BÀSQUET : LLIGA ACB
Esports 25/04/2011

Així és el laboratori tàctic amb què la Penya vol guanyar el Barça

àlex Gozalbo
2 min
Pep Clarós i Rafa Vecina, entrenadors ajudants del DKV Joventut, a la sala de vídeos de l'Olímpic de Badalona.

El líder de l'ACB, el Regal Barça, és un dels equips amb més riquesa tàctica d'Europa. Aquesta tarda juga a Badalona (18.30 hores, Esport3), on es veurà les cares amb un DKV Joventut necessitat de victòries per recuperar l'autoestima. Pep Clarós i Rafa Vecina, entrenadors ajudants de Pepu Hernández, fa dies que disseccionen el funcionament del Barça per plantejar un partit en què les deu victòries de diferència no siguin un impediment per lluitar per la victòria.

"Hem vist els quatre últims partits del Regal Barça i, amb això, hem preparat un informe amb les característiques dels jugadors i algunes qüestions interessants de l'equip. Nosaltres, com que no juguem cap competició europea, tenim més temps que altres equips per preparar cada partit", diu Rafa Vecina.

Segons Pep Clarós, "també és interessant veure l'últim enfrontament directe, tot i que la guia principal la marca la tendència dels darrers partits del rival".

El fet que sigui el líder qui avui visita Badalona no canvia els plans de Pep Clarós i Rafa Vecina. "Nosaltres preparem tots els partits amb la mateixa intensitat, però sí que és veritat que hi ha equips més difícils a l'hora de fer l' scouting, i el Barça n'és un, perquè té una gran riquesa tàctica. L'equip de Xavi Pascual té una pila de sistemes i moltes opcions diferents en cadascun d'ells", assegura Vecina. "La diferència és que fa dos o tres anys que treballen amb el mateix nucli de jugadors i això augmenta la riquesa de cada moviment, el seu volum tàctic", opina Clarós.

La informació que els jugadors reben intenta ajudar-los a prendre decisions més de pressa. "Tractem de dir-los com poden fer baixar els percentatges dels jugadors que defensaran, cap on els han d'obligar a botar o des d'on els han d'impedir tirar. Després hi ha dades útils que no fem arribar als jugadors i només retenim la gent del cos tècnic, per si en algun moment ens poden ser útils", resumeix Rafa Vecina.

"Sense enganyar ni amagar"

"No som un equip que viu pendent d'enganyar i d'amagar coses, som transparents. El vídeo i l'ordinador et donen pistes de què passa a la pista, però el que importa és com executes el joc. L'acció sempre va abans que la reacció i, si l'opció atacant és bona, la defensa ho té difícil", diu Pep Clarós.

Tot i això, el DKV Joventut no vol viure el partit d'aquesta tarda pendent del Regal Barça. "La clau serà obligar-los a fer que ens defensin. Per tenir opcions de guanyar hem ser perfectes en atac i en defensa, i hem d'estar per sobre de la perfecció en termes d'intensitat. Sense lluitar no tenim opcions i si ho fem, cosa que no hem fet en els últims partits, podrem aspirar a un partit igualat", conclou Clarós, mentre analitza vídeos, sistemes i estadístiques.

stats