EL CLÀSSIC
Esports 25/01/2012

Anatomia d'un comportament no gaire normal

Toni Padilla
2 min
Pepe lluitant amb Messi.

Manuel Cajuda va entrenar Pepe al Marítimo de Funchal el 2003. Després de veure per la televisió com aquell noi que havia vist arribar del Brasil sense fama trepitjava Messi, Cajuda va decidir defensar-lo: "Pepe és viril. El futbol és ple de situacions així entre els grans jugadors".

Pepe va viure al Brasil fins als 17 anys, quan va saltar al futbol portuguès i va iniciar una carrera que el portaria a nacionalitzar-se portuguès. El 2004, just l'estiu que Mourinho deixava el Porto, ell hi arribava. I el 2007 el Madrid pagava per contractar-lo 30 milions d'euros, una xifra que molta gent no va entendre per un jugador que des de llavors ha fet créixer la seva fama de ser violent amb accions com les puntades a Casquero, la trepitjada a Messi o una baralla amb Balboa durant un entrenament dels blancs.

"És un jugador molt agressiu, molt. D'aquells que entenen que a dins del camp hi ha una llei i a fora una altra. A fora és agradable i a dins s'hi deixa la pell perquè sap que l'agressivitat i el físic són els seus punts forts", explica Hugo Leal, que va compartir vestidor amb ell. "No amagava la cama, anava a totes. D'aquells que saps que es guanyaran la vida perquè s'hi deixen la pell", recorda l'espanyol Pepín, company seu al Marítimo. De fet, l'origen de Pepe pot explicar moltes coses, ja que va créixer en una família pobre on el seu pare criava ocells per arribar a finals de mes, a Maceió (Brasil).

"Impressiona la seva força. Era un noi fins i tot tímid, però a dins del camp és conscient que pot intimidar i ho fa", afegeix Víctor Fernández, que també el va entrenar al Porto. "Pepe sempre ha somiat a triomfar i ho dóna tot. De fet, dóna massa", conclou el tècnic sobre un jugador que no va entendre que tot no s'hi val per triomfar.

stats