André Gomes resol l’equació, no el problema

El portuguès, de més a menys a l’Etihad, supleix l’absent Iniesta a la medul·lar

Albert Llimós
André Gomes intentant controlar la pilota.

BarcelonaLuis Enrique va resoldre la incògnita de l’equació. Primer gran partit sense Andrés Iniesta, i l’escollit va ser André Gomes. En una nit de revàlida, el portuguès va anar de més a menys, com gairebé tot el grup. En els primers quaranta minuts va oferir la seva millor cara des que ha arribat a Barcelona, i es va fondre durant la segona meitat fins a navegar sense rumb per l’Etihad Stadium. Durant la fase de bons minuts, André Gomes va demostrar que és un jugador que pot fer d’Iniesta, però també convertir-se en el quart davanter. En els mapes de calor del primer temps, es veia com va trepitjar tant l’àrea rival com Luis Suárez i Messi. Fins al punt que va tenir l’empat a la segona meitat, però el seu xut des de la frontal, assistit per Suárez, va topar amb el travesser.

Tot i ser futbolistes amb una carta de presentació diferent, les estadístiques acosten més de l’esperat Iniesta i Gomes. D’entre els quatre candidats a suplir el manxec, André Gomes és el jugador que més intervencions té per partit. Més, fins i tot, que el mateix Iniesta aquesta temporada. Si Luis Enrique buscava control, mobilitat i desplegament, l’ex del València responia a la perfecció al que se li demanava: fins ahir 67 intervencions per partit, una més que Iniesta i lluny de les 54 de Denis, 52 d’Arda i 44 de Rafinha.

Mentre el Barça va tenir el domini posicional, el portuguès va perdre la timidesa que encara té el seu futbol. En les seves 10 primeres aparicions va jugar al primer o segon toc, donant velocitat a la pilota per superar l’agressiva pressió rival. A més, al primer temps va ser el jugador que més pilotes va recuperar, més que tota la defensa junta, més que Rakitic i Busquets plegats.

L’aposta pel portuguès va ser ferma, fins al punt que Luis Enrique va substituir abans Rakitic, el primer canvi del Barça, donant entrada a Arda Turan per intentar canviar la dinàmica de la segona meitat, amb clar domini citizen. Amb el 3 a 1 al marcador, Rafinha va entrar per André Gomes, fos per l’esforç.