Esports 23/07/2011

Alexis, el primer xilè i el 79è sud-americà

Demà arriba a Barcelona Alexis Sánchez, el primer xilè de la història i el 79è sud-americà. Xile és només el sisè país de Sud-amèrica que dóna futbolistes al Barça, amb el Brasil com a principal exportador.

Albert Solé
1 min

Barcelona.Sud-amèrica és un territori on el futbol es respira pels quatre costats -a diferència dels seus veïns del nord-, com s'està veient a la Copa Amèrica. Tot i això, només cinc països del sud d'aquest continent havien exportat jugadors per jugar al Barça, i amb el xilè Alexis Sánchez ja en són sis. Els 31 brasilers, els 22 argentins, els 13 uruguaians, el 7 paraguaians i els 5 peruans sumen 78 jugadors sud-americans que han vestit alguna vegada de blaugrana -incloent-hi Keirrison, que no ha arribat a vestir-hi mai-. Alexis és el 79è, enceta la llista de xilens, un país amb molta tradició futbolística que, estranyament, no havia tingut cap jugador blaugrana fins avui. El mateix passa amb els colombians, un altre país molt futboler que tampoc ha tingut cap blaugrana. Bolívia, l'Equador, Veneçuela, Surinam, la República de Guyana i la Guaiana Francesa tampoc, tot i que Jeffren Suárez va néixer a Veneçuela, però té nacionalitat espanyola. El mateix cas, però a l'inrevés, passa amb Juan Garchitorena, filipí d'origen però argentí a tots els efectes. De fet, va ser el primer argentí de la història blaugrana (1915-1919).

Els brasilers, els reis

El país que més futbolistes ha exportat al Barça és el Brasil, amb 31, si no comptem els 47 anglesos, ja que 46 d'aquests van jugar-hi des del 1899 fins al 1925. De fet, des d'aquest any fins a l'actualitat, només un anglès ha jugat al Barça, i es deia Gary Lineker (1986-89). Dels 31 brasilers, el primer va arribar el 1931 i es deia Fausto Dos Santos, i des de llavors, Bio, Evaristo, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Alves, Thiago...

stats