-real B, per l'Atlètic Balears, per l'Iraklis grec i finalment per l'Hospi. I el Marc va seguir al filial però sense esperances d'arribar a Primera. Ara juga a l'Hospi i vol homenatjar el primer aniversari de la mort del seu pare amb un gol aquesta nit al Camp Nou: "Aquest partit va per tu, pare".

stats