EL NOU REFORÇ BLAUGRANA
Esports 27/07/2011

Alexis, el llarg camí de Tocopilla a Barcelona

Toni Padilla
2 min

Tocopilla és una ciutat de 30.000 habitants a la costa xilena, al nord del país. Ciutat on la mineria i la pesca eren les úniques sortides, Tocopilla pateix per la crisi econòmica amb un atur de gairebé el 30%. Aquí va néixer Alexis Sánchez ara fa 22 anys. I com passava a altres famílies de la ciutat, la seva infància no va ser fàcil. Quan era menut el pare va marxar a treballar a una mina i no li van veure més el pèl. La mare va tirar endavant netejant peix acabat de pescar. I amb vuit anys, Alexis Sánchez guanyava diners netejant els cotxes que arribaven al cementiri de la ciutat.

A Xile coneixen Tocopilla com el racó del Diable , ja que és una zona amb problemes socials, amb atur i nivells massa alts de drogoaddicció i alcoholisme. Alexis es va criar amb el suport del segon marit de la seva mare, amb qui va mantenir sempre una gran relació fins que va morir de càncer ara fa pocs mesos. Els diners, però, no arribaven fàcilment i el petit Alexis ajudava com podia a la família mentre jugava a futbol. Primer al carrer i després a l'escola, on un dels professors, Juan Segovia, va esdevenir el seu primer entrenador. Segovia encara recorda com Alexis ja deia al pati de l'escola que seria "el millor jugador del món". Ara, Soriano també admet que "si no arriba a marxar de Tocopilla hauria acabat malament. Els seus amics no anaven pel bon camí". I va ser el futbol el que va treure de Tocopilla el jove Alexis.

El primer intent de fugir va ser quan un tiet se'l va endur a Rancagua, al sud de Santiago de Xile, per viure-hi i entrar a l'acadèmia de l'Universidad Católica, un dels clubs més grans del país. Però el nen enyorava la família i no s'hi va adaptar. Amb 10 anys ja era de tornada a Tocopilla, on Segovia el va començar a entrenar obrint-li la porta d'un modest club de formació local, el CD Arauco, on va entrar amb 11 anys. Gràcies a les normes de la FIFA, l'Arauco s'embutxacarà uns 200 milions de pesos xilens que seran claus per a la supervivència del club gràcies al fitxatge d'Alexis pel Barça (li correspon el 0,25% de l'operació). Curiosament, el president d'aquest club, Frank Dee, parla amb cert ressentiment de Sánchez perquè "no ens ha enviat ni una sola pilota des de que va marxar. Ens ha oblidat".

Alexis es va oblidar de l'Arauco quan amb 15 anys el va fitxar el Cobreloa, un altre club que traurà beneficis econòmics del fitxatge pel Barça. El Cobreloa, el club més gran del nord del país, li va obrir les portes al món. El tècnic Nelson Acosta, exseleccionador xilè, el va fer debutar amb 16 anys a Primera i poc després l'Udinese ja el fitxava gràcies a la seva xarxa d'observadors a Amèrica.

El club italià va cedir-lo dos cops. Primer al club més gran de Xile, el Colo Colo. Després al River Plate. I sempre va fer-ho bé. Amb 19 anys, doncs, ja aterrava a Europa. I amb 22 ja és al Camp Nou. Oblidant parts del seu passat i vivint ràpid, Alexis ha passat de Tocopilla al Camp Nou en 7 anys.

stats